загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Протизапальна дієта доктора Вейла

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Протизапальна дієта доктора Вейла

Більшість людей за звичкою вважає, що на дієту сідають тоді, коли хочуть схуднути. Між тим, дієта – це особливий режим харчування, який може бути зорієнтований на досягнення дуже різних цілей, пов’язаних з підтриманням та зміцненням здоров’я. Сьогодні ознайомтеся з особливою дієтою, розробленою гарвардським професором Ендрю Вейлом, піонером в галузі інтегративної медицини. Мета цієї дієти – оптимізація психічного і фізичного здоров'я, а також профілактика захворювань.

Дієта доктора Вейла націлена на знищення в організмі людини вогнищ хронічного запалення. Наукові дані незаперечно доводять, що постійне запалення спричиняє хронічні захворювання. Ліквідація запальних процесів є запобіжним заходом для профілактики захворювань, пов’язаних зі старінням, і справляє загальний оздоровчий ефект.

Боротьба з запаленням

Стреси, токсини з навколишнього середовища, низький рівень фізичної активності та нездорове харчування – всі ці фактори відіграють певну роль у розвитку запального процесу, каже д-р Вейл. Сьогодні медицині відомо, що тривале запалення може призвести до серйозних станів, таких як серцево-судинні захворювання, рак і хвороба Альцгеймера. Як стверджує Ендрю Вейл, деякі продукти здатні успішно боротися з запальними процесами. Пропонована ним дієта спрямована на підвищення фізичного і психічного здоров'я, забезпечення стабільного постачання енергією, а також на зниження ризику пов’язаних зі старінням захворювань. В основі режиму харчування - рослинні жири, багаті на клітковину фрукти та овочі, багато води і обмежена кількість тваринного білка. Але останнє обмеження не стосується жирних сортів риби, якої рекомендовано споживати якомога більше.

Як це працює?

Протизапальна дієта базується на щоденному прийомі від 2000 до 3000 калорій, залежно від вашої статі, статури та рівня активності. Близько 40-50 відсотків калорій має надходити з вуглеводів, 30 відсотків - з жирів, і від 20 до 30 відсотків - від білка. Д-р Вейл пропонує поєднувати всі три типи поживних речовин в кожному прийомі їжі.

Цей принцип харчування близький до середземноморської дієти (до якої входить споживання таких продуктів, як маслини; свіжі овочі: помідори, баклажани, болгарський перець, цукіні; часник, цибуля; риба та морепродукти; зелень: чебрець, розмарин, орегано та базилік; білий хліб, паста та рис, помірне вживання червоного вина), але доповнений такими потужними антиоксидантами як зелений чай і темний шоколад. Дієта передбачає велику кількість свіжих продуктів, з акцентом на фрукти і овочі, що забезпечують організм фітонутрієнтами, які борються з раком та іншими дегенеративними захворюваннями. Крім того, д-р Вейл рекомендує регулярно споживати омега-3 жирні кислоти, а також усіляко уникати швидкої і смаженої їжі.

Слід суттєво зменшити споживання насичених жирів, які містяться у вершковому маслі, вершках і жирному м'ясі, і триматися подалі від маргарину та будь-яких продуктів з трансгенними жирами. Надавайте перевагу натуральним продуктам, що не проходили промислової обробки. Якщо йдеться про джерела вуглеводів, то це мають бути продукти з цільного зерна, бобові, фрукти і ягоди. Основним джерелом жирів мають бути оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння і омега-3 жирні кислоти, які знижують запалення. Харчовий режим д-ра Вейла передбачає регулярне споживання багатої на омега-3 риби з холодних морів, як-от дикий лосось, сардини, оселедець, скумбрія. Якщо ви не їсте жирну рибу двічі на тиждень, д-р Вейл рекомендує щоденно приймати риб'ячий жир у капсулах. Іншими рекомендованими джерелами білка є нежирне м’ясо птиці, молочнокислі продукти і бобові.

Дієта передбачає споживання великої кількості кольорових продуктів – ягід, помідорів, апельсинів, жовтих фруктів, хрестоцвітних овочів і темної зелені. За можливості, слід надавати перевагу органічним продуктам, не обробленим пестицидами. Також д-р Вейл пропонує пити лише очищену воду, щоб уникнути таких токсинів як-от хлор і хлорамін. З напоїв він радить надавати перевагу зеленому чаю. У помірних кількостях рекомендовано вживати чорний шоколад (із вмістом какао-бобів не менше 70%) та червоне вино – потужні антиоксиданти, що сприяють здоров’ю серця та судин і знижують ризик раку.

Чи допоможе ця дієта скинути зайву вагу?

Цілком можливо. Дієта д-ра Вейла є спорідненою з середземноморською дієтою, яка має доведену ефективність щодо зниження надлишкової ваги або ожиріння. Також доведено, що зменшення запалення пов’язане зі зменшенням зайвої ваги.

Користь для серцево-судинної системи

Так само як середземноморська, дієта д-ра Вейла позитивно впливає на серце та судини, зменшує ризик серцево-судинних захворювань, знижує артеріальний тиск і рівень «поганого» холестерину.

Також ця дієта є корисною для профілактики і контролю діабету.

Переваги, недоліки і протипоказання до дієти

До переваг протизапальної дієти можна віднести:

- Велику калорійність щоденного раціону, що є гарантією відсутності болісного почуття голоду; - Широкі можливості для складання меню, оскільки страви можна вибирати самим, головне, щоб вони не містили заборонених продуктів; - Сумісність з різними системами харчування - вегетаріанством, релігійними правилами, безглютеновим раціоном і так далі.

Що стосується мінусів харчових правил Вейла, то вони полягають у:

- Суттєвому обмеженні м'яса і молочних продуктів; - Відсутності чіткого меню на кожен день.

Чи є ризики для здоров'я?

Ця дієта є збалансованою за всіма показниками, тому її можна сміливо застосовувати, не побоюючись жодних негативних ефектів. Тим не менше, якщо ви маєте серйозне хронічне захворювання, поговоріть з вашим лікарем, перш ніж запроваджувати будь-які важливі зміни в харчуванні.

Експерти з харчування підкреслюють важливість ситості, відчуття того, що ви з’їли достатньо. На протизапальній дієті д-ра Вейла ви ніколи не відчуватимете голоду, адже вона дозволяє споживати від 2000 до 3000 калорій на день. Крім того, ви будете їсти багато клітковини, яка також посилює відчуття ситості.

Роль фізичних вправ

Д-р Вейл наголошує на важливості цілісного підходу до фізичного і психічного здоров'я, в якому фізична активність відіграє дуже важливу роль. Одним з найкращих видів фізичної активності є звичайна ходьба – вона посилює кістково-м’язовий апарат і сприяє імунному здоров’ю. Утім, каже д-р Вейл, не варто нехтувати такими видами активності як плавання, йога, танець живота або китайська гімнастика.

До списку новин