загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи справді “агрофітнес” це фітнес

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Робота на городі зазнала ребрендінгу. Тепер кажуть, що сапання буряків та підгортання картоплі це агрофітнес. Наче і для тіла користь, і для діла.

Чи справді агрофітнес незгірш за тренування в залі? Спробуймо розібратись, що хорошого, а що поганого є в роботі у саду та в городі, і як із цим бути.

Садівництво - корисне для душевного спокою

Здоров’я це не лише м’язи. Робота із рослинами знижує рівень гормону стресу кортизолу. Роботу в саду чи на городі наразі запроваджують в деяких клініках для людей із суїцидальними нахилами, депресивними станами та для людей похилого віку. Така діяльність відволікає від звичних думок, змушує перебувати “тут і зараз” і приносить радість.

В журналі Neuroscience опублікували дослідження, що контакт із ґрунтовим мікроорганізмом Mycobacterium vaccae викликає викид серотоніну в мозку. Серотонін впливає на наш настрій і здатність до навчання, а його брак пов’язаний і депресією чи занепадом сил.

Збирання врожаю дарує мозку викид допаміну - молекули що підкріплює певну поведінку і заохочує до неї. Завдяки допаміновим сплескам людство призвичаїлось до сільського господарства, запевняють дослідники.

Рух корисний для серця і судин

Для підтримки здоров’я серця нам радять активно рухатись - бігати, тренуватись в тренажерному залі - принаймні 75 хвилин на тиждень, і помірно рухатись - ходити, робити гімнастику - хоча би 150 хвилин на тиждень. Для зниження рівня холестерину і тиску слід активно рухатись впродовж хоча б 40 хвилин 3-4 рази на тиждень. За відсутності навантажень серце втрачає здатність пристосовуватись до раптових викликів.

Робота в городі та саду як раз підпадає під такі помірні та інтенсивні навантаження. Різні садові інструменти розвивають різні м’язи рук, ніг та спини. Тому їх можна вважати аеробними вправами на зміцнення м’язів.

Силові вправи для профілактики остеопорозу та саркопенії

З віком зростає ризик остеопорозу - поступової втрати кістками кальцію і зростання ризику переломів. Особливо це критично для жінок. Для профілактики остеопорозу радять споживати достатньо кальцію, перебувати на сонці заради утворення вітаміну D в шкірі, та робити силові вправи. Вони змушують кістки поглинати кальцій. Таким чином, городні роботи можуть стати на заваді розвитку остеопорозу.

Іншою загрозою для людей літнього віку є саркопенія - атрофія м’язів, коли вони стають дедалі меншими і слабшими. Саркопенії можна запобігти, якщо споживати достатньо білка і систематично навантажувати м’язи. Людям літнього віку радять споживати білок в кількості 1 - 1.2 г /1 кг ваги на день.

Перебування на сонці

Так, перебування на сонці нам потрібне для утворення в шкірі вітаміну D. Під дією ультрафіолету його синтезується рівно стільки, скільки нам потрібно, і нема загрози передозування, як в разі прийому вітаміну в пігулках. З віком вітамін D стає критично необхідним, адже його брак пов’язують із занепадом імунітету, розвитком деменції (старечої недоумкуватості) та остеопорозом. Робота на городі як привід побути на сонці - це корисно.

Але є і інший бік. Перебування на сонці шкідливе сонячними опіками, фотостарінням шкіри, тепловим ударом та загрозою розвитку меланоми - раку шкіри. Робота в полі рідко коли триває лише півгодини на день. Тому важливо обирати для роботи ранковий чи вечірній час, використовувати сонцезахисний крем, головний убор і закритий одяг для захисту від надлишкового ульрафіолету.

Агрофітнес не такий продуманий, як заняття в залі

Граблі, лопата, секатор, сапка, коса - всі ці інструменти справді тренують різні м’язи. Втім, в тренажерному залі заняття сплановані і циклічні. Певні групи м’язів змушують працювати, дають їм відновитись, а потім навантажують знову, але вже трохи більше. На противагу цьому, робота на дачі не має такої циклічності та продуманості. Коли настає час копати город чи сапати буряки, цілими днями роблять лише це. М’язи не встигають пристосуватись до навантаження і часто не мають змоги відновитись. А їх зміцнення і ріст відбуваються саме у період відновлення, і те за умов правильного харчування.

