загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вчені з’ясовували, скільки енергії людина витрачає на те, щоб думати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди, які займаються фізичною працею, нерідко жартують над офісними працівниками та інженерами. У суспільстві існує думка, що вони не напружуються, адже їхня робота – «стукати по клавіатурі». Чи правда, що розумова робота не вимагає великих енерговитрат?

ОБОВ’ЯЗКОВИЙ МІНІМУМ. Протягом доби організм витрачає енергію не тільки на силові або розумові навантаження, але й на підтримку життєвих процесів. Наприклад, енергія витрачається на дихання і на роботу внутрішніх органів. Тож навіть якщо людина буде цілий день лежати на дивані в теплій кімнаті, її організм буде працювати і витрачати сили.

Щоб дізнатися, скільки калорій ви витрачаєте таким чином, потрібно обчислити показник BMR (базального метаболізму). В середньому чоловіки у віці 30-39 років з вагою 70 кг витрачають на основний обмін 1650 Ккал, а жінки того ж самого віку з вагою 55 кг – 1260 Ккал.

ФІЗИЧНА ПРАЦЯ. Коли людина займається якоюсь діяльністю, її енерговитрати зростають. І, щоб з’ясувати, яку кількість енергії вона витрачає за день, необхідно обчислити AMR (активний метаболізм), тобто помножити показники основного обміну на коефіцієнт, що відповідає роботі.

Найменше енергії необхідно тим, хто веде сидячий спосіб життя (коефіцієнт – 1,2). При середній активності, наприклад, фізичних навантаженнях від 3 до 5 разів на тиждень коефіцієнт зростає до 1,55, а для професійних спортсменів – до 1,9.

ЧОМУ МИ НЕ ЛЮБИМО ДУМАТИ? В середньому в організмі людини на м’язи припадає 35-45% від загальної маси тіла, а на мозок – всього близько 2%. При цьому він вимагає колосальних енергетичних ресурсів.

Сергій САВЕЛЬЄВ, доктор біологічних наук:

Коли ми лежимо з бутербродом на дивані, наш мозок витрачає приблизно 10% енергії. Якщо ж нам треба було вирішувати побутове або сімейне завдання, то мозок включається і починає споживати до 25% енергії. Тобто чверть усього, що ми вдихнули, з’їли і випили, йде на утримання мозку.

Протягом довгих століть еволюції організм пристосовувався економити ресурси, тому що у людей не було впевненості, що вони зможуть здобути собі їжу на наступний день. Сучасна людина рідко відчуває гостру нестачу в їжі, тому не бачить сенсу в економії енергії. Але звичка «економити» закладена в нас на рівні генів і рефлексів.

ЯК ПРАЦЮЄ МОЗОК? Лікар-психіатр Андрій Курпатов пояснює, що людський мозок працює не з фактами реальності, а з інтелектуальними об’єктами. Він постійно отримує сигнали ззовні через органи почуттів, які влаштовані так, що в один момент часу можуть або сприймати інформацію, або передавати її мозку. Тому органи чуття на деякий час «відключаються», щоб передати мозку сигнал.

В результаті мозок отримує переривчасті відомості і «бачить» не весь процес, а його окремі моменти. Потім йому доводиться здійснювати складну і енерговитратну роботу – реконструювати реальність за отриманими фрагментами. Це можна порівняти з тим, як ми дивимося кіно: стрічка складається з окремих картинок, але ми сприймаємо їх як плавний рух.

ЯК ВІДНОВИТИСЯ ПІСЛЯ НАВАНТАЖЕННЯ? Свідомо зупинити роботу мозку ми не можемо: він продовжує працювати навіть уві сні – обробляє отриману за день інформацію і синхронізує роботу півкуль. Тому найкращий відпочинок для мозку – це зміна діяльності.

На відміну від діяльності мозку, робота м’язів знаходиться в зоні нашого контролю. Кращі способи відновлення після фізичного навантаження визначили вчені французького університету Пуатьє. У 2018 році вони досліджували три бази даних – PubMed, Embase і Web-of-Science і дійшли висновку, що найбільш ефективно знімає втому м’язів масаж і компресійний (стягуючий) одяг. А для зняття запалення м’язів краще використовувати масаж у поєднанні з прохолодною ванною.

 

Джерело:
До списку новин