загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чим корисні смаколики з кропиви, щавля та шпинату

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Навесні вітаміни — буквально під ногами. Пройдіться зеленим килимком трав десь подалі від трас, насолодіться першим цвітінням квітів, брунькуванням дерев і водночас назбирайте їстівного зіллячка для вітамінізації всього організму — від волосся і до суглобів ніг.

Хоча навіть вітамінізація не є самоціллю: із першої весняної зелені можна наготувати стільки смачного, що і не перерахувати. Пропонуємо кілька цікавих рецептів.

Кропива ти моя, кропива

Молоді листочки цієї рослини — одні з найкорисніших інгредієнтів для страв. У них каротину в п’ять разів більше, ніж у моркві, а на вітамін С вони багатші в 2,5 раза більше, ніж цитрусові.

За вмістом амінокислот, будівельного матеріалу для м’язів, ця диво-рослина наближається до яловичини.

Отакі «кусючі» дива. Правда, є і застереження — хворим на гіпертонію, погане згортання крові не варто нею зловживати.

Ікра з кропиви і буряка — і гарно, і корисно, і смачно. Інгредієнти: буряк, цибулина, 3 столові ложки олії (смачно з лляною — додається пікантна гірчинка), добра жменя листя кропиви і спеції за смаком.

Відварений чи запечений буряк почистити і разом із помитою кропивою пропустити через м’ясорубку.

Додати підсмажену (краще на соняшниковій олії) цибулю, спеції і сіль,трошки улюбленої олії (майонезу чи сметани). Для гарнірів, бутербродів — смакота!

З кропивою вдаються дуже смачні пюре, принаймні картопляні і гарбузові — точно, бо випробувала сама.

Слід відварити картоплю як для звичайного пюре, посолити, заправити підсмаженою на олії цибулею і кропив’яним пюре (бланшовану кропиву пропустити через м’ясорубку чи подрібнити в інший спосіб).

І картопля (гарбуз, тушкована капустка, морква, топінамбур) заграє на вашому столі новими барвами, ароматами і смаками — смаками весняного лугу.

Суп iз кропивою — смачний наїдок ще наших бабусь. Треба буде 500 мл бульйону, 100 г. кропиви, морквина, цибулина, 25 г. сметани (не обов’язково), 20 г. кореня петрушки, 4 картоплини, сіль, зелень кропу і петрушки.

У підсоленій воді або овочевому (м’ясному, якщо нема посту) бульйоні зварити нарізані картоплю, моркву, корінь петрушки. Наприкінці варіння додати подрібнену кропиву, пасеровані моркву та цибулю, довести до кипіння. Перед подачею на стіл заправити сметаною (нежирним йогуртом).

Посипати зеленню кропу і петрушки. Так само, коли нема посту, смак такої юшечки прикрасять відварені і подрібнені яйця.

Щавлю дорогу!

Якщо кропиву взяти в рівних пропорціях зі щавлем, то юшка набуде приємної кислинки і ще насиченішого аромату, тому збираємо на галявині чи городі і щавель.

Або, як знову ж таки кажуть: куй залізло, поки гаряче, тобто збирай щавель (кропиву), поки вони ще молоді і свіжі. Чим більші ці рослини, тим більше вони стають непридатними до вживання.

А щодо щавлю — то це давній улюбленець усіх гурманів, незамінний фаворит весняних зелених борщів, свідок того, що надворі весна вповні.

Знайти йому рівних за змістом вітамінів групи В непросто, тому любителям кисленького не страшні стреси, безсоння і поганий настрій.

Тим, хто хоче зберегти свій зір гострим, а шкіру молодою, також потрібно стати прихильниками щавлю. Вітамін А, який міститься в його листочках, допомагає у цьому.

Проте щавлева кислота, яка в ньому є, шкодить хворим на подагру та іншим, хто не сприймає цієї речовини, тому все-таки «картинку» свого здоров’я бажано знати перед тим, як на щось особливо наполягати.

Тому додавати щавель у борщі, салати, омлети, каші, — це правильно і смачно.

Шпинат незамінний

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то вам однозначно варто ввести в раціон шпинат. Цей зелений листовий овоч — джерело корисних речовин, в тому числі вітаміну Е і вітамінів групи В.

Добрий для утворення в організмі людини достатньої кількості гемоглобіну, який забезпечує киснем усі клітини організму та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин.

Також шпинат містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань, як дистрофія сітківки. Тому страви iз зеленим листям рекомендовані тим, хто багато працює з комп’ютером.

Ще у шпинаті є рекордна кількість вітаміну К, що впливає на міцність кісток, і йод, необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози.

Яєчня зi шпинатом чи сир, заправлений спеціями і пастою зі шпинату (листя пропустити крізь м’ясорубку) — чудовий початок дня.

Якщо ж у піст сир і яйця не вживаєте, є рис. Зі шпинатом — дуже смачно!

Щоб зготувати рис зі шпинатом, беріть склянку рису (250 г), 3 столові ложки оливкової олії, 100 г. шпинату, суміш італійських трав, сіль, перець.

Спочатку хвилини 2 смажимо шпинат на олії у глибокій пательні на повільному вогні і всипаємо туди промитий рис. Наливаємо 500 мл окропу. Присмачуємо сіллю (десь половину чайної ложки) й іншими спеціями. Зменшуємо вогонь до мінімуму, легенько перемішуємо, щоб рис рівномірно розподілився між шпинатом, накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 15—20. Страва готова, коли рис повністю вбере у себе воду.

Смачна дієтична страва — печериці зі шпинатом. Для приготування потрібно: по 200 г. печериць і шпинату, 3 столові ложки олії, одну — кетчупу, зубчик часнику, жменя житніх сухариків.

Печериці помити, почистити, дрібно порізати та злегка обсмажити на олії, додати шпинат, потім — дрібно нарізаний часник та кетчуп. Посолити та поперчити за смаком. Потушкувати ще пару хвилин. Насамкінець на тарілку викласти сухарики, а зверху — ще теплі гриби зі шпинатом.

Смакуйте на здоров’я!

 

Джерело:
До списку новин