загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

М'ясо, молоко і кофеїн: чим харчуватися для довгого життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Комусь хочеться прожити щасливе життя, комусь - довге, комусь хочеться і те, і інше, і пиріжок з полиці. Ті, кому вдалося прожити близько століття, охоче діляться своїми секретами довголіття. Ось тільки у всіх вони різні.

Молоко, м'ясо, солодощі, кава, алкоголь - ці продукти змушують замислитися бажаючих дожити до ста років. Що ж відповідають лікарі?

М'ясо

Лорін Дінвідді (Loreen Dinwiddie) дожила до 109 років і прославилася на весь світ як довгожитель-веган. Може бути, секрет довголіття полягає в тому, щоб їсти менше м'яса? Протистояння тих, хто не хоче відмовлятися від м'яса, і тих, хто вибрав для себе відмову від продуктів тваринного походження, - предмет для жартів і спекуляцій.

Результати щодо нового дослідження, втім, стверджують: людям варто їсти менше червоного м'яса. Вчені не наполягають на повній відмові, але радять скоротити добове вживання м'яса. Схоже, тому, хто хоче бути довгожителем, варто частіше поглядати в бік овочів.

На сьогоднішній день вчені мають цілком однозначні дані про те, що вживання м'яса сприяє розвитку безлічі захворювань, починаючи від атеросклерозу, гіпертензії, цукрового діабету та закінчуючи нейродегенеративних захворюваннями.

Молоко

Вживання молока і молочних продуктів теж викликає багато суперечок. Хтось переконаний в користь цієї їжі. Доводів проти також достатньо. В любові до молочних продуктів визнаються довгожителі Сардинії: тут і незбиране молоко п'ють, і сири їдять. З іншого боку, вчені часто заявляють про шкоду молочних продуктів: серед наслідків їх вживання називають підвищений ризик розвитку раку яєчників і атеросклерозу.

Головна проблема з молоком полягає в нездатності дорослих людей повноцінно засвоювати лактозу.

Еволюція не підготувала нас до того, щоб вживати незбиране молоко в їжу. Спробуйте змоделювати ситуацію: доросла особина шимпанзе видобуває молоко. Не виходить уявити таке.

Мільйони років дорослі тварини не мали ніякого доступу до молока, його отримували тільки дитинчата. Сформувався механізм, який вимикає ген, відповідальний за вироблення ферменту, що розщеплює лактозу, - лактази. Деактивує цей ген після завершення грудного вигодовування - він більше не потрібен.

Тому більшість людей в світі взагалі незбиране молоко не переносять - з'являється нудота і розлад кишечника. Звичайно, така реакція спостерігається не у всіх, але адекватного засвоєння молока у дорослої людини все одно не буде.

Кофеїн
Нове віяння - відмовлятися від кофеїну, тим самим рятуючи від залежності від цього стимулятора. Кава часто звинувачували у всіх гріхах, однак новітнє дослідження показує: цей напій не провокує розвиток онкологічних захворювань і містить багато корисних речовин.

Кава в зернах, зелена кава містять біофлавоноїди, антиоксиданти - масу корисних для нас речовин. Так що вживання кави може мати навіть лікувальний ефект. Кофеїн є активатором певних рецепторів і аналогом аденозину. Ми отримуємо підвищену частоту серцевих скорочень, підвищення тиску, викид кальцію в нервових клітинах... Всі ці стимулюючі ефекти, безумовно, є. І кофеманія теж існує. Хочете відмовитися від кави? Добре, будете жити не використовуючи стимуляторів. Але сам по собі кофеїн не шкідливий.

Загалом, якщо перспектива залежати від кофеїну вас не бентежить, цей напій можна залишити в раціоні.

Солодке
Дієтологи наполегливо радять відмовлятися від цукру, та й здоровий глузд підказує: краще все-таки їсти поменше солодкого. Не секрет, що солодощі у великих кількостях - прямий шлях до зайвої ваги і нездорової шкіри, проблем з шлунково-кишкового тракту і судинами. Дієти довгожителів дуже рідко включають солодке - практично ніколи. Навпаки, більшість з тих, хто дожив до похилого віку, їли ягоди, фрукти, батат.

Працює той же принцип еволюційної підготовки. Де наші предки могли знайти продукти з таким надлишком цукру? Де можна було знайти ці рафіновані вуглеводи?

Алкоголь

Тільки якщо трохи. І краще все ж таки пити вино. Нехай і історія про довгожителів, які пили вино замість води, розлетілася по світу, було б добре не зловживати цим напоєм. Треба визнати: доживши до 107 років іспанець на ім'я Антоніо Докампо Гарсіа (Antonio Docampo Гарсіа) пив тільки вино власного виробництва, без консервантів.

Плоди винограду збирали завжди. Вони могли зіпсується, могли заграти. З плодів можна було вичавити сік. Але концентрація алкоголю в цьому напої все одно була низькою, з чистим алкоголем люди давнини були незнайомі. І від алкоголю ми отримуємо масу проблем: залежність, кардіоміопатию, патології печінки. При частому вживанні великих доз алкоголю зберегти здоров'я і прожити довго не вийде.

 

 

Джерело:
До списку новин