загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

За вмістом аскорбінової кислоти ці плоди перевершують навіть лимони - запасіться перед сезоном застуд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У садах дозрів кизил. Ця ягода буває червоною, білою, синьою, але в Україні найчастіше культивують саме червону. Зрештою, і назва цього чагарника з тюрської мови означає "червоний". У народній медицині кизил цінують за його численні лікувальні властивості.

— Ми "женемося" за екзотичними цитринами й помаранчами, а у цій ягоді, що чудово почувається на українській землі, — незамінного для здоров'я вітаміну С навіть більше, ніж у лимонах, — розповіла Олена Баклюкова, травознай і дослідник народної медицини. — Тож усім, хто дбає про імунітет, варто вводити свіжий кизил у раціону. Досить з'їдати 10 ягід на день.

А ще, на відміну від багатьох інших фруктів та ягід, кизилові плоди не треба обмежувати в раціоні людям, хворим на діабет: речовини кизилу знижують вміст цукру в складі крові і активізують функцію підшлункової залози.

— А чи можна його вживати людям з підвищеним тиском?

— Не просто можна — конче потрібно! У складі ягід кизилу міститися речовини, які нормалізують кров’яний тиск. Лікувальні властивості кизилових ягід використовують для зміцнення  капілярів, судинних стінок, збільшення їх еластичності,  зняття венозних запалень і набряків.

Завдяки протизапальним, жовчогінним, бактерицидним, в’яжучим, сечогінним властивостям кизил використовують у лікуванні безлічі хвороб. Кизиловий відвар з кори та ягід застосовують як тонік, що зміцнює організм.

— Чи можна рекомендувати кизил людям з розладами травлення?

— Так. Кизилові плоди поліпшують травлення і апетит, мають в’яжучу дію, тому помічні при розладі роботи кишківника,  і жовчогінну —допомагають при хворобах органів травлення. При діареї у дітей слід варити кисіль з ягід кизилу і груш. Та й дорослим кизил корисний: дубильні речовини, що містяться в цій ягоді, допомагають лікувати пронос.

Кизил також застосовують для профілактики і терапії подагри, циститу, хвороб суглобів і шкіри, запалення сечового міхура. Кизил сприяє зміцненню стінок судин, запобігає крихкості капілярів, використовується при венозній недостатності, набряках ніг, запаленні вен. Плоди кизилу їдять свіжими, сушать і варять з них смачне варення. 

Настій квітів і листя кизилу в народній медицині використовують як жарознижувальний, бактерицидний засіб при простудних захворюваннях, туберкульозі легенів, тиф. З відвару кореня, змішаного з житнім борошном і медом, роблять компреси при наривах, фурункулах, для більш швидкого їх дозрівання і загоєння.

Відвар кореня кизилу вживають при малярії, а настоєм листя при цьому захворюванні роблять додатково полоскання ротової порожнини.

Кизиловое варення є високовітамінним продуктом і рекомендується при застуді, грипі, гострих респіраторних захворюваннях.

Сік з кизилу використовують як дієвий жарознижуючий і протизапальний засіб.

Кизиловий лаваш. На Кавказі, головним видом використання кизилу здавна є приготування кизилового лаваша - тонких, темно-червоних коржів з висушеної на сонці кашки з м'якоті ягід. У такому вигляді він довго зберігається не втрачаючи вітаміни.

Кизил перетертий з цукром. Промийте стиглі плоди кизилу в проточній воді і перетріть їх через сито. До отриманої маси додайте цукор (на 1 кг маси 2 кг цукру), добре перемішайте, розкладіть в чисті сухі банки і накрийте кришкою. Зберігати таке варення треба в холодильнику або підвалі.

Відвар плодів кизилу: 1 ст. ложку сушених ягід кизилу залити 1 склянкою води, кип'ятити 1 хвилину, потім ще настояти 2 години. Процідити перед вживанням, приймати по 0,25 склянки, 3 рази на день до їди.

Відвар при ревматизмі з коренів кизилу: 1 ч. ложку перетертих коренів кизилу, залити 300 мл води, варити протягом 20 хвилин, настоювати кілька годин, процідити і приймати по 2 ст. ложки тричі на день.

Відвар для зміцнення імунітету з плодів кизилу: 2 ст. ложки свіжих або сушених ягід кизилу і залити 1 склянкою води, кип'ятити 1 хвилину, настояти 8 години, потім з плодів вийняти кісточки і розім'яти м'якоть. Приймати такі ліки по 50 мл відвару двічі на день, можна додати трохи меду.

 

Джерело:
До списку новин