загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як підтримувати організм у тонусі людям похилого віку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як підтримувати організм у тонусі людям похилого віку

Найчастіше ми схильні припускати, що людям похилого віку не потрібно або навіть не можна займатися фізичними вправами.

Насправді ж навіть люди похилого віку, що страждають від різних проблем зі здоров’ям – від серцевих захворювань і високого кров’яного тиску до діабету або артриту – можуть без шкоди для здоров’я використовувати фізичні вправи, щоб підтримувати організм у тонусі. Перш, ніж починати дотримання нового фітнес-режиму, необхідно проконсультуватися з лікарем. Існує ряд вправ, розроблених спеціально для людей похилого віку. Фактично, прості й регулярні вправи допоможуть надовго зберегти гнучкість і загальне здоров’я.

Вправи для людей похилого віку 

Вправи для розтягування, вправи в рівновазі, вправи на витривалість. Силові вправи - стимулюють ріст м’язів, тим самим дозволяючи вирішити одну з найпоширеніших проблем літнього віку – втрату м’язової тканини. Такі вправи збільшують м’язову масу, запобігаючи проблеми із хребтом і суглобами. Головна умова – людина, що починає дотримання нового режиму, повинна одержувати задоволення від фізичної активності, інакше навіть найефективніші фізичні вправи принесуть мінімум користі.

Звичайна ходьба – мабуть, найпоширеніший і легкий вид фізичних навантажень для людей похилого віку, хоча вона корисна в будь-якому віці, не вимагає яких-небудь фінансових вкладень або контролю тренера.

Крім того, біг дозволяє спалити більше калорій, ніж неспішна ходьба,

їзда на велосипеді, плавання ідеальне підходить для людей похилого віку, що страждають від проблем із суглобами.

Регулярні тренування дозволяють збільшити не тільки рівень енергії, але й ступінь упевненості в собі.

Поживна цінність понад усе

Крім того, з віком зазвичай послаблюється апетит. Саме тому слід звертати особливу увагу на забезпечення потреби нашого організму в належному харчуванні. Харчову піраміду було створено, звертаючи особливу увагу на потреби людей похилого віку. Її головна засада – значно менша потреба затрати енергії у старших людей. Приблизна добова норма калорій для них – 1200-1600 Ккал. Люди після 70 років повинні приділяти пильну увагу тому, щоб забезпечити свій організм основними поживними речовинами.

Продукти в меню людей похилого віку повинні бути насичені поживними речовинами у кожній харчовій категорії, з акцентом на продукти з цільного зерна, овочі, фрукти, знежирені молочні продукти (або з низьким вмістом жирів), рибу та м’ясо.

Важливу роль у дієті відіграють овочі. Увага! Людям похилого віку рекомендовано вживати заморожені овочі, оскільки вони легкодоступні та багаті на поживні речовини.

Продукти з цільного зерна – це своєрідний «якір» піраміди харчування для людей похилого віку. До них належать зернові вироби (випічки з цільного зерна та зернові суміші), каші, рис, макарони, найкраще з борошна грубого помелу тощо. Піраміда для старших людей збудована «на воді». Надзвичайно важливо забезпечувати організм рідиною. Протягом дня рекомендовано випивати не менше 8 склянок води. Це допоможе запобігти проблемам з нирками та виникненню запорів.

Поживні речовини повинні надходити зі страв, а не біологічно активних добавок. Останні повинні лише доповнювати поживні складники, які забезпечує харчування. Особливо рекомендовано для людей похилого віку вживати кальцій, вітамін B12, адже старіючий організм поглинає його у менших кількостях, а також вітамін D, оскільки з віком ми все менше часу проводимо на сонці. Відносно будь-яких біологічно активних добавок слід проконсультуватися з лікарем.

В. Деревянчук, лікар терапевт Овідіопольської районної поліклініки

До списку новин