загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Салату з редиски хочеться…

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

“Пошта” запитала дієтолога, як обирати, готувати і споживати ранні овочі та зелень, аби не нашкодити здоров’ю

З приходом весни так хочеться додати до раціону щонайбільше свіжих овочів – хрумких огірочків, редиски, капусти, а також ніжної зелені. Тим паче що вони вже починають з’являтися на ринках та в магазинах. Але наразі охочих посмакувати першими весняними овочами небагато, бо, по-перше, ціни на них ще доволі високі, а по-друге – вирощують їх за допомоги “хімії”. І це вже ні для кого не секрет. 

“Пошта” запитала в дієтолога, які овочі мають менше нітратів та як їх правильно вибирати, готувати і споживати, аби не завдати шкоди здоров’ю.

“З настанням весни нам особливо хочеться свіжої зеленини та овочів. Що й не дивно, особливо після тривалої та холодної зими, – каже дієтолог Наталя Банах. – Але треба зважати, що їх вирощують у теплицях з обов’язковим використанням азотних добрив. Нітрати забезпечують належний фотосинтез рослин, коли немає достатнього ультрафіолетового освітлення”. 

Та якщо все-таки овочі та салати є невід’ємною частиною раціону, фахівець дає кілька порад.

• Коли обираєте овочі, беріть ті, що не мають механічних пошкоджень.

• Перед приготуванням овочі треба замочити на 20 хвилин у холодній воді, розчині солі чи аскорбінової кислоти або приготувати розчин із солі та аскорбінової кислоти. Салат із ранніх овочів варто скропити соком лимона чи граната, що також зменшить вміст нітратів у них. 

• Варто пам’ятати, що найбільше нітратів є в ранній капусті, редисці, огірках, кабачках, стеблах кропу і петрушки, пекінській, цвітній, брюссельській капусті, в салаті та шпинаті, парниковій цибулі. Менше у помідорах і в солодкому перці.

• Ранні огірки та редиску варто оббирати від шкірки, зрізаючи корінці та плодоніжки, бо саме там найбільше нітратів. У молодій капусті найбільша концентрація азотних добрив у верхніх листках, в салаті та зеленій цибулі – біля корінців, а в перцях, баклажанах та помідорах – біля плодоніжок. 

• Зменшує кількість нітратів і термічна обробка. Найкращим є варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як овочевий бульйон.

• Готові страви, зокрема салати, не варто надто довго зберігати в холодильнику, а за можливості спожити одразу ж після приготування. 

На пораду дієтолога, якщо любите ранню зеленину, але не надто довіряєте тій, що продають на ринку, можете вирощувати її самостійно. “Цибулю, кріп, петрушку, базилік, кіндзу можна вирощувати на підвіконні або на балконі, – веде далі Наталя Банах. – Звичайно, це вимагає часу та певних зусиль, але тоді ви будете певні, що споживаєте безпечну зелень”. 

І ще одне. Зі слів дієтолога, як би нам не хотілося перейти на весняне меню, треба завжди знати міру, бо нітрати, які використовують для підживлення овочів та зелені, – доволі небезпечні речовини, які в організмі перетворюються на нітрити. 

“При перетворенні нітратів на нітрити в людському організмі відбуваються зміни в діяльності центральної нервової і серцево-судинної систем, знижується кількість йоду, – пояснює фахівець. – Тому дітям, вагітним, людям похилого віку, а також тим, що мають схильність до частих вірусних захворювань, тобто тим, у кого слабкий імунітет, їсти ранні овочі категорично заборонено”. 

Джерело:
До списку новин