загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Життя не цукор. Чого варті “14 днів без солодкого” і на чому тримається наша вага.

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фейсбук мені повідомив, що нині дівчата з подачі однієї інспіраторки масово вирішили прожити 14 днів без цукру, хлібу, молока, пасти, картоплі, алкоголю, аби лише згодом запостити красиву фоточку із втягнутими животиками, окресленими ребрами і жити такими худюнями і надалі. Я не можу пройти осторонь і вирішила написати вам, любі читачі, що ж буде, якщо не їсти два тижні солодкого, чи цукор це отрута, що ж нам їсти і чого бути пухкенькою це не так вже погано.

Якщо не їсти жодних вуглеводів і солодощів — схуднеш. Що буде далі — читай.

Глюкоза не є сама по собі отрутою. Шкідливі надмірні коливання її рівня, коли вона починає відкладатися на колагенових волокнах, чи в капілярах; її постійно високий рівень пов’язують із ризиком розвитку хвороби Альцгеймера, і вся зайва запасається в жировій тканині і може призводити до ожиріння.

Глюкоза не є наркотиком, як то нас запевняють. Але коли ти їсиш солодке, то для глюконеогенезу і регуляції голоду/ситості не лишається простору і часу, і ти стаєш залежною/-им від надходження глюкози ззовні. Всі насправді значно складніше, але наразі повір, що не тарілка з пастою є коренем всіх бід.

Тобі буде погано на жорсткій дієті днів зо 5, потім піде повним ходом глюконеогенез — синтез глюкози з амінокислот — і утворення з жирів кетонів. Кетони споживатиме мозок, і стане трохи краще.

Читайте такожБезсмертя замовляли? 12 продуктів харчування, які врятують вам життя

Фруктоза не є більш природньою, ніж цукроза. Цукроза=фруктоза+глюкоза. Лактоза=галактоза+глюкоза. Всі цукри стають глюкозою, з рештою. А коричневий цукор не є кориснішим за білий. Просто в ньому не 1%, а 5–6% домішок. Тому він на 5–6% менш солодкий. Але ж ти віриш, що він “природній”, і їсиш його необмежено?.. Припини, будь ласка. Там така само цукроза, що і в рошенівських цукерках.

Замінники цукру в їжі і напоях вводять тебе в оману. Ти не можеш наїстися, бо для відчуття ситоcті потрібна глюкоза в гіпоталамусі. І ще ти віриш, що воно “нешкідливе”. І їсиш, їсиш.. Слухай, краще чесний чай з ложечкою цукру, ніж ця самоомана.

Разом із жирами під час двотижневих тортурів в тебе будуть танути передусім поклади м’язів, а весь той білок, що ти з’їла, піде на утворення глюкози, так, так, глюкози. З амінокислот робити глюкозу простіше, ніж із жирів. Її хоче твій мозок. Її рівень має бути сталим.

Якщо ти дівчина, то твої жири підпорядковані не лише інсуліну, глюкагону, а ще й естрогену. Де в тебе багато рецепторів до нього, там ти і круглієш. А де мало — там ти передусім худнутимеш.

Поки ти на дієті, в тебе зростає рівень гормону гормону греліну, що змушує нас їсти, і падає рівень гормону лептину, який повідомляє про те, що ми наїлись. Коли ти, горда собою, вийшла з дієти, гормони зроблять чорну справу, і змусять тебе багато їсти. Їх баланс також порушується при браку сну — тобі треба спати, але гормони змушують тебе вважати, що треба їсти.

А все що з’їсиш після виходу з дієти, на 15 день без цукру, гормони запасатимуть у вигляді жирів. Сміялася з Наді Савченко і її дупи? Навіть як не жертимеш, ожиріння — поширений наслідок тимчасового голодування чи обмеження в дієті. Факт. Про caloric restriction і життя поки не набридне — іншим разом.

“Зайва вага” і ожиріння це різні речі. Зайва вага в сучасному розумінні починається одразу після розміру S та 52 кг при будь-якому зрості. Але, згідно із наукою, це не так. Порахуй свій індекс маси тіла і поглянь, чи все так погано. Про ожиріння ще свідчить співвідношення об’єму талії і стегон. Порахувати можна тут і тут. Дослідження довели, що талія і стегна візуально мають співвідноситись як 0.7: 1, і тоді тебе вважають привабливою та здоровою (і так воно справді є). Мова не про сантиметри.

