загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Аптека на городі: При яких хворобах корисні певні овочі та зелень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щоби збільшити тривалість і якість життя, рекомендується з’їдати три порції овочів щодня. Вони насичують організм корисними компонентами і знижують ризик розвитку деяких захворювань.

Опитування показало, що українці на карантині масово взялися за городництво й садівництво. Саме час подивитися на їжу з погляду здоров’я. Як перетворити свій город на аптекарський?

Морква

У моркві міститься бета-каротин. Цей компонент сприяє синтезу вітаміну А в організмі, прискорює ріст волосся, нігтів, покращує зовнішній вигляд шкіри. Також вітамін покращує зір. Цей компонент розчиняється в жирах, тому свіжу моркву краще їсти разом із соняшниковою або оливковою олією. Також морква містить магній, цинк, нікотинову кислоту, вітаміни С і Е.

Читайте такожКращі трави і спеції з антиканцерогенними властивостями

Морква має протизапальні, болезаспокійливі, відхаркувальні, проносні й сечогінні властивості. Також рекомендується вживати моркву при сечокам’яній хворобі.

Після експерименту на гризунах вчені зробили висновок, що якщо щодня вживати моркву, можна в 3 рази знизити ризик розвитку онкології.

Капуста

У капусті в досить великій кількості є корисні речовини, які захищають організм від небезпечного радіоактивного впливу. Тому капуста рекомендована, у першу чергу, хворим на рак, щоби знизити наслідки променевої терапії. Капуста містить вітамін К, що поліпшує згортання крові й синтез кальцію.

Капуста також є джерелом вітаміну U, який організм людини не здатний виробляти сам. Ця речовина допомагає боротися з раком і здатна запобігти ряду захворювань, включаючи порушення роботи кишечнику, гастрит, виразку шлунка, запалення суглобів і подагру. Крім цього, капуста нормалізує обмінні процеси в організмі й позитивно впливає на серце й судини.

Насичена вітамінами капуста повинна бути важкою, мати щільні листя й не продавлюватися, якщо на неї натиснути. На листі овоча не повинно бути плям і темних ділянок.

Також дуже корисна квашена капуста. У ній містяться вітаміни С, В6, калій, залізо, магній, цинк. Квашена капуста зміцнює імунітет і регулює обмін речовин.

Томати

У томатах невелика кількість натрію і високий вміст калію, тому вони допоможуть привести в норму артеріальний тиск. Така пропорція компонентів знижує ризик розвитку хвороб серця й судин.

Помідори багаті на лікопін, який захищає від раку. Також вони містять безліч вітамінів (особливо вітамін А), допомагають підтримувати нормальний тиск і активно захищають організм від вільних радикалів — головних провокаторів раку.

Завдяки вмісту колагену, томати віддаляють процес старіння шкіри. Клітковина, яка в них присутня, покращує роботу кишечнику й допомагає при закрепах.

Позитивний ефект від томатів буде досягнутий, якщо їх не солити.

Буряк

Буряк — це джерело природного цукру й не тільки. Солодкий коренеплід багатий вітамінами й мікроелементами, серед яких йод, магній, калій, кальцій, залізо, фосфор.

Цей овоч — рекордсмен за концентрацією бору та марганцю. За вмістом заліза буряк поступається лише часнику. Ці мікроелементи активізують роботу кровотворення й регулюють обмін речовин.

Буряк покращує травлення, виводить шлаки й токсини з організму. Також сприятливо впливає на серцево — судинну систему, допомагає знижувати артеріальний тиск завдяки магнію.

Бетаїн, що міститься в цьому коренеплоді бере участь в утворенні холіну, який покращує роботу печінки.

Буряк дуже корисний при закрепах і проблемах із флорою кишечнику. Пектин пригнічує діяльність гнильних кишкових бактерій і обволікає запалену слизову.

Болгарський перець

Рекордсмен за вмістом вітаміну С серед овочів — болгарський перець. Також овоч містить залізо, вітаміни групи В (у тому числі велику кількість фолієвої кислоти) і корисні антиоксиданти.

Регулярне вживання цього овоча допомагає очистити організм, поліпшити роботу травної системи. Доведено, що болгарський перець ефективний у боротьбі з раком.

Болгарський перець покращує стан волосся й нігтів, а також зміцнює імунну систему.

Картопля

Картопля — це корисний і поживний продукт, з якого можна приготувати велику кількість смачних страв. Однак перевагу слід віддавати печеній картоплі або звареній у шкірці — так у ній зберігається максимум корисних речовин. У картоплі містяться практично всі життєво важливі для людини амінокислоти.

Цей овоч ефективно виводить зайву рідину з організму, тим самим нормалізуючи роботу нирок.

Картопля — відмінний засіб від опіків і наривів. Свіжий картопляний сік зменшує кислотність шлунка, нормалізує роботу кишечнику і знижує артеріальний тиск.

Баклажан

Завдяки вмісту в овочі клітковини, калію і вітаміну С, поліпшується функціонування серцево-судинної системи, зменшується кількість шкідливого холестерину й нормалізується вага.

У шкірці баклажанів є антиоксиданти. Вони сприяють швидкому виведенню з організму токсинів, покращують роботу мозку.

Антоціани — речовини, що що містяться в шкірці баклажана, покращують пам’ять, нормалізують артеріальний тиск, а також знижують ризик інсульту. Вживання цього овочу допоможе вивести з організму надлишкову рідину, нормалізувати водно-сольовий і ліпідний обмін, позбавитися від набряків.

Баклажан також допоможе при закрепах: ніжна клітковина цього овоча стимулює діяльність кишечнику.

Кабачок

Кабачок — це цінне джерело клітковини, вітамінів С і В, кальцію, калію, магнію, фосфору, бета-каротину й лютеїну.

Кабачок здатний знижувати рівень холестерину, очищати печінку і стимулювати її швидке відновлення після зловживання алкоголем, жирною й гострою їжею. В овочі також є пектини й антиоксиданти, які ефективні при виведенні з організму радіонуклідів.

Фітонутрієнти, що містяться в кабачку в достатній кількості, зміцнюють чоловіче здоров’я, у тому числі попереджають появу злоякісних утворень у простаті.

Кабачки мають протиалергічний і протианемічний вплив. Цей овоч корисний для діабетиків, бо містить мало вуглеводів і жирів. Вміст цукру в кубачку мінімальний, а пектин, який входить до складу, утримує глюкозу в крові в межах норми. Цей продукт — відмінний сечогінний засіб, тому його рекомендується вживати при набряках.

Кабачки рекомендується вживати тим, хто хоче скинути вагу. Вони корисні, поживні і при цьому містять мало калорій.

Цибуля

У цибулі міститься багато вітамінів і мінералів, але найбільше в ньому вітаміну С, В, РР, фтору, магнію й заліза.

Цибуля — це натуральний «антибіотик», здатний зміцнити здоров’я й підтримати його в період респіраторних захворювань. Антибактеріальні властивості цибулі полягають у присутності в ньому фітонцидів, які є бар’єром для проникнення в організм хвороботворних мікробів.

Простий спосіб боротьби з вірусними захворюваннями — кілька разів на день вдихати запах розрізаної цибулі. Тоді ефірні масла цибулі будуть проникати в носоглотку й нейтралізувати бактерії.

Також цибуля добре стимулює травлення, покращує апетит, прискорює обмін речовин, знижує рівень поганого холестерину, покращує кровообіг, допомагає боротися з онкологічними захворюваннями

Часник

Як і цибуля, часник — це рослинний концентрат корисних вітамінів і мінералів, у тому числі найбільш унікальними є аліцин і фітонциди.

Часник має на організм загальнозміцнюючу, протизапальну, антисептичну, протимікробну, протигрибкову дію. Він зміцнює імунітет і значно підвищує захисні сили людини.

