загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вушна сірка як чистити. Як правильно чистити вуха: корисні поради

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В якості захисного засобу природа заклала в будову слухового людського органа безліч залоз, які виробляють так звану вушну сірку. Вона виконує такі важливі функції, як: захист від патогенних мікроорганізмів; очищення від відмерлих клітин епітелію, пилу і дрібних частинок; зволоження слухового каналу; мастило. При нормальному функціонуванні залоз виведення сірки проводиться мимовільно при здійсненні жувальних рухів. У цьому випадку досить звичайних гігієнічних процедур (умивання, душ, ванна). Склад виходить назовні і легко змивається водою.

Порушення секреторних функцій залоз і недотримання елементарних правил гігієни призводить до зайвого накопичення сірки у вухах, а блокування вільного виходу її назовні сприяє утворенню вушних пробок, які погіршують слух і можуть викликати ускладнення, створюючи комфортні умови для життєдіяльності мікробів. Для недопущення таких явищ періодично необхідно чистити вуха в домашніх умовах або в спеціалізованих салонах.

Якщо чистка вух проводиться самостійно вдома, то нерідко виникають зворотні небажані ефекти. Перш за все, застосування вушних ватних паличок часто здійснюється неправильно: вони глибоко вводяться в внутрішнє вухо, що мало сприяє виведенню сірки, а навпаки, проштовхує її глибше в сторону барабанної перетинки, ущільнюючи речовину. 

Читайте такожПечуть ноги? Ось вам кілька порад і засобів

Інша проблема виникає при надмірно активному впливі на стінки каналу при спробі повного видалення сірки. При такому впливі подразнюються і пошкоджуються залози, що призводить до порушення їх секреторної функції - підвищення секреції або різкого зменшення виділення сірки. Брак ферменту також викликає вушні аномалії. Через відсутність мастила з'являється ознака сухості каналу - постійна сверблячка у вусі. Таким чином, щоб уникнути проблем необхідно правильно чистити вуха людині.

Принцип очищення

Для того щоб почистити вуха від сірки при відсутності будь-яких ускладнень, треба дотримуватися елементарних правил. Перш за все, слід чітко засвоїти, що застосування ватних паличок неприпустимо. В крайньому випадку їх можна використовувати для того, щоб прочистити вуха біля входу в слуховий канал, вводячи на глибину не більше 5-6 мм. Більш глибоке проштовхування паличок може привести до, занесенню інфекції, пошкодження слизової оболонки каналу, заглиблення і ущільнення сірчаної пробки.

Очищення вух в достатній мірі забезпечується щоденним промиванням вушної раковини звичайною водою. При митті голови рекомендується за допомогою вказівного пальця промивати милом і вушну раковину   з подальшим ретельним змиванням водою і промоканием сухим рушником.

При появі ознак скупчення сірки всередині вуха слід застосовувати очищають склади. Для цих цілей пропонуються різні готові склади, які ефективно розчиняють сірчану пробку. Найбільш поширеним засобом є розчин перекису водню (як правило, 3% -ний водний розчин).

процедура промивання внутрішнього вуха   проводиться дуже просто. Голова розташовується горизонтально, одним вухом вгору. За допомогою шприца без голки у вушний канал вливається слабкий розчин перекису водню або іншого складу при температурі кошти, близькою до кімнатної. При використанні перекису повинно бути характерне шипіння (реакція перекису з сіркою). Після закінчення шипіння голова перевертається вухом вниз і рідина виливається. Можна спростити процедуру. Ватний тампон змочується перекисом водню і вводиться в канал на 8-10 хвилин, після чого витягується, а вухо ретельно промивається водою.

Чистка вух у новонародженого

Особливу акуратність необхідно проявляти при чищенні вушок у новонароджених дітей. Немовляті цілком достатньо проводити вушну очищення раз в 6-8 днів. Оптимальний час для процедури - безпосередньо після ранкової годівлі, тому що при ссанні грудей дитиною сірка у нього мимоволі виводиться назовні. У цей час її легко можна видалити за допомогою марлевого джгутика.

Процедура обробки дитячого вушка включає наступні операції. Вушну раковину треба обережно протерти зволоженим ватним диском - очищається вся шкіра вушної раковини, край входу і завушна область. Сірка видаляється марлевим джгутиком тільки у самого входу в канал без проштовхування всередину. При митті дитини слід оберігати вуха від попадання в них води, так як вона містить різні мікроби, а захисні функції у дитини ще не зміцніли.

Процедури у малюків

При відсутності захворювань виведення сірки відбувається спонтанно, а тому не слід чистити вуха маленьким дітям надмірно часто для виключення пошкодження ніжної слизової оболонки. Процедуру очищення можна проводити 1 раз на місяць при нормальному розвитку дитини або при необхідності, якщо помічаються вушні виділення. Однак це не означає, що не треба проводити гігієнічні заходи - промивання вушної раковини виконується щодня.

Очисну щомісячну процедуру можна здійснювати слабким розчином перекису водню (до 3%). В ході процедури малюкові закопується 4-5 крапель в вухо і витримується 8-12 хвилин. Після цього за допомогою туго згорнутого марлевого джгутика (з дотриманням максимуму обережності) шкіра осушується, а розчинена сірка видаляється.

Якщо утворилася значна сірчана пробка, то краще чистку довірити професіоналу і відвідати поліклініку.

При прояві ознак отиту з гнійними виділеннями очищення вух проводиться значно частіше. Під час процедури малюк сідає в крісло, а вушна раковина відтягується трохи вниз і назад для вирівнювання каналу. Марлевим джгутиком ретельно збираються всі виділення, при цьому необхідно провести їм по краю входу без поглиблення всередину.

При чищенні вух у дорослих людей можуть застосовуватися різні засоби залежно від накопичення сірки в слуховому каналі. Популярністю користуються такі способи:

1 Розчин перекису водню застосовується в якості профілактики (рекомендується 1 раз в 2-3 місяці) або в міру накопичення сірки. Як правило, вводиться розчин в обсязі приблизно половини піпетки 3-4 рази за процедуру з витримкою в 2-3 хвилини. Розм'якшення сірка повинна вийти назовні, де легко видаляється.
2 Ремо-Вакс використовується для профілактики 1-2 рази на місяць. Препарат не слід застосовувати при механічних пошкодженнях барабанної перетинки і гострих вушних захворюваннях.
3 А-церумен призначається при виявленні гіпертрофованої секреції сірчаного ферменту. В цьому випадку профілактику рекомендується проводити через кожні 15 днів в обсязі 1 мл засобу.
4 Краплі Деброкс, Мьюрайн, Е-Р-О, Ауро містять перекис карбаміду, яка здатна ефективно розчиняти сірчані пробки різної консистенції.
5 Кетамін або інші масляні склади активно застосовуються для зволоження каналу і забезпечення змащення при нестачі ферменту, а також здатні активно размягчать сірчані пробки. Головний недолік - створення сприятливого середовища для інфекцій.

Застосування засобів Аква Маріс

До сучасних препаратів для очищення вух можна сміливо віднести гігієнічний засіб Аква Маріс Ото. Цей препарат готується з изотонической морської води і може застосовуватися починаючи з 3-річного віку. Його основне завдання - запобігання утворенню сірчаних пробок і видалення раніше утворилися скупчень. Особливо рекомендується засіб людям, які належать до групи підвищеного ризику закупорки слухового каналу: літнім і тим, чия робота проходить в запилених умовах.

Форма випуску кошти - аерозоль у флаконі ємністю 100 мл. Найчастіше препарат призначається для використання 2-3 рази в тиждень з кількістю повторних упорскувань 2-3 рази. Його можна використовувати навіть в період вагітності і грудного вигодовування дитини. Спосіб проведення процедури вушної чистки дуже простий: людина нахиляє голову над ванною або раковиною, вводиться в вушний канал наконечник флакона і впорскується складу протягом не більше 1-1,5 секунди.

Використання препарату Ремо-Вакс

Величезною популярністю для чищення вух у дорослих і дітей користується препарат Ремо-Вакс. Він належить до групи церуменолітіков, тобто здатний розчиняти сірчані пробки будь-якої консистенції. Засіб випускається у формі аерозолю (спрею) і вушних крапель. При аерозольному виконанні його застосування аналогічно вищерозглянутого препарату. За одну процедуру проводиться 2-3 вприскування. Дія Ремо-Вакса починається через 25-45 хвилин. Іноді впорскування проводиться перед сном. В цьому випадку вушний канал рекомендується заткнути ватяним тампоном.

Краплі Ремо-Вакс слід вводити при кімнатній температурі. За одну процедуру в слуховий прохід   закопується порядку 18-20 крапель, але не менше 10 крапель навіть для дитини. Через 30-45 хвилин рідина виливається природним шляхом за рахунок нахилу цього вуха вниз протягом 1,5-2 хвилин. При значних пробках в вусі процедура повторюється 3-4 рази і проводиться 2-3 рази на добу протягом 3-4 днів. Профілактичне застосування рекомендується щомісяця.

Як в першому, так і в другому варіанті застосування препарату необхідно після завершення процесу ретельно очистити слуховий канал від рідини. Найкраще це робити шляхом мікроспрінцеванія, причому із застосуванням покупного спеціального пристрою - мікроспрінцевателя, який забезпечить якісне. Для цього в ємність заливається тепла вода (оптимальна температура - близько 36-38ºС). При введенні наконечника приладу його не можна занадто заглиблювати в вушної прохід.

Для того щоб не виникали проблеми зі слухом, важливою умовою є періодична профілактичне чищення вушного проходу від сірки. Таку процедуру можна проводити традиційним способом (із застосуванням розчину перекису водню) або використовувати готові сучасні засоби у вигляді вушних крапель або аерозолів.

У вушних раковинах постійно накопичується сірка - спеціальний секрет. При русі скронево-нижньощелепного суглоба секрет виштовхується з слухового проходу. Таким чином, організм самостійно очищується. Проте, для повного очищення йому потрібна допомога.

Як правильно чистити вуха: основні правила регулярного очищення

Навіть людина, постійно дотримується правил гігієни, нерідко робить помилки при очищенні слухового проходу. Наприклад, вважається, що потрібно максимально глибоко практично до барабанної перетинки проникати в прохід ватною паличкою під час процедури.

Насправді сірка виробляється для забезпечення захисту проходу від запальних процесів   і дрібних пошкоджень. Намагаючись провести «якісну» очистку, людина подразнює шкіру проходу і знижує її захист.

Тому виділення сірки може стати інтенсивніше або, навпаки, знизитися. Якщо підвищення обсягу щодня виробляється секрету веде до необхідності частіше обробляти вуха, його дефіцит викликає дискомфортні відчуття - свербіж і сухість.

Слуховий прохід має досить вузький перешийок. Ватяна паличка легко проштовхує в нього сірчані маси, в результаті чого утворюється пробка. Спресована сірка значно знижує слух. Крім того, великий ризик пошкодження барабанної перетинки або слухових кісточок при глибокому очищенню.

Якщо у людини відзначається схильність до періодичного накопиченню секрету і його пресування, кожні півроку необхідно відвідувати отоларинголога для видалення пробки. Нехтування процедурою веде до погіршення здоров'я: зниження слухової функції, отиту, пролежнів слухового зовнішнього проходу.

Ще одна поширена помилка - звичка проводити процедуру за допомогою перекису водню. Цей розчин рекомендується застосовувати тільки як профілактичний засіб для попередження появи пробок або при лікуванні, наприклад, від нагноєння.

У цьому випадку розчин закапують в область слухового проходу. Часто користуватися перекисом не можна, так як відбувається подразнення ніжної слизової.

Як очистити вуха від сірки дорослій людині

Щоб процедура була ефективною і не привела в подальшому до неприємних наслідків, досить очищати тільки вушну раковину і початок зовнішнього слухового проходу.

Бажано робити це під час ранкового вмивання або прийому душу:

-    Потрібно намилити палець і провести їм по зовнішнім частинам вушної раковини;
-    Промивши палець, процедуру повторюють, видаляючи з шкіри мильний розчин;
-    Ще один спосіб видалення мила - налити в вухо трохи води і злегка потрясти головою, нахиливши її вбік, щоб вода вилилася;
-    Якщо складно позбутися звички колупати у вусі ватною паличкою, необхідно запам'ятати: почистити прохід можна, вводячи паличку не глибше 0,5 см від початку проходу.

На відміну від дорослої людини, дитині потрібна допомога в проведенні гігієнічних процедур. Тому слід знати, як виконувати їх правильно.

Як чистити в вухах сірку домашніх умовах?

Якщо незважаючи на всі застереження лікарів, ми бажаємо скористатися, потрібно бути готовим до деяких неприємних наслідків.

Зайве прагнення до охайності може призвести до таких результатів:

-    Активна робота ватяними паличками сприяє підвищеному виділенню сірки. А ми, чистячи ще більш пильно, не видаляємо, а тільки заганяємо її всередину, утворюючи сірчану пробку. Дуже неприємне захворювання, яке вимагає термінової допомоги лікаря.
-    А в деяких випадках навпаки, сірка перестає вироблятися зовсім. Це загрожує запаленням вуха, пересиханням і погіршенням слуху.
-    Крім цього, в результаті необережної чистки можна пошкодити барабанну перетинку або подряпати шкіру.

Як правильно чистити вуха від сірки?

Єдиний правильний вихід - якомога менше впливу на вуха, і тоді про здоров'я можна не турбуватися. Але в окремих випадках використання ватних паличок для чищення вух буває виправдано:

Особливості будови вуха. Вушний канал настільки вузький, що сірка не в змозі самостійно виходити на поверхню. В цьому випадку потрібно їй допомогти. Тільки діяти ватяними паличками потрібно гранично обережно, щоб не завдати травму.
Сірка виробляється занадто інтенсивно. У цьому випадку також необхідно акуратно видаляти надлишки «вручну».
Ватяними паличками вуха можна чистити лише 3 рази в місяць. Особливо після прийняття душу, коли сірку легко можна прибрати з видимої поверхні вух.

Як правильно чистити вуха людині?

Як уже не раз згадувалося, найправильніша чистка вух людини - промивання вушних раковин під душем. Для цієї мети підійде як проста вода, так і вода з мильним розчином. Для багатьох цей процес незабаром стане таким же природним, як і миття волосся або чищення зубів. Головне, послідовність.

Чистка вух перекисом водню - питання досить спірне. Деякі лікарі не рекомендують проробляти цю процедуру в домашніх умовах. Але інші стверджують, що це відмінна швидка допомога при сірчаної пробці або від зайвої виробленні сірки. У будь-якому випадку перш ніж приступити до процедури - проконсультуйтеся у отоларинголога.

Коли звичайні чищення вух не приносять полегшення, використовується 3% розчин перекису водню. Для цього 3 краплі перекису закопується в вушної прохід і затикається ватою на 15-20 хвилин. Потім вата виймається, а вухо обережно прочищається.

Замість перекису водню, можна використовувати вазелінове масло. Тільки попередньо злегка нагріти його. Процедура закапування така ж.

Безпечно для здоров'я вух оливкова олія. Три краплі, закапані у вушний канал, швидко виведуть надлишок сірки, який потрібно буде прибрати м'якою тканиною.

Коли допомога лікаря необхідна?

Ми звикли будь-яке нездужання лікувати в домашніх умовах. З вухами такі експерименти чреваті погіршенням слуху і тривалим запальним процесом.

Потрібно негайно відвідати отоларинголога (лора), якщо вас турбує:

-    тривалий біль у вусі;
-    підвищена температура;
-    виділення з вух зеленого або жовтого кольору;
-    діарея, блювота;
-    відчуття гулу у вусі;
-    погіршення слуху;
-    відчуття піску в вухах.

Особливі вказівки

Найчастіше від травм вух страждають діти до 6 років. Отоларингологи забороняють батькам в цьому віці чистити дітям вуха ватяними паличками.

Сучасна мода на гучну музику в навушниках призведе багатьох молодих людей до приглухуватості в зрілому віці. Крім цього, навушники найчастіше є розсадниками бактерій.
Маленьким дітям протипоказані гучні звуки. Вони призводять до порушення слуху, психічного розвитку, а в дуже рідкісних випадках - летального результату.

Категорично заборонено домашнє лікування дітям до 12 років. Воно повинно бути строго під контролем лікаря.

Сподіваємося, що ви тепер знаєте, як потрібно і не допустите помилок при догляді за таким важливим людським органом.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин