загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Грип? ГРВІ? Коронавірус? Які захворювання загострюються з настанням холодів та як відрізнити їх одне від одного

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Наближається період сезонних захворювань. Розповідаємо, як уберегти від них себе та близьких.

Які захворювання загострюються восени, чим вони відрізняються один від одного, і найважливіше – що потрібно робити для того, щоб "осіння" недуга оминула вас і ваших близьких?

Захворювання та їхні симптоми

Грип. Симптоми з'являються раптово у вигляді різкого підвищення температури тіла (понад 38 °С), головного болю, болю в м'язах, у горлі, кашлю або нежиті. Може спостерігатися втрата апетиту.

Коронавірусна інфекція Covid-19 має подібну клінічну картину – розвивається респіраторне захворювання, яке може мати як легку, так і важку форму і навіть призвести до летального результату.

Найпоширенішими симптомами коронавірусу Всесвітня організація охорони здоров'я називає підвищення температури тіла, сухий кашель та стомлюваність.

До рідкісніших симптомів відносять болі в суглобах і м'язах, закладеність носа, головний біль, кон'юнктивіт, біль в горлі, діарею, втрату смакових відчуттів або нюху, висип та зміну кольору шкіри на пальцях рук і ніг.

Говорячи про відмінності грипу та коронавірусу, медики зазначають, що симптоми останнього, як правило, розвиваються поступово і мають слабо виражений характер. У деяких інфікованих вони дуже легкі, або не виражені взагалі, тобто людина є носієм вірусу, але сама при цьому не хворіє.

Також грип, на відміну від Covid-19, має менший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і коротший послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж коронавірус.

У разі підозри на Covid-19 необхідно зателефонувати своєму сімейному лікарю. Він визначить необхідність госпіталізації під час телефонного опитування, а також може направити до вас мобільну бригаду для проведення ПЛР-тестування.

Рішення щодо лікування в умовах стаціонару ухвалюється залежно від перебігу хвороби. Інфікованим з легким перебігом госпіталізація не потрібна, їхній стан повинен контролювати сімейний лікар.

ГРВІ у більшості випадків починається з відчуття втоми, ознобу, чхання і головного болю. Додаткові симптоми, такі як нежить і кашель, з'являються протягом двох і більше днів. Температура може бути, але зазвичай вона коливається в межах 37-37,5 градуса.

Існує дуже багато різних вірусів-збудників гострої респіраторної вірусної інфекції. Найпоширенішими серед них медики називають риновіруси – вид вірусів, який розмножується в клітинах епітелію порожнини носа, провокуючи місцеве запалення.

Основна різниця між грипом і ГРВІ полягає в тому, що грип зазвичай починається раптово, гостро і супроводжується різко вираженою ломотою в тілі, ознобом, головним і м'язовим болем, а ГРВІ – поступово і супроводжується відчуттям "розбитості", а також загального нездужання.

І при грипі і при ГРВІ, якщо з'явилися задишка, висипання на шкірі, кровохаркання, синюшність на шкірі, нудота, діарея, біль у грудях, зниження тиску, слабкий пульс, аритмія, порушення свідомості або судоми, необхідно відразу ж звернутися до лікаря.

Продовжувати лікування вдома за такого розвитку подій дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті.

Застуда виявляється поступово і характеризується підвищенням температури та незначним погіршенням самопочуття. Їй обов'язково передує переохолодження організму.

Важливо також пам'ятати, що восени легше захворіти на ангіну, фарингіт, бронхіт, ларингіт, трахеїт. Може загостритися виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, а також хронічний тонзиліт.

Підходити до вибору гардероба в період сезонних захворювань потрібно дуже відповідально, адже переохолодження може обернутися запальними процесами, наприклад, циститом – запаленням слизової оболонки сечового міхура, або різними захворюваннями шкіри, відомішими як дерматоз.

Як уберегтися? Вакцинація, профілактика, гігієна

Медики постійно підкреслюють, що щорічна вакцинація проти грипу знижує ризик захворіти на нього, отримати серйозні ускладнення, потрапити до лікарні або померти.

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що коронавірус не заважає вакцинації, і закликають українців робити щеплення від грипу. Одне щеплення захищає протягом усього сезону від найпоширеніших і найбільш небезпечних штамів.

Ба більше, в епідеміологічний сезон 2020-2021 відомство планує збільшити кількість вакцин від грипу майже вдвічі. Для груп ризику вакцини закуплять за бюджетні кошти, а щеплення будуть безкоштовними.

Якщо говорити про коронавірус нового типу, то варто зазначити, що ліків і вакцини від нього, як і раніше, немає. Тому найефективнішими способами захистити себе і близьких є:

- часта і ретельна гігієна рук;

- носіння маски;

- уникнення дотиків руками до очей, носа і рота;

- прикривання рота під час кашлю ліктьовим згином або одноразовою носовою хустинкою, яку після використання варто негайно викинути і вимити руки;

- а також дотримання соціальної дистанції.

Ретельне миття рук захищає не тільки від нової коронавірусної інфекції, але і від інших небезпечних захворювань.

Ще трохи корисних порад

Для тих, хто хоче підтримати свій організм "зсередини", лікарі і вчені пропонують безліч способів. Ось деякі з них ↓

Вітамін Д. Ефективний при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Виробляється під час перебування на сонці, а також "видобувається" організмом із жирної риби, вершкового масла, яєць.

Лактобактерії. Сприяють підтримці імунітету і допомагають організму чинити опір інфекціям. Підвищити їх кількість можна, вживаючи йогурт або біодобавки з живими лактобактеріями.

Жуйка. Так-так, за даними досліджень, ксиліт (або ксилітол), який використовується у виробництві жуйок, – альтернативний метод боротьби із застудою, оскільки створює захисну плівку на слизовій оболонці горла.

Зелений та білий чаї сорту EGCG (вищий сорт) містять катехіни – речовини, що допомагають боротися з грипом та ГРВІ. Вчені з'ясували, що чаї сорту EGCG за ступенем антиоксидантної активності приблизно в 100 разів "могутніші", ніж вітамін С.

Імбир. Корінь імбиру лікарського насичений вітамінами (A, B4, B9, B5, B6, C, E, K) і мінералами (залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, фосфор і цинк). Також він має зігрівальні й відхаркувальні властивості.

Цибуля, часник – класика профілактики грипу. Фітонциди, що містяться в них, вбивають мікроби. Рекомендується доповнювати ними свій раціон цілий рік.

Лікарські трави. У вигляді приправ або чаю можна вживати і трави: корінь алтея, квітки ромашки, хвощ польовий, листя горіха, деревій, шипшину, чебрець, розмарин.

Рослинні адаптогени. Женьшень, китайський лимонник, родіола рожева, аралія, елеутерокок, муміє, прополіс. Речовини, що містяться в них, підвищують імунітет, опірність організму, тому рекомендується частіше вживати чай із них замість звичних напоїв.

Важливо!

Не займайтеся самолікуванням. У будь-якій ситуації краще звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта.

Варто також враховувати, що деякі люди належать до групи підвищеного ризику розвитку ускладнень грипу (наприклад, діти молодшого віку, літні люди віком від 65 років, вагітні, особи, які страждають від хронічних захворювань тощо).

Це стосується як грипу, так і інших респіраторних інфекцій.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин