загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Коронавірус. Як не зійти з розуму в самоізоляції: досвід астронавтів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Американські астронавти Пеггі Уїтсон, яка провела на МКС майже два роки, і Скотт Келлі, який прожив на орбіті майже рік, розповіли про те, як вони переживали ізоляцію і поділилися слушними порадами.

Пеггі Уітсон

Американська астронавтка Пеґґі Уїтсон, яка провела 665 днів на МКС, розповіла про спосіб пережити ізоляцію через коронавірус.

Варто пам'ятати про мету карантину, вважає вона. Про це йдеться на CBS News.

Читайте такожКоронавірус залишиться назавжди: інтерв'ю з відомим епідеміологом

Астронавтка поділилася спогадами про перебування на МКС. Вона пригадала, як тривалий час перебувала із одними й тими ж людьми в ізоляції. 

"У програму тренувань входить командна робота при спільному проживанні. Важливо розуміти, що мета колективу понад усе", - розповіла вона. 

Пеггі порівняла перебування на МКС із карантином через поширення коронавірусу. 

"Хвороба COVID-19 також поставила перед нами величезну мета - рятувати життя, перебуваючи на карантині", - нагадала астронавтка.

Пеґґі зазначила, що перенести самоізоляцію простіше, якщо пам’ятати про мету. Також вона порадила почати спілкуватися із людьми. які опинилися поруч, і налагоджувати із ними стосунки. Також вона порадила пригадати усі заняття, на які бракувало часу раніше, і взятися за їхню реалізацію.

Скотт Келлі

Астронавт NASA Скотт Келлі вже вийшов на пенсію, свого часу він провів майже рік на Міжнародній Космічній Станції. Ось що він розповів.

"Залишатися вдома може бути непросто. Я прожив на МКС майже рік, це було нелегко. Коли я лягав спати, я був на роботі. Коли я прокидався, я все ще був на роботі. Робота в космосі, мабуть, єдина робота, яку ви абсолютно не можете кинути. Але за той час, що я провів там, я дізнався дещо, чим хотів би поділитися, оскільки всі ми сидимо вдома, щоб не заразитися коронавірусом. Ось кілька порад про те, як жити в ізоляції.

Дотримуйтесь розкладу

На МКС мій час було суворо розписано, з того моменту, як я прокидався, до того, як я засинав. Іноді це включало вихід у відкритий космос, який міг тривати до 8 годин; в інших випадках це було 5-хвилинне завдання, наприклад перевірка експериментальних квітів, які я вирощував на орбіті. Ви виявите, що підтримка плану допоможе вам і вашій родині пристосуватися до іншого середовища роботи і сімейного життя. Коли я повернувся на Землю, я нудьгував по тій структурі, тому розкладу, яке забезпечувало життя там, і мені важко жити без нього.

Але потрібен і відпочинок

Коли ви живете і працюєте в одному місці, коли ви віддаєте найбільшу кількість часу роботі - вона поневолить вас. Живучи на орбіті, я свідомо стежив за собою, щоб такого не сталося. Знайдіть час для веселих розваг: я зустрічався з товаришами на вечорах кіно, переглянувши всю "Гру Престолів" двічі. І не забудьте про сон. Вчені NASA уважно стежать за сном астронавтів, вони виявили, що якість сну безпосередньо впливає на когнітивні здібності, настрій і міжособистісні відносини.

Вихід назовні

Одна з речей, по якій я нудьгував найбільше, живучи в космосі, була можливість вийти назовні і відчути природу. Провівши кілька місяців в тісному приміщенні, я дійсно почав жадати природи - зеленого кольору, запаху свіжої землі і відчуття тепла від сонця на моєму обличчі. Квітковий експеримент став для мене важливіше, ніж я міг собі уявити. Мої колеги любили програвати запис звуків Землі, таких як спів птахів, шелест дерев і навіть дзижчання комарів, знову і знову. Це повернуло мене на Землю (хоча іноді я ловив себе на тому, що відмахувався від уявних комарів).

Для астронавта вихід назовні-небезпечна справа, що вимагає декількох днів підготовки, тому я розумію, що в нашому нинішньому скрутному становищі я можу вийти назовні в будь-який час, коли захочу, для прогулянки або походу - ніякого скафандра не потрібно. Дослідження показали, що час, проведений на природі, благотворно впливає на наше психічне і фізичне здоров'я, як і фізичні вправи. Вам не потрібно тренуватися по дві з половиною години в день, як це роблять астронавти на Космічної Станції, але рухатися ви все одно повинні, просто залишайтеся принаймні в метрі від інших.

У вас має бути хобі

Ви повинні мати щось не пов'язане з роботою. Деякі люди дивуються, дізнавшись, що я взяв з собою в космос книги. Тиша і поглинений, які ви можете знайти у фізичній книзі - тієї, яка не набридає вам повідомленнями або не спокушатися відкрити нову вкладку, - безцінна. Завдяки книзі, ваш вільний час стане цікавим.

Ви також можете попрактикуватися на музичному інструменті (я тільки що купив цифровий гітарний тренажер), спробувати себе в мистецтві. Астронавти також витрачають час на це. Пам'ятаєте знамениту пісню Девіда Боуї "Space Oddity" у виконанні канадського астронавта Кріса Хедфілд?

Ведіть щоденник

NASA десятиліттями вивчало вплив ізоляції на людей, і одне дивне відкриття, яке вони зробили, - це цінність ведення щоденника. Протягом всього мого політу я кожен день знаходив час писати про свої почуття і переживання. Якщо ви виявите, що просто записуєте події дня (які в даних обставинах можуть повторюватися), замість цього спробуйте описати те, що ви відчуваєте, чи написати про спогади. Навіть якщо ви і не будете писати книгу, засновану на вашому щоденнику, як це зробив я, записи допоможуть вам поглянути на свій досвід в перспективі і заглибитися в спогадах.

Налагодьте зв'язок

Навіть з усіма обов'язками командира космічної станції я ніколи не втрачав можливості провести відеоконференцію з сім'єю і друзями. Вчені виявили, що ізоляція завдає шкоди не лише нашому психічному здоров'ю, а й нашому фізичному здоров'ю, особливо нашій імунній системі. Підтримка контакту дуже важлива, це допоможе вам не захворіти.

Слухайте експертів

Життя в космосі багато чому навчило мене, наприклад, як важливо довіряти порадам людей, які знають більше за мене, будь то наука, інженерія, медицина або дизайн неймовірно складної космічної станції.

Особливо в такий складний момент, який ми переживаємо зараз, ми повинні брати знання у тих, хто знає про це більше, і слухати їх. Соціальні мережі та інші погано перевірені джерела можуть нести дезінформацію, тому ми повинні зробити упор на пошук авторитетних джерел, таких як Всесвітня організація охорони здоров'я і дослідницький центр коронавируса Джона Хопкінса.

Ми всі пов'язані

Всі люди неминуче пов'язані між собою, і чим краще ми зможемо об'єднатися для вирішення наших проблем, тим простіше буде жити.

Як би безпорадно ми не відчували себе замкнутими в своїх будинках, завжди є речі, які ми можемо зробити - я бачив, як вчителі працюють з дітьми через відеоконференцію, жертвують свій час і гроші благодійним організаціям в інтернеті, бігають за дорученнями для літніх або з ослабленим імунітетом сусідів. Я бачив, як люди об'єднуються разом, щоб вирішити деякі з найскладніших завдань, які тільки можна собі уявити, і я знаю, що ми можемо впоратися з цією, якщо будемо працювати разом, як команда.

І так - не забувайте мити руки! 

 

Джерело:
До списку новин