Жінці непогано бути трохи кругленькою. Жирова тканина дає тобі трохи естрогенів, теж, а вони потрібні для утворення колагену і гіалуронової кислоти в шкірі. Круглі щічки є менш зморшкуватими. В жінок із мінімальними жировими запасами будуть проблеми із тим, щоб завагітніти. Бурий жир, що зрадницькі розташований під лопаткою, зігріває нас в холод. Жирові поклади на сідницях є резервом ліпідів для розвитку мозку плода — так, кожен нейрончик загорнутий в жировий кожушок, і ліпідів тобі треба ой як багато, коли чекаєш на дитину. Діти в нехудих жінок народжуються більш здібними.

Ожиріння це справді погано, і не тому, що на фото гірше виглядає, а тому, що створює про-запальний фон, воно може бути пов’язане із атеросклерозом, діабетом 2 типу і раком молочної залози і свідчить про порушення обміну речовин. Ти не поставиш на місце обмін речовин за 2 тижні чи відмовою на все життя від хлібу. І навряд чи в тебе ожиріння.

Що робити в цьому жорстокому світі? а) змиритися із думкою, ще нема some kind of magic pill, що все взаємопов’язано і шокова терапія не врятує назавжди.

б) піти до ендокринолога, зробити УЗД щитовидної залози, яєчників, здати тиреоїдну панель гормонів і кров на цукор. Чому? Зашквар цукру на тщесерце виявить порушення метаболізму; те саме зі щитовидкою. Ти знала, що вона регулює весь обмір речовин? Може, в тебе нестача тиреоїдних гормонів, і тому ти набираєш вагу і не можеш ще при цьому зосередитись?.. Ендокринолог навіть на вигляд скаже, чи є проблеми із кортизолом — зазвичай, його надлишок проявляється у вигляді “некрасивого” живота із розтяжками.

в) згадати правило Парето: 80% проблем зумовлені 20% причин. В кожного з нас є така річ, що систематично псує життя. Примруж очі, як Меланья Трамп, і поглянь на те, що ти робиш не так і що хибне п’єш/їсиш. Це можуть бути чай із цукром, хліб до всіх страв, нелімітована їжа проти ночі, гіподинамія, брак сну, десерти із магазину, любов до китайської їжі, гормональні контрацептиви, харчування бутербродами, печенькі в офісі… Знайди цей fuck up і спробуй його кількісно оцінити. Наприклад, це може бути щогодини чашка чаю з 2 ложками цукру. ОК, ти знайшла лажу. Тепер скороти кількість цукру до 1 ложки і так тримайся. Мовою бізнесу ти покращила показник на 50% — ура. Потім починай пити зелений чай взагалі без цукру — так смакує навіть краще. Carry on — суть гри в постійному покращенні критичних показників, що б там не було, кількість десертів чи хвилини перебування на вулиці. Гормональне будь-що краще не вживати, кажу одразу.

г) кава без цукру і зелений чай активують розщеплення жирів в адіпоцитах, бо кофеїн є інгібітором дії інсуліну. Чорний чай сприяє виведенню жирів із кишечника неперетравленими. Крім того, зелений чай покращує показники при “метаболічному синдромі” (ожиріння, діабет 2 типу, атеросклероз), тому пий його для профілактики безлімітно.

д) проблема купленої їжі не лише в глюкозі, а в жирах, які там є. І в розмірі порцій. І в тому, що ти береш десерт і запиваєш все це кавою — крім цукрів в тебе ніщо не засвоюється, бо кава прискорює евакуацію їжі із шлунка, і багато чого лишається недоперетравленим. Спробуй купувати менше всього в упаковці: так екологічніше і здоровіше. Наважся більше готувати вдома. Знаю, всі нині розбещені хитрими салатами із дивовижними компонентами, незбагненними соусами, італійськими десертами і кривавими стейками, і їсти вдома гречку чи борщ ніхто не хоче. А як що ти вдень в офісі, а ввечері — на якомусь заході, то тобі й ніколи. На цьому місці я нескромно запрошую підписатись на цей блог і стежити за рецептами і статтями, перевіреними лінню і фаховою освітою.

Висновок такий: #14днівбезсолодкого більше нашкодять, ніж допоможуть. Їсти менше солодощів це схвально і добре для зубів, підшлункової, талії і почуття голоду/насичення. Але виключити глюкозу зі свого життя не вийде, і боротися із складними вуглеводами не варто. Найкраще — і дівчатам, і хлопцям, і незалежно від ваги — це поступово, але невпинно винищувати свої систематичні шкідливі звички і набувати корисні.

Daria Ozerna

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин