загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тиск стрибатиме, серце калататиме. Планету очікує збільшення кількості та потужності магнітних бур

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сонце ввійшло в новий, 25-й цикл, і його активність почала зростати.

Національне управління океанічних і морських досліджень США повідомляє, що Сонце ввійшло у новий, 25-й цикл. Його активність починає зростати і сягне піку 2025 року. Тим часом на 29 вересня і 11 жовтня на Землю чекають магнітні бурі. Вчені не заперечують: це явище може відчутно позначатися на здоров’ї людей. Кількість інфарктів у час найбільшої сонячної активності зростає на 20%, кажуть експерти.

— Найбільш чутливі до впливу електромагнітних бур нервова, серцево-судинна та імунна системи людини, — каже Віктор Мартинюк, професор кафедри біофізики і медичної інформатики КНУ імені Тараса Шевченка. — Недарма цикли найбільшої сонячної активності часто збігаються із виникненням епідемій та глобальних політичних і навіть воєнних конфліктів.

— Ми розробили власну теорію, яка пояснює вплив бурі на організм. Сьогодні нас цитують іноземні наукові журнали, зокрема, в Японії та США, — розповідає Андрій Пономаренко, науковець з кафедри біофізики, інформатики та медичної апаратури Одеського національного медичного університету. — Теорія грунтується на напрямі хімії, що досліджує радикальні пари. Вони містяться у криптохромах — білках, які є в кожній клітині живих організмів. Ці білки наявні й у біологічному годиннику людини, який регулює цикли сну та бадьорості та впливає на інші процеси життєдіяльності. Власне оті криптохроми і відчувають зміни геомагнітного поля Землі — а під час бур дають збій, відтак порушується робота біологічного годинника.

Власне криптохроми і відчувають зміни геомагнітного поля Землі — а під час бур дають збій, відтак порушується робота біологічного годинника.

— Як людина відчуває такий збій?

— Найбільш відчутним він буде для літніх людей та тих, хто має певні хвороби. Приміром, людина може прокинутись посеред ночі, відчувати стрибки тиску. Іноді такий збій спричиняє навіть серцевий напад, гіпертонічний криз або інсульт. За моїми даними, під час найбільшої сонячної активності кількість викликів “швидкої” та випадків інфаркту й інсульту зростає на 20 — 30%.

— Наша планета має магнітне поле, яке в 10 тисяч разів слабше за магнітне поле Сонця, — пояснює Всеволод Лозицький, доктор фізико-математичних наук, професор астрономії, завідувач відділу сонячної активності та сонячно-земних зв’язків астрономічної обсерваторії КНУ імені Тараса Шевченка. — Поле Землі діє на нас постійно, але ми не відчуваємо цього впливу. Деякі люди, яких називають метеозалежними, відчувають його лише тоді, коли це магнітне поле збурюється під дією зовнішніх факторів — наприклад, від впливу Сонця.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З СОНЦЕМ?

— Нині Сонце ввійшло в новий, 25-й цикл, — каже Всеволод Лозицький. — Його активність починає зростати й досягне свого максимуму в 2025 році — тоді нас і очікує особливо багато потужних магнітних бур.

— Як виникають бурі?

— Магнітна буря — це певні, часто несподівані коливання магнітного поля Землі. Вони виникають, зокрема, внаслідок спