загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лікарський город: які трави обрати та як підготувати місце

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Гармонійно розподіливши по всій дачі лікарські трави, не варто хвилюватися через нестачу місця для інших культур.

Все частіше можна почути вислів: «Лікарський город на дачі». Що це таке, для чого він потрібен і як його облаштувати? Відповідні рослини, всі плюси і можливості такої ділянки.

Навіщо потрібен лікарський город

Це питання хвилює безліч дачників тому з нього і почнемо. Призначення цього городу:

•   Здоров'я сім'ї і близьких завжди на першому місці. А ось лікарські трави для профілактики багатьох захворювань — це те, що потрібно. Адже попередити хворобу завжди легше, ніж вилікувати. Плюс, для комплексного лікування більшості захворювань, трави доводиться купувати в аптеці. А не простіше їх виростити у себе на дачі? Ароматні чаї з трав не тільки корисні, але й смачні.

•   Декоративний ефект — це як бонус. Модні тенденції ландшафтного дизайну все частіше допускають посадку лікарських трав в альпійські гірки, клумби і квітники, адже вони тішать яскравістю кольорів, ароматом і невибагливістю.

•   Використання в кулінарії. Купуючи приправи на ринках і в супермаркетах, для поліпшення смакових якостей страв, люди часто не підозрюють, що ці всі трави можна виростити самостійно. А головне — це бути впевненими в чистоті, якості і свіжості сировини.

•   Кожен вибирає для себе. Тому, саджаючи замість чергового куща лілій або петуній, м'яту або ехінацею, можна отримати не тільки красиву й ароматну клумбу, але і цілющий, освіжаючий, приємний на смак чай або коктейль.

Що собою являє город з лікарських трав

Назва «город» не зовсім підходить до цих насаджень. Краще використовувати слово «садочок» або «клумба», адже краса цих рослин безперечна. Головне, правильно скомбінувати і підібрати відповідне місце і умови для вирощування трав. Не обов'язково виділяти під ці насадження квадратну або прямокутну ділянку і засаджувати територію рядами рослин.

Читайте такожКраще зробити це сьогодні. Що ми можемо змінити, щоб жити довше

Гармонійно розподіливши по всій дачі лікарські трави, не варто хвилюватися через нестачу місця для троянд або картоплі. Можна влаштувати вертикальну клумбу, або високі грудки. Навіть великі ящики підійдуть для посадки деяких лікарських трав. Тобто, лікарський город — це сукупна назва лікувальних трав, які ростуть на дачній ділянці. Вони можуть бути скомбіновані в невеликі окремі посадки, або рівномірно розсаджені по території, по сусідству з іншими рослинами.

Як облаштувати лікарський куточок

Для цього потрібно визначитись з тим, які рослини хочеться вирощувати. Ніхто з садівників-дачників не вправі вказувати точний список тих лікарських трав, які повинні зростати у його сусіда чи знайомого. Це все дуже індивідуально. Порадити — це так! Від хорошої поради відмовлятися не потрібно.

Які трави у кого ростуть, і як за ними доглядати — корисна інформація. А ось вибрати потрібні для своєї дачі — це особиста справа, адже смаки у всіх різні, а організм — індивідуальний. Якщо на когось м'ята впливає заспокійливо, то для іншого, з гіпотонією, вона буде зовсім небезпечна. Звіробій може бути, загальнозміцнюючим, імуностимулюючим засобом, а у деяких людей може викликати запори. Тому, нижче наведено список тих лікарських трав, які можна вирощувати на ділянці. А вибір залишається за кожним індивідуально.

Лікарські рослини, які можна вирощувати на дачі:

ромашка лікарська;
м'ята;
меліса лікарська;
календула;
шавлія лікарська;
ехінацея;
материнка (материнка, орегано);
оман;
валеріана лікарська;
звіробій;
монарда;
чебрець;
деревій звичайний;
розмарин лікарський;
полин гіркий;
майоран;
лаванда;
льон посівний;
огіркова трава;
пижмо звичайне;
собача кропива;
подорожник великий;
любисток лікарський (селера багаторічна);
мати-й-мачуха;
гісоп лікарський.

У цей список можна додати і вже знайомі петрушку, кріп, кінзу, кмин, шніт-цибулю, базилік та інші пряні (лікувальні) рослини.

Визначаючись з місцем посадки цих рослин, потрібно враховувати:

•   Необхідну кількість трави для вживання в їжу або чай, в свіжому вигляді і для заготівель на зиму.
•   Яку частину рослини потрібно заготовлювати. Якщо це кореневища — садити в центрі клумби не варто, адже при викопуванні цих кущиків, загальний вигляд втрачається.
•   Багаторічна або однорічна рослина.
•   Сумісність з іншими рослинами.
•   Розростання надземних і підземних частин.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що безсумнівним є факт: наявність лікарських рослин на дачі, є позитивним моментом. Їх декоративність, невибагливість — притягують любителів красивих рослин. А ще, не потрібно бігти глибоко в дикі місцевості для заготівлі лікарських трав, або витрачати гроші на аптечні упаковки. Хочеться побажати, щоб доводилося використовувати трави для приготування ароматного чаю або смачної їжі, а не для лікування хворих. Не хворійте і будьте щасливі!

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин