загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Моя мати прожила 105 літ, а я вікуватиму до 115...»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Жительці села Мельники Чигиринського району Ярині Андріївні КУЦЕВОЛ (на знімку) незабаром виповниться 90 років. За все своє довге життя жінка жодного разу не була в лікарні й не прийняла жодної пігулки. golos.com.ua

Баба Яринка, так називають довгожительку у селі, до глибокої осені ходить подвір’ям та по городу босоніж. Коли випадає сніг або треба вийти у люди, надіває на босі ноги старі чуні (всякі панчохи-колготи, гамаші, штани вона не визнає) й чимчикує, куди треба. Найчастіше — «до Зойки».

Зоя Михайлівна Головко — секретар Мельниківської сільради і найближча сусідка — переконана, що бабі Яринці дожити до глибокої старості, та ще й при здоров’ї, допомагають безтурботна вдача і любов до пісні.

— Баба Яринка ніколи не журиться, — поділилася своїми спостереженнями Зоя Михайлівна. — З нею завжди гумор, бадьорий настрій і добре самопочуття. Наш куток під лісом, майже за чотири кілометри від центру, та нам тут не сумно. Ярина Андріївна щодня звеселяє усіх своїми піснями...

«Вічна» дружка, шість її чоловіківі пенсія

— Змолоду і дотепер я люблю співати українських пісень, — підтверджує сільська «солістка» і заводить «Ой яром, яром дуб похилився...», а потім продовжує: — Живу я самотиною, одна, ось і розважаю себе піснями. Згадую, як дівкою мене безперестанку в дружки брали. Дружка, яка не вміла приказувати, жартувати та співати, то не дружка. А я була здібною на всякі каверзи та химери: ніякий дівич-вечір та весільний поїзд без мене не обходився.

Сама «вічна» дружка зізнається, що... шість разів на віку заміж виходила. Й щоразу щиро сподівалася, що проживе із судженим до кінця своїх днів.

— А вони, чоловіки, слабкуватими на здоров’я виявлялися, — знизує плечима баба Яринка. — Я їх гляділа, не давала нічого важкого робити, дрова за них рубала, а вони не держалися на білому світі... Отака чудасія. Тепер живу сама, дітей у мене не було, не зав’язувалися чогось. Мабуть, через важку роботу — бо я, як мужик, і косила, й молотила, і граблями у вагони буряки накидала. Нас у батьків, Андрія Варфоломійовича та Химки Захарівни, було шестеро дочок. Батько з австрійської війни прибився з фронту додому без однієї ноги, то ми, дівчата, були йому в господарстві тягловою силою. Уже молодицею пізньої осені колгоспівські коноплі по пояс у воді вимочувала, заготовляла у морози дрова в лісі, на фермі ішачила...

Заробила Ярина Андріївна у колгоспі трохи більше тисячі гривень пенсії. Однак ніколи не нарікала, що їй не вистачає на хліб та до хліба. Ще два роки тому ходила по людях і полола їм городи: до пенсії «премію» заробляла — жартує.

— Тепер удома вправляюся, — ділиться. — Он хмиз із лісу тягаю, топлю піч, лежанку.

— А чого ж ви собі за рахунок субсидії дров не купите? — запитую.

— Не хочу, — відповідає. — Як не крути, а за те, що привезуть машиною, треба заплатити. За те, що попиляють і порубають, — гроші давай. Я сама назбираю корчів у підліску та й перезимую...

Сама собі і радіо, і телевізор

Розпитую, чим вона харчується. «Тим, що й люди, — відповідає. — Їм куліш, товчену картоплю, яйця, гарбузову кашу, червоні буряки, а ще — в обід та на вечерю... випиваю чарку горілки. Це щоб грип та всяка хвороба не чіплялися».

Зоя Михайлівна з усмішкою розповідає, як сільрадівці пропонували бабі Яринці перейти на проживання у будинок ветеранів. «Ви тут самотні, — переконували її, — нема до кого обізватися. До того ж і телевізора у вас немає, і пральної машини...» На всі ці умовляння баба Яринка відказала: «У старечому домі живуть недужі люди. А я здорова і ще не дуже стара. Хворі сусіди вкоротять мені віку. Як і пральні порошки — отрута з отрут. Телевізора вашого й задурно не хочу, бо я сама собі і радіо, й телевізор...»

— Якогось дня, — продовжує Зоя Михайлівна, — заходжу я до хати Ярини Андріївни і бачу: схрестивши руки на грудях, лежить вона на лаві, як намальована. У вінку, кісниках, вишитій сорочці та старовинному поясі... Аби хто чужий навідався, то, вочевидь, не на жарт злякався б, побачивши «небіжчика». Я ж, знаючи дотепну вдачу сусідки, не втримуюся від сміху. Баба Яринка враз розплющує одне око і до мене: «Ну то як, Зойко, брава я буду в труні?!..»

Колоритну Ярину Куцевол не раз знімали місцеві телевізійники, студенти-філологи занотовували у довгожительки давні народні пісні. А під час нашої зустрічі, коли я запропонувала бабі Яринці сфотографуватися, вона бідкалася, що трохи «не в формі», ніяк не може знайти улюбленої вишиванки з підтичкою. Тоді зійшлися на «дівочій» розмальованій хустині. «Тільки знімайте мене з букетом у руках!» — наказала.

Так і зробили, врахували побажання баби Яринки. Ось тільки взуватися вона не захотіла.

Черкаська область.

Ліна ЛЕБЕДЕНКО- ТИТАРЕНКО.

 

 

Джерело:
До списку новин