загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

М’ята перцева. Чим знаменита «трава Афродіти»?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За давнім переказом свою назву запашна трава отримала на честь міфологічної німфи Мінти - покровительки лугів, річок та лісів, яку Персефона - богиня підземного царства, перетворивши на запашне рослина, присвятила Афродіті. Стародавні греки так і називали м'яту - трава Афродіти. Від грецького «minthe» відбулося латинська назва «menthe». Саме ця назва прийшло в російську мову, поступово видозмінившись до звичного «м'ята».

М'ята перцева належить до сімейства губоцвітих. Видове визначення «перцева» походить від латинського piper (перець) через пекучого смаку її листя. Це кущистий багаторічник, з ланцетоподібним листям. Стебло чотиригранне, гіллясте. Квітки у м'яти дрібні, червонувато-фіолетові, зібрані в густі колосоподібні суцвіття на верхівках стебел. Цвіте м'ята з липня по вересень.

У величезному світі трав м'ята перцева виділяється, насамперед, запахом: Пряним і запашним, з якимось легким холодком, забути який неможливо.

Високо цінувалася м'ята в Стародавній Греції і Римі. Вважалося, що запах запашної трави може піднімати настрій і сприяти жвавій застільній бесіді, а вже стародавні знали толк в цьому. Багато трапези тривали по кілька днів без перерви. І звичайно, освіжати повітря в приміщенні потрібно було постійно. Тому величезні бенкетні зали регулярно обприскувати м'ятною водою, а столи натиралися листям. Найбільш почесним гостям на голову одягали вінки з м'яти.

Практично в кожному будинку в Стародавньому Римі вирощували м'яту, прекрасні римлянки жували її листочки, щоб заглушити запах алкоголю, а чоловіки натирали запашними листям ноги перед відправкою на бенкети.

Середньовічні студенти щиро вірили в те, що вінки з м'яти «збуджують роботу думки», і тому носили їх у дні іспитів.

«Заслуженою славою користувалася м'ята в арабській, китайській і японській медицині. Причому застосовувалася м'ята як і культурна, так і дикоросла (М'ята польова). Авіценна використовував відвар м'яти для зупинки внутрішніх кровотеч, лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, а зовнішньо при головних болях. «М'ята зміцнює шлунок, зігріває його, заспокоює гикавку, сприяє травленню, перешкоджає слизової і кривавої блювоти і корисна при жовтяниці», - так писав Авіценна у своїх працях по медицині.

Середньовічна європейська медицина в основному повторювала традиції давньогрецької і арабської:

Травної силі питво з неї допомагає,

М'ята шлунок кріпить, припиняє, коль прийнята, блювоту ...

... Чистить жовтяничних, з вином зцілює недужих задишкою,

Тих, кого греки звуть від недуги такого: астматік;

Печінки також хвороби з вином стримувати нею,

Цим же способом біль у боці застарілі лікує,

А наклади, розтерши, на рубці почорнілі - знову

Колишній природний колір, очищаючи, поверне їм ліки.

«Про властивості трав». Одо з Мена »(М. А. Кузнєцова, А.С. Резнікова. Сказання Про лікарські растеніях.- М .:« Вища школа », 1992).

На Русі м'ята теж користувалася заслуженою славою, відваром з її листя лікували безліч нездужань: захворювання серця і печінки, застосовували як зміцнювальний при занепаді сил, як заспокійливий. У всякої поважає себе знахарки обов'язково була сушена трава м'яти, використовувалися відвари на воді, оцті, вині та порошок з листя.

Сучасна медицина не забула поради стародавніх цілителів і рекомендує м'яту перцеву як спазмолітичний, антисептичний, місцевознеболювальну і серцевого кошти. Як жовчогінний засіб можна використовувати настій листя м'яти, зовнішньо настій застосовується для полоскання ротової порожнини і горла. Як освіжувач дихання, м'ята не знає собі рівних.

З ефірних масел м'яти перцевої отримують ментол, що входить до складу спазмолітиків, жовчогінних і болезаспокійливих. Напевно багатьом знайоме відчуття холоду і легкого поколювання при нанесенні на шкіру кремів або мазей з ментолом. Тому такі зовнішні засоби лікарі прописують при спазмах судин внутрішніх органів (серця, шлунка, жовчних проток).

Не меншою популярністю користувалася м'ята в кулінарії - дрібкою порізаної і стертої запашної травички надавали освіжаючий смак багатьох страв. Листя м'яти додавали (і додають до цих пір) в салати і окрошки, використовували як приправу до м'ясних і рибних, овочевих і фруктових страв. Моя бабуся завжди додавала свіжі гілочки м'яти в ... самогон.

Свіжі та сухі листя м'яти, ефірну олію широко застосовується в харчовій промисловості (згадаймо хоча б про жувальні гумки з м'ятою і ментолом) як аромати і як прянощі для ароматизації чаїв, тютюну. Раніше на Русі був дуже популярним м'ятний квас, його варили в кожному будинку і обов'язково пропонували гостям і брали з собою в лазню, плескали на розжарені камені печі. Багато хто використовує цей прийом і зараз, правда, не квас, а просто настій трави і листя. Це дуже корисно для лікування захворювань дихальних шляхів, та й просто дихати м'ятою дуже приємно.

Засушену м'яту додають в суміш трав для саше: м'ята, материнка, лаванда, шавлія. Такі подушечки додадуть приємний запах вашим речам в шафі, та й моль можуть відлякати (перевірено особисто).

Вирощувати м'яту перцеву на присадибній ділянці досить просто, її пагони вкорінюються і ростуть, практично не вимагаючи відходу, крім поливу в спекотне літо.

Посадіть її у себе, і у вас під рукою буде своє власне ліки, пряність і просто красиві кущики, які вигідно підкреслять інші посадки - квіти, чагарники.

«Є в травах і квітах цілюща сила

Для всіх, які вміють їх таємницю розгадати ».

(В. Рождественський)

Перед використанням м'яти перцевої або препаратів з неї не забудьте проконсультуватися з лікарем!

 

Джерело:
До списку новин