загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шипшина: символ здоров’я, молодості, краси і кохання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Шипшину – предка сучасних троянд-красунь – можна по праву вважати однією з найцінніших лікувальних рослин. У давнину її прозвали «лісовим лікарем» за особливий чудодійний лікувальний склад ягід. А ще у народі кажуть: «Зацвіла шипшина – зустрічай літо». А в жовтні, коли на кущах починають яскраво червоніти плоди, шипшина сигналізує про проводи тепла та швидке настання зими. organic.ua

Довідка

Шипшина за походженням – дикий предок троянди. Як і тисячу років тому, росте собі вона по лісах та чагарниках, виставляючи напоказ свої гострі шипи, прикриваючи ними невеличкі червоні плоди. Саме ці кисло-солодкі ягідки і є справжньою природною коморою вітамінів.

Шипшину добре знали як лікувальний засіб ще у Стародавній Греції. В IV ст. до н. е. філософ та ботанік Теофраст у своїх працях дав настільки повний опис шипшини, що він без змін із століття у століття переписувався з книги у книгу.

Мусульмани з самого початку зародження ісламу вважали дику шипшину священною квіткою, яка дає життя та здоров’я. У Древній Русі для загоєння ран та попередження гангрени застосовували пов’язки, просочені відваром чи настоєм з квітів та плодів шипшини. У народі існує легенда, за якою немічного у дитинстві Іллю Муромця матір вилікувала і поставила на ноги саме за допомогою відварів з ягід шипшини.

Під час Другої світової війни сотні британських добровольців відправлялися на організований збір шипшини, яка цінувалась як доступне джерело вітаміну С для голодного населення й армії.

У тибетській і народній українській медицині плоди шипшини застосовуються при туберкульозі легенів, ревматизмі, атеросклерозі, неврастенії, захворюваннях нирок, печінки, шлунка, при інфекціях, опіках, новоутвореннях. У монгольській медицині плоди шипшини застосовуються при запамороченнях і головних болях; у Польщі та Німеччині – при лікуванні захворювань нирок і сечового міхура. У сучасній медицині плоди шипшини – найкращий засіб при авітамінозах і гіповітамінозах.

 Легенда

Споконвіку, коли людина ще не вважала себе царем природи, вона присвячувала їй вірші та легенди. Стародавні греки порівнювали дику троянду з богинею краси та любові Афродітою. За легендою Афродіта, дізнавшись про загибель на полюванні свого коханого Адоніса, кинулася до нього через густі чагарники шипшини. Її колючки дряпали шкіру богині, краплі крові спадали на зелені гілки, перетворюючись на червоні бутони. Так з’явилася шипшина, кущ якої в період цвітіння схожий на величезний букет троянд.

За біблійними переказами Диявол, вигнаний Богом з неба, задумав знову повернутися до раю. Виконати свій план він вирішив за допомогою шипшини, чиї прямі стовбури з шипами мали слугувати йому сходами. Але Господь вгадав його думки і зігнув стовбури рослини. З того часу її гілки стали вигнутими донизу, а шипи чіпляються за все, що до них торкається. У християнстві шипшина – це символ гріха та смутку.

 Корисні властивості

Плоди шипшини мають потужну бактерицидну дію, а також фітонцидні та протизапальні властивості. Завдяки надзвичайно високому вмісту вітаміну С плоди шипшини використовують при різних захворюваннях, авітамінозах, гіповітамінозах, пов’язаних із нестачею цього вітаміну. Як відомо, під впливом аскорбінової кислоти зі стінок судин зчищається шкідливий холестерин, що є відмінною профілактикою атеросклерозу, зміцнюються капіляри та дрібні кровоносні судини, мобілізуються захисні сили організму в боротьбі з різними інфекціями (навіть такими серйозними, як коклюш, скарлатина, пневмонія, дифтерія). Завдяки високому вмісту вітамінів Р і К шипшина позитивно впливає на кровоносну систему, пришвидшує загоєння ран та зростання кісток при переломах.

У лікувальних цілях плоди шипшини використовують у лікуванні різних захворювань шлунково-кишкового тракту (виразки дванадцятипалої кишки, гастритах, колітах), сечостатевої системи (при сечокам’яній хворобі). Також вони високоефективні при малярії, недокрів’ї, гіпертонії. У народній медицині відвар із плодів шипшини використовують як загальнозміцнювальний засіб при всіх важких захворюваннях і пораненнях, при каменях у печінці, жіночих хворобах, при застуді. Плоди шипшини застосовуються у вигляді настою, сиропу, екстракту, порошку.

 ЦІКАВО!

У північних широтах шипшину називають «апельсином Півночі». І недарма вона отримала таку назву, адже чим північніше росте ця рослина, тим більше вітаміну С міститься в її плодах. До того ж у плодах із гірської місцевості рівень вмісту аскорбінової кислоти набагато вищий, ніж у ягодах на рівнинах.

 Енергетична цінність

Калорійність – 96,7 ккал

Білки – 1,6 г

Жири – 0,7 г

Вуглеводи – 22,4 г

Клітковина – 10,8 г

Органічні кислоти – 2,3 г

 Вітаміни

Вітамін A – 2,6 мг

Вітамін B1 – 0,05 мг

Вітамін B2 – 0,1 мг

Вітамін C – 650,0 мг

Вітамін E – 1,7 мг

Вітамін PP – 0,6 мг

 Мікроелементи

Залізо – 11,5 мг

Марганець – 19 мг

Мідь – 37 мг

Молібден – 4,33 мг

Цинк – 1,1 мг

 Макроелементи

Калій – 23,0 мг

Кальцій – 28,0 мг

Магній – 8,0 мг

Натрій – 5,0 мг

Фосфор – 8,0 мг

 У плодах шипшини аскорбінової кислоти міститься у 10 разів більше, ніж у смородині та до 50 (!) разів більше, ніж у популярних лимонах. При цьому для того, щоб забезпечити організм добовою дозою цього вітаміну, достатньо всього двох ягідок шипшини.

 ШИПШИНА

-  підвищує захисні сили організму;

-  нормалізує обмін речовин;

-  покращує кровотворення;

-  зміцнює імунітет;

-  лікує грип та застуду;

-  попереджає розвиток атеросклерозу;

-  зміцнює стінки судин;

-  нормалізує роботу серця;

-  підвищує працездатність організму.

 ШИПШИНА ЛІКУЄ ЗАХВОРЮВАННЯ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

Настій плодів шипшини має позитивну дію на печінку та жовчні шляхи. При запальних процесах цих органів, зважаючи на протизапальну та жовчогінну властивість, рекомендують споживати 1 ст. л. настою з шипшини тричі на день протягом 7-10 днів.

У разі зниження апетиту, шлунково-кишкових захворюваннях, при циститі приймають відвар коренів шипшини по півсклянки 4 рази на день перед уживанням їжі. Для лікування гастриту зі зниженою кислотністю використовують настій з коренів шипшини, аїру, півонії, листя подорожника і трави материнки.

 ШИПШИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ТА ОРЗ

Усім хворим на застуду та грип призначають аскорбінову кислоту (вітамін С) і полівітаміни. Природним джерелом вітаміну С є шипшина та напої з неї. Для профілактики гострих респіраторних захворювань та грипу рекомендують узимку та навесні курсами по 3-4 тижні з перервами приймати такий збір: плоди шипшини – 100 г, листя кропиви, плоди горобини, плоди малини – по 50 г, трава череди – 20 г. 1 ст. л. збору настоюють у 300 мл води та п’ють теплим по 50 мл 4-6 разів на добу.

 ШИПШИНА ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЕКЗЕМИ ТА ДЕРМАТОЗУ

Для лікування екземи та дерматозу використовують мазь із квітів шипшини. Свіжі чи сухі пелюстки варять 20 хв на водяній бані з додаванням меду в пропорції 1:1. Готова маса охолоджується та наноситься на уражені ділянки шкіри тричі на день на 10 хв.

Мазь проти екземи можна приготувати й іншим шляхом: 50 г сухого насіння шипшини промити теплою водою, висушити та залити 100 гобліпихової олії, настояти 17 днів у темному місці. Процідити та змішати з 50 г квіткового меду.

 ШИПШИНА НОРМАЛІЗУЄ ТИСК

При гіпертонії допоможе збір із 5 ст. л. плодів шипшини, 2 ст. л. плодів глоду та трави сухоцвіту болотяного, 1 ст. л. трави пустирника і кори крушини. 1 ст. л. збору залийте 200 мл окропу, настоюйте 30 хв, процідіть і приймайте по 100 мл двічі на день.

При гіпотонії приймають збір із 4-х частин шипшини, коренів заманихи і родіоли рожевої, 3-х частин плодів глоду і трави кропиви, 2-х частин трави звіробою. 1 ст. л. збору залийте склянкою окропу, настоюйте 40 хв і пийте по третині склянки двічі або тричі на день перед їжею.

 ШИПШИНА ДЛЯ КРАСИ

У косметології шипшина також знайшла своє місце. Із квітів і плодів шипшини виробляють різноманітні косметичні засоби, які допомагають доглядати за шкірою обличчя і волоссям. Лосьйони та відвари з її квітів тонізують і освіжають, маски з плодів шипшини пом’якшують і живлять вітамінами.

Тонізуюча маска для волосся

2 ст. л. шипшини, 1 скл. окропу, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. вівсяного борошна.

Шипшину залити окропом і настоювати 30 хв. Процідити. 2 ст. л. настою змішати з соком лимона та борошном. Маску рівномірно розподілити по волоссю, закутати рушником. Через 20 хв змити органічним шампунем.

 ВИКОРИСТАННЯ ПЛОДІВ ШИПШИНИ

Шипшину можна споживати у будь-якому вигляді: заварювати чай, приготувати відвари, настої, настоянки, сиропи, екстракти. Деякі поціновувачі вживають в їжу свіжі плоди шипшини. З плодів цього чагарника варять варення, компоти, киселі, готують морси, соки, напої.

ТМ «Пан Еко» нещодавно запропонувала новий продукт – сертифікований органічний напій із шипшини. Полівітамінний водяний відвар із сертифікованих органічних плодів не лише має чудовий смак, але і підвищує опір організму до інфекційних захворювань, має тонізуючу, загальнозміцнювальну, протизапальну та регенеруючу дію.

Новий напій може стати незамінним елементом раціону під час сезонних епідемій вірусних захворювань і застудних інфекцій, а також при слабкому імунітеті і загальному нездужанні. Регулярне вживання такого напою, крім іншого, стимулюватиме роботу імунної системи, нормалізуватиме функціонування шлунково-кишкового тракту, а також покращить обмінні процеси. Сертифіковані органічні напої з плодів шипшини корисні як слабким та хворим людям, так і здоровим як чудовий засіб, що підвищує життєдіяльність організму і збільшує стійкість до інфекційних захворювань. Це особливо цінно восени, взимку і навесні. Регулярне споживання такого напою значно підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин, позитивно впливає на нервову систему, серце, легені, шлунково-кишковий тракт.

Напої, настої чи сиропи з ягід шипшини можна також використовувати, додаючи до фруктових коктейлів, сухих сніданків, трав’яних чаїв тощо. Заморожені кубики відвару шипшини – це ще і відмінний косметичний засіб, який тонізує шкіру та насичує її вітамінами.

 УВАГА! ПРОТИПОКАЗАННЯ

Шипшину не можна споживати людям, які страждають на тромбоз, тромбофлебіт, ендокардит і недостатність кровообігу.

 

Джерело:
До списку новин