загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи буває старість у радість?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Старість лякає. Але останнім часом з'являється все більше свідчень про те, що з роками людина стає щасливішою, розумнішою і більш задоволеною навіть своїм сексуальним життям.

"Старіння – це чудово, якщо взяти до уваги інший варіант", жартують у народі.

Ласкаво просимо у добу старіння. Сьогодні, коли кількість населення Землі віком за 60 років перевалила за 800 мільйонів, а тих, хто відзначив сторічний ювілей, вже більше, ніж мешканців Ісландії (а це майже 329 тисяч), світ має серйозно готуватися до економічних та соціальних наслідків старості.

Зморшки, хвороби, притуплення почуттів – старість завжди асоціюється з невдачами, лікарнями та стражданням. Від старості не очікують багато. Але, можливо, є й інший бік медалі для тих, хто вже вступив до сивоголових лав?

Старіння асоціюється з тілесним занепадом ще з давнини. Греки мали особливо категоричний погляд на старість, вважаючи її хворобою. Втім, останні наукові дослідження свідчать, що старіння не є простим занепадом нашого організму. Як ми вже писали у BBC Future, найкращий вік для різних речей у житті видається значно пізнішим, ніж ми собі уявляємо.

Коли починається старість?

Данте вважав, що старість починається в 45. За опитуванням британської громадськості, вона починається в 59. До речі, що старший респондент, то пізніше він визначає початок старості. За офіційним визначенням ООН та більшості вчених, старість починається з 60.

Менше застуд

З віком не лише мудрішають. Імунна система людини стикається з мільйонами потенційних небезпек щодня. Виконуючи роль поліції в нашому організмі, вона вчиться визначати його ворогів.

Для цього вона виробляє унікальні білі кров'яні клітини, які пристосовуються до молекулярних структур мільйонів різних загарбників. Коли вони визнають ворога, вони оточують його, утворюючи "імунну пам'ять". Наступного разу, коли чужинець з'являється в організмі, вони миттєво гуртують загони швидкого реагування.

Джон Апхем з Університету Квінсленда каже, що ця пам'ять може бути тривалою. "Імунна система людей, які пережили епідемії, пам'ятає вірус 40 або 50 років. Вона починає слабшати після 70 або 80 років, але час між 40 та 70 роками є особливо сприятливим – імунна система пам'ятає віруси, з якими вона стикалася впродовж багатьох років".

Захист, який накопичувався роками, виражається в меншій кількості застуд. Якщо двадцятирічні в середньому хворіють два або три рази на рік, то у 50 років ризик застуди знижується до 1-2 випадків щорічно.

Втім, імунітет з віком слабшає. Організм виробляє менше нових білих кров'яних клітин, і вони стають млявими. Імунна система в старому організмі також виробляє менше антитіл – білків, які оточують патоген, щоби визначити і знищити його. Але можливо, це необхідно для порятунку життя?

Пережити епідемію

Пандемія грипу 1918 року, яка забрала життя 50 мільйонів людей, стала найжахливішою за всю історію людства. Показово, що більшість смертельних випадків припала на вік, який вважався найбільш міцним – від 20 до 40 років. Спалах свинячого грипу у 2009 наслідував таку ж дивну схему – більшості загиблих було менше 65 років.

Вважається, що віруси викликали надмірну реакцію імунної системи своїх жертв. Ті, в кого імунна система відреагувала найбільш бурхливо, мали найважчі наслідки, відомі як "гіперцитокінемія" або "цитокіновий шторм".

Здорова імунна реакція залежить від позитивного зворотного зв'язку – коли вона виявляє збудника, навколишні тканини вивільняють хімічні повідомлення – цитокіни, які є проханням про допомогу. Після цього на місце, де з'явився збудник, прибувають нові клітини, які також вивільняють хімічні речовини.

Імунна система в похилому віці виробляє менше антитіл і це може врятувати життя під час епідемії

Іноді цей цикл виходить з-під контролю, імунна система починає вбивати здорові клітини і призводить до потенційно смертельного запалення. Поки що точно невідомо, що спричиняє гіперцитокінемію, але останні дослідження надихнули на нові методи лікування грипу, які націлені на усунення саме цитокінового шторму, а не вірусу.

Зменшення алергії

Є хороша новина й для алергіків. У той час як головні причини алергії й досі гаряче обговорюються вченими, відомо, що значну роль у їхньому розвитку відіграють антитіла.

Головним винуватцем є імуноглобулін Е. Його виробництво, як і всіх інших антитіл, з віком зменшується.

