загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Жінкам підвищують пенсійний вік. Чи легко знайти роботу за кілька років до заслуженого відпочинку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсійна реформа переходить у завершальну фазу – від наступного року жінки йтимуть на пенсію у 60 років.

Починаючи від квітня на пенсію жінкам можна буде йти в 59 років і шість місяців. А вже за рік - після досягнення 60 років. Пенсійна реформа, за словами урядовців, має вирішити всі питання з виплатами. Водночас є ще одне питання: чи можливо жінкам у зрілому віці, аби не сподіватися на відверто мізерну пенсію, знайти роботу. Тему вивчав "Спецкор" на 2+2.

Практично все своє життя Яна Резнік, якій нині за 40 років, працювала лікаркою-координаторкою в страховій службі. Та сьогодні жінка безробітна. Не порозумілася з керівницею, молодшою за неї. 

15 років Оксана Ковальчук працювала в державній службі, та її звільнили. Каже, що не підійшов роботодавцю саме її вік. Тривалий час жінка була безробітна. Оксані допомогли в центрі зайнятості. Узяли до себе на роботу. Тепер вона працевлаштовує інших.

Тільки в київському центрі зайнятості на обліку перебуває 10 тисяч людей. Шість тисяч - жінки. Третина - старшого віку.  І їхня кількість, як і пенсійний вік, що далі, то лише зростає.

Читайте також: Ейджизм в Україні, або як знайти роботу після 50 років

"Якщо брати наших українських роботодавців, то здебільшого вони хочуть бачити в своєму колективі людей близько 30, 30 плюс років", - каже рекрутер-психолог київського центру зайнятості Людмила Сульженко.

Із першого квітня вийти на заслужений відпочинок жінки зможуть у віці 59 років та 6 місяців. А у 2021 році гарантовані виплати дадуть лише в 60 років. Це в межах реформи і скорочення діри в Пенсійному фонді. На рубежі 2021 року кількість пенсіонерів переважатиме кількість платників єдиного соціального внеску. Сьогодні цифри поки що рівні. Щоправда, й така "зрівняйлівка" ситуацію не врятує.

"Важливо скільки місяців ти працював і роботодавець сплачував внески в Пенсійний фонд. Сьогодні, щоби вийти на пенсію в 60 років, для чоловіків і скоро для жінок потрібно буде мати стаж 35 років. Страховий стаж", - пояснює економічний експерт Тарас Козак. 

Читайте також:  Робота для пенсіонерів: на яку зарплату варто розраховувати

До 2017 року людині, яка ніколи не працювала, виплачували соціальну допомогу. Зараз такого немає. Знову ж таки через фінансову діру. Розраховувати на мінімальну пенсію можуть лише ті, хто має щонайменше 15 років страхового стажу. Та багато тих, хто нині безробітний, насправді, праці не бояться. Працедавець, кажуть, просто не зацікавлений у фахівцях зрілого віку.

Анатолію Сидоренку за 50 років. Деякий час був без роботи. Зараз працює в ІТ-царині. Узяли на роботу, бо має колосальний досвід в інженерії.

"Приходить літній бухгалтер влаштовуватись на роботу, його зустрічає HR, посміхається і каже – знаєте, нажаль за віком ви нам навряд чи підійдете, нам потрібні молоді люди, у пошуку. Бухгалтер встає, сумно кладе візитівку на стіл і каже – знаєте, коли ваші молоді активно себе шукатимуть, а працювати буде нема кому, наберіть мене", - так аргументує Анатолій, чому людей з великим досвідом треба брати на роботу. 

Маріам Оганнисян

 

Джерело:
До списку новин