Він запобігає поширенню хвороботворних бактерій в організмі, знижує ймовірність розмноження дріжджових грибів, стафілокока, збудників дизентерії і т.д.

Вживання часнику здатне знизити рівень холестерину в крові.

Часник — найкращий афродизіак для чоловіків. Вживання часнику покращує потенцію, приводячи кровообіг у статевому органі в норму, а також якісно поліпшує склад сперми й підвищує активність сперматозоїдів.

Броколі

Цей овоч — джерело великої кількості кальцію й калію. Ці важливі компоненти зміцнюють кістки й позитивно впливають на судини й серце.

Брокколі багаті антиоксидантами, бета-каротином, вітаміном С і фолатами, які зміцнюють імунну систему.

Брокколі поліпшить колір обличчя і знизить кількість непотрібного тілу холестерину, тому що містить чималу кількість клітковини. Також вчені відзначили позитивний вплив овочу на шлунково-кишковий тракт.

Цвітна капуста

Корисні властивості цвітної капусти неможливо переоцінити. У складі цвітної капусти присутні вітаміни С, групи В, РР, А, натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо.

Цей овоч здатний лікувати навіть запущені форми гастриту. Використовується цвітна капуста і для профілактики ряду інших захворювань. Регулярне вживання цього овочу сприяє виведенню з організму шкідливого холестерину, зміцнює стінки судин, сприяє роботі травної системи, покращує роботу мозку й навіть запобігає від набору зайвої ваги.

Сульфорафан, що міститься у цвітній капусті, захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, запобігає запаленням і навіть раку шкіри.

Зелений горошок

Зелений горох містить білки і вуглеводи, проте в ньому відсутні жири. Також у зеленому горошку містяться калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, водорозчинна клітковина, вітаміни А, С, Н і вітаміни групи В.

До складу цього продукту входить тіамін (вітамін В1), який нормалізує функціонування нервової системи і вуглеводного обміну речовин.

Зелений горошок сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Також у ньому не накопичуються нітрати. А вживання свіжого зеленого горошку або інших сортів гороху, дозволяє знизити ризик виникнення інфаркту, розвитку гіпертонії й онкологічних захворювань.

Селера

До складу селери входять кальцій, магній, залізо і фосфор, які підвищують рівень гемоглобіну й імунітет. Завдяки антисептичним властивостям, селера протистоїть потраплянню в організм вірусів, також бореться із сезонною алергією. Високий вміст вітаміну C призводить у норму артеріальний тиск і кровообіг. Селера добре впливає на вироблення панкреатичного соку, сприяє засвоєнню білка і зміцнює м’язову тканину. Також покращує пам’ять, захищає від старечого недоумства (хвороби Альцгеймера).

Лутеолін у складі селери надає максимальний протизапальний ефект і сприяє омолодженню організму. Селера містить фталіди й поліацетілени — речовини, здатні знешкоджувати канцерогени.

Шпинат

Шпинат — це чи не найкорисніший листяний продукт у меню людини. Він містить майже всі відомі вітаміни, серед яких важливий вітамін D2, і багатий мінеральними солями. Рослина містить багато кальцію, білка, магнію й заліза. Вітаміни та мінеральні речовини шпинату підвищують імунітет і гемоглобін, покращують роботу підшлункової та слинної залоз, а також знижують ризик розвитку сліпоти. Шпинат рекомендують вживати для нормалізації роботи нервової системи й людям, що страждають на цукровий діабет. Шпинат покращує роботу кишечнику і сприяє омолодженню організму.

Цибуля-порей

Високий вміст солей калію борються з ожирінням, подагрою і хворобами сечовидільної системи. До складу цибулі-порею входить аскорбінова кислота, яка при зберіганні збільшується майже у два рази. Рослина містить білкові речовини, каротин, рибофлавін і тіамін. Цибуля-порей справляється з перевтомою, нормалізує обмін речовин і роботу печінки. Також корисна при порушеннях травлення, при підвищеному тиску, при захворюваннях очей, артриті та подагрі.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

До списку новин