Мітчелл Грейсон з Дитячої клініки штату Вісконсін каже, що з віком люди менше потерпають від важких симптомів алергії.

"Алергічні захворювання досягають піку у дитинстві, а потім поступово зменшуються у пізньому підлітковому віці та після двадцяти. Наступний спалах припадає на вік після 30, а після 50-60 років симптоми зазвичай слабшають", – зазначає вчена.

Розумніші

Слів, які описують старече слабоумство, вистачає у будь-якій мові. Тим не менш, у тому, що стосується найбільш важливих життєвих функцій, старшій мозок є розумнішим.

Майкл Рамскар із Тюбінгенського університету каже, що ми неправильно розуміли старіння мозку. "Найбільшого рівня кількість нейронів досягає у віці 28 тижнів і вже наприкінці підліткового віку зменшується вдвічі. А оскільки вік від народження до 18 років ми не вважаємо разючим занепадом організму, можна з упевненістю сказати, що кількість нейронів у головному мозку навряд чи є показником будь-чого".

Під час багаторічного дослідження, проведеного в Сіетлі, вчені спостерігали за розумовими здібностями шести тисяч людей, починаючи із 1956 року. Це найтриваліше подібне дослідження, в якому одні й ті ж добровільні учасники проходять випробування кожні сім років.

Хоча літні люди мали гірші результати у математиці і повільніше реагували на команди, їхній словниковий запас, просторова орієнтація, вербальна пам'ять і вміння вирішувати проблеми були кращими у 40 та 50 років, ніж у 20.

Гері Смолл, який спеціалізується на геріатричній психіатрії в Інституті дослідження мозку при Каліфорнійському університеті, пояснює це знаннями, які людина накопичує за ці всі роки.

"Люди навчаються визначати важливіше, а здатність вирішувати проблеми покращується з багаторічною практикою. Крім того, накопичення певних типів знань відбувається свідомо, тобто це вже інтелект, який "викристалізувався".

Це підтверджують і біологічні дані. Нервові сигнали ізолює жирна речовина, мієлін, яка огортає гнучкі кінці нейронів. Вважалося, що ця дуже важлива речовина, яка збільшує швидкість передачі електричних сигналів, погіршується з віком. Але це зовсім не так.

"Виявилося, що у людей старшого віку ця ізоляція навколо нейронів насправді збільшується, тому у середньому віці аксони (кінцівки нейронів) передають імпульси швидше, ніж у юності. Саме у зрілому віці ці клітини головного мозку досягають піку своєї продуктивності", – пояснює Гері Смолл.

Кращий секс

Кілька досліджень показали, що літні люди частіше займаються сексом і більш задоволені своїм сексуальним життям, ніж вважає більшість. Дослідження сексуальної активності і задоволення у жінок віком понад 80 років показало, що половина з них відчували оргазм "завжди" або "майже завжди" під час сексу.

Інші дослідження дійшли не менш разючих висновків. Опитування людей віком понад 60 років показало, що 74% чоловіків і 70% жінок були більше задоволені своїм сексуальним життям, ніж коли їм було 40.

З віком мігрень менше турбує

Тара Сальйо, сімейний психотерапевт з Лондона, пояснює це тим, що літні жінки стають більш впевненими у собі. "Жінки у віці впевнено виражають свою сексуальність. Це і робить секс кращим".

Менше мігреней

У літньому віці мігрені трапляються рідше. Дослідження пацієнтів у віці 18 років і старше, проведене шведськими вченими, показало, що чим старшою стає людина, тим коротшими, менш болісними і менш частими стають напади мігрені. Із 374 пацієнтів-учасників дослідження лише четверо мали хронічні головні болі.

Менше поту

З віком потових залоз стає менше і вони знижують свою активність. Дослідження свідчать, що у 50-60 років ми потіємо значно менше, ніж у 20.

Обманути смерть

Якщо цих фактів вам недостатньо, тоді ще один аргумент. Навіть у дуже похилому віці стара з косою може з'явитися не так вже й швидко. Навіть дуже старі люди можуть почуватися краще, ніж будь-коли раніше, і мати хороші шанси відсвяткувати ще кілька днів народжень.

У 2011-2014 роках середня очікувана тривалість життя 25-річної людини складала 84 роки для жінок та 80 – для чоловіків.

95-річні жінки мали багато шансів дожити до 98 років, а чоловіки – до 97. Навіть у 80 років шанси жінок прожити ще один рік складають 95 відсотків.

Заря Ґорветт

 

Джерело:
До списку новин