загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Живе серце вперше надрукували на 3D-принтері

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Це дослідження в недалекому майбутньому може відкрити нові можливості для медицини: планується, що протягом десяти років лікарі зможуть прямо в лікарнях друкувати своїм пацієнтам необхідні органи – це дозволить уникнути черг в очікуванні органів і запобігти їх відторгнення людиною.

Вчені з Університету Тель-Авіва першими в світі надрукували крихітне живе серце з тканин людини на 3D-принтері – включаючи кровоносні судини.

Про це повідомляє Bloomberg.

До цього вчені друкували або силіконові 3D-моделі серця, або окремі функціональні тканини. Планується, що створені на принтері органи протягом року можна буде пересаджувати кроликам і щурам, а протягом десяти років – людям. Це допоможе лікарям друкувати персоналізовані серця. Це означає, що пацієнтам більше не доведеться чекати органи для пересадки або боятися відторгнення.

Як друкують живе серце

Вчені взяли у пацієнта жирові клітини і «перепрограмували» їх в стовбурові клітини, з яких потім виростили клітини серцевого м’яза. Сам процес зайняв три години. Серце вийшло крихітним — всього 2,5 см. Такий розмір цього органу у кролика. Але це повноцінний працюючий орган, який вже на цьому етапі можна пересадити тварині.

Тепер вчені збираються в рамках експерименту пересадити надруковані серцеві м’язи тваринам для того, щоб перевірити працездатність органу.

 

Джерело:
До списку новин