загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вчені назвали ранню ознаку хвороби Альцгеймера

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ранньою ознакою розвитку хвороби Альцгеймера виявилася постійна тривожність.

Такими є результати дослідження, опублікованого в American Journal of Psychiatry.  Доступ до повного тексту дослідження має видання Medical Press.

Науковці спостерігали за 270 людьми віком від 62 до 90 років. На початку дослідження вони були при розумі і пам'яті. Їм проводили спеціальні тести і стежили за змінами поведінки і мозку впродовж 5 років.

Отримана інформація показала, що вищий рівень білка амілоїд-бета у мозку пов'язаний зі поступовим збільшенням симптомів тривожності у літніх людей, чия поведінка на початку дослідження була нормальною.

Тобто спільна риса для усіх людей на ранній стадії хвороби – тривожність. І чим більше білка амілоїд-бета накопичується у мозку, тим більша тривожність з'являється у літньої людини.

Якщо подальші дослідження підтвердять, що тривожність є раннім показником хвороби Альцгеймера, це буде важливим з точки зору не лише раннього виявлення хворих на Альцгеймер, але й лікування і потенційного сповільнення чи попередження захворювання.

Хвороба Альцгеймера – найпоширеніша форма деменції, коли порушуються процеси у мозку. Хвороба зазвичай вражає людей старшого віку.

Ваша бабуся може забути, де вона, назвати онука сином, вийти на вулицю погуляти і самостійно не знайти дорогу додому, тощо.

Якщо ви виявите у себе чи у рідних хоча б один з нижченаведених симптомів хвороба Альцгеймера, негайно зверніться до лікаря.

Втрата пам'яті

Це перша і найбільш тривожна ознака.

Сюди відносяться прохання повторити кілька разів одну й ту ж інформацію, зростаюча залежність від письмових нагадувань і труднощі зі згадуванням недавніх подій.

Сюди не відноситься: випадкова забудькуватість, наприклад, коли ви не можете згадати, куди поклали ключі від машини.

Нехтування звичними заняттями

Апатія, втрата інтересу, уникнення звичного кола людей і улюблених занять – все це теж може бути ознакою.

Наприклад, людині більше не хочеться стежити за успіхами улюбленої команди, проводити час з обожнюваними онуками, займатися в'язанням або різьбленням по дереву, зустрічатися і проводити час з хорошими друзями.

Сюди не відноситься: Потреба зробити перерву в звичних заняттях через сильну завантаженість. При хворобі Альцгеймера нехтування звичними заняттями триває довго і з часом тільки посилюється.

Дезорієнтація в часі та просторі

Якщо ви коли-небудь прокидалися від глибокого сну і не могли відразу визначити день, час або своє місцезнаходження, то вам знайоме відчуття дезорієнтації. А тепер помножте це явище в кілька разів, додайте його систематичне повторення - і в наявності тривожна ознака хвороби Альцгеймера.

Дезорієнтація включає також нездатність визначити пору року, своє місцезнаходження або те, чому ви опинилися в цьому місці.

При прогресуючій хворобі Альцгеймера пацієнт може вважати себе молодше, ніж він є насправді через втрату почуття часу.

Сюди не відноситься: якщо ви питаєте який сьогодні день, і заглядаєте для цього в календар.

Візуально-просторові труднощі

Це складнощі із сприйняттям глибини, відстані, впізнавання членів сім'ї, інтерпретацією образів. Стає важко підніматися або спускатися по сходах, забиратися у ванну, знаходити дорогу додому, читати книги.

Сюди не відноситься: порушення зору, пов'язані з дегенерацією жовтої плями або катарактою.

Зміни особистості і настрою

Ваш зазвичай товариський батько став останнім часом дратівливим і неспокійним?

Може, він звинуватив вас у тому, що ви допомогли йому з прибиранням будинку тільки для того, щоб вкрасти його гроші чи цінності?

Або він дуже бурхливо відреагував на те, що в супермаркеті хліб перенесли в інший відділ.

Це може бути тривожним сигналом, що в його мозку відбуваються незворотні зміни, і його пора перевірити на наявність захворювання.

Сюди не відноситься: тимчасові перепади настрою, а також укорінення в звичках і нелюбов змін, які посилюються з віком майже у всіх.

Зниження здібностей письмової та усної комунікації

Ви часто не можете згадати потрібне слово і видаєте щось на кшталт "ця штука, на якій готують їжу", тому що ніяк не можете згадати слово "плита"?

Або ви завжди були прекрасним письменником, але раптово виявили, що не можете висловити на письмі свої думки.

Порушення здатності комунікації – це тривожна ознака деменції.

Сюди не відноситься: коли ви час від часу не можете підібрати потрібне слово.

Труднощі з рішенням проблем або плануванням

Ви завжди були відмінним кухарем, але складні рецепти раптом стали здаватися безглуздими. Навіть процес приготування кави вранці став займати набагато більше часу ...

Ці види діяльності включають виконавче функціонування, здатність, яка зазвичай пригнічується при розвитку деменції.

Сюди не відноситься: пара помилок в математичних обчисленнях.

Постійне перекладання предметів

Особа з деменцією може почати турбуватися, тому що "хтось" поклав її окуляри в морозильник або "взяв" її сумочку. Вона не тільки не може знайти свої туфлі, але й гадки не має, як вони опинилися в духовці.

Сюди не відноситься: коли ви втрачаєте ключі, а після згадуєте, що поклали їх на піаніно, щоб відповісти на телефонний дзвінок.

Втрата розсудливості

Це можуть бути повторювані попадання на виверти телефонних шахраїв або безглузда трата грошей. Або ваша зазвичай доглянута мати виглядає розпатланою і немитою. Ви можете помітити, що вона одягнена не по погоді.

Сюди не відноситься: одноразове спірне рішення, з яким близькі можуть бути не згодні.

Труднощі з виконанням звичних завдань

Якщо ви заблукали по дорозі додому з найближчого магазину, не впоралися з роботою, яку виконували на протязі 20 років, не змогли приготувати свій фірмовий шашлик, це можуть бути тривожні ознаки хвороби Альцгеймера або іншого типу деменції.

Мова йде про нездатність впоратися з чимось, що вам до цих пір чудово вдавалося.

Сюди не відноситься: якщо ви не можете розібратися, наприклад, з новим пультом управління.

Джерело:
До списку новин