В полі при виконанні сезонної роботи працює часто лише одна група м’язів, а інші не задіяні. Положення тіла переважно зігнуте вперед, майже незмінне, а рухи повторювані і монотонні. Мовою безпеки праці, це є факторами ризику на робочому місці. В такому разі імовірність фізичної і моральної втоми, пошкодження, болю в м’язах і суглобах дуже висока. Тривалість такої роботи часто значно довша, ніж тренування в залі. Таким чином, агрофітнес значно поступається справжньому фітнесу, і може нашкодити.

Щоб дачний сезон був корисним, варто чергувати види діяльності, працювати нетривало і стежити за відчуттями - робити паузи, розминатись, випростовуватись, і відпочивати наступного дня.

Фітнес це спосіб життя

Люди, що тренуються в залі чи займаються спортом, свідомі важливості правильного харчування, споживання рідини і режиму сну. Вони знають, що після тренування в залі слід впродовж години з’їсти білкову їжу, і п’ють воду чи ізотонік за перших ознак спраги.

Дачні роботі не мають такого підґрунтя. Садівники-любителі не рахують калорії та поживні речовини, можуть ігнорувати спрагу та із задоволенням їдять після фізичної праці. Добре, якщо їдять при цьому вирощені власноруч овочі та фрукти. Але часто апетит, свіже повітря і гарна компанія змушують нас забути про баланс в харчуванні. А це вже ніяк не схоже не фітнес.

Для того, щоб робота на дачі була справді корисною, слід дбати про правильне харчування - їсти переважно городину, а не смажену картоплю, споживати білкову їжу впродовж всього дня і особливо після роботи, і не забувати пити. Білок це не лише м’ясо. Це і молочні продукти, горіхи, квасоля та горох, яйця і риба.

Слід пам’ятати про безпеку

Крім надмірного ультрафіолету і навантажень на опорно-руховий апарат, агрофітнес має й інші загрози здоров’ю.

З одного боку, контакт із землею та її мікроорганізмами корисний для тренування імунітету. Але не всі бактерії безпечні. Коли востаннє ви робили щеплення від правця?.. Збудник правця - хвороби, коли кам’яніють назавжди м’язи - живе в землі. Якщо вона потрапить у відкриту рану, то є високий ризик захворіти. Щоб цього не сталось, слід щодесять років робити щеплення АДП-М, і уникати пошкоджень садовими інструментами - працювати у закритому взутті та одязі і стійких до механічних ушкоджень рукавицях.

Засоби захисту рослин, або пестициди, шкідливі передусім тому, хто з ними працює. Споживачі вже стикаються із рештками пестицидів, що є менш токсичними. А пестициди, особливо куплені на чорному ринку, є дуже небезпечними для фізичного і психічного здоров’я. Із використанням заборонених пестицидів пов’язують депресії і суїциди фермерів. Тому, слід працювати лише із зареєстрованими в Україні засобами, і використовувати респіратор та рукавиці при розпиленні.

Оберігати слід і очі. Не лише від сонця, а й від ушкодження гілками чи листям.

Аеробні вправи - це ще не все

Ви все зробили правильно - плануєте навантаження та раціон, купили рукавиці, окуляри і навіть зробили щеплення. Це вже справжній фітнес? Так, але ще є простір для покращення.

Крім м’язів ще є мозок. Найкращими ліками для мозку, його кровообігу та молодості є ходьба та біг. Коли ми долаємо відстані, в нас виділяється так званий нейротрофний фактор мозку. Він оберігає нейрони від загибелі і допомагає їх поєднуватись, тим самим сприяючи пам’яті і ефективній розумовій діяльності. Ця речовина також запобігає розвитку хвороби Альцгеймера. Під час аеробних вправ та голодування він теж утворюється. Проте скандинавська ходьба, біг, складні вправи (акробатика, танці), навчання новим рухам викликають його значний викид. Ходити і танцювати можна цілий рік, а дачний сезон триває лише півроку.

Працювати в саду у власне задоволення, рухатись, спілкуватись, бути надворі - дуже корисно для доброго самопочуття. Але слід пам’ятати про безпеку, не надриватись і не виснажуватись, та дбати про здоров’я всі 12 місяців.

 

Джерело:
До списку новин