загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зайва вага впливає на роботу мозку. Як саме?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нейрофізіологи давно здогадувалися про те, що кількість жирової тканини в організмі може бути пов’язана з роботою головного мозку. Але лише недавно вони знайшли цьому підтвердження. Нідерландські вчені встановили, що маса тіла безпосередньо пов’язана з кількістю сірої речовини і відбивається на структурі білої речовини в головному мозку.

ЕКСПЕРИМЕНТ. Вчені Лейденського університету і Роттердамського університету Еразма опублікували в журналі Radiology результати свого чотирирічного дослідження. В експерименті взяли участь понад 12 тис. чоловіків і жінок у віці від 45 до 76 років.

Під час дослідження вчені аналізували діяльність мозку випробовуваних за допомогою апарату МРТ, а процентну кількість жиру в організмі визначали з опору тканин тіла електричному заряду. Потім вони порівняли ці показники і помітили значні відмінності в даних людей з надмірною вагою і без неї.

ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАТІ. В результаті експерименту вчені встановили, що у всіх людей з надмірною вагою змінюється структура білої речовини. Цей тип нервової тканини служить своєрідним провідником: він бере участь у передачі нервових імпульсів від кори головного мозку до інших відділів нервової системи і забезпечує злагоджену роботу обох півкуль.

А зміни в кількості сірої речовини, згідно з даними експерименту, залежать від статі. У повних жінок сіра речовина зменшувалася тільки в одній ділянці мозку – блідій кулі. Цей відділ відповідає за рухові функції, його руйнування може призвести до сонливості і проблем з формуванням нових умовних рефлексів.

У чоловіків з надмірною вагою обсяг сірої речовини зменшувався не тільки в блідій кулі, але і в інших відділах мозку – таламусі, хвостатому ядрі, шкаралупі і гіпокампі. Ці ділянки мозку відповідають за моторику, просторове орієнтування, формування умовних рефлексів і пам’ять.

ЩО ПЕРВИННЕ? Незважаючи на те що вченим вдалося встановити зв’язок між ожирінням і змінами в будові мозку, вони поки що не можуть визначити, що з цих двох явищ – причина, а що – наслідок.

Справа в тому, що відділи мозку, в яких відбуваються зміни, відповідають за утворення деяких умовних харчових рефлексів. У цих зонах розташовані так звані системи винагороди, пов’язані з їжею. Тому можливі два пояснення цього взаємозв’язку.

Перше – надмірна вага може бути наслідком змін у роботі головного мозку. Це буде правильно, якщо в подальшому з’ясується, що порушення в діяльності мозку викликають посилене відчуття голоду. Тому людина починає їсти більше і накопичувати жирову тканину.

Друге – зайва вага може бути причиною неправильної роботи деяких відділів мозку. Це може бути пов’язано з тим, що в разі надлишкової жирової тканини знижується імунітет. А це погіршує працездатність організму в цілому, включаючи мозок.

 

Джерело:
До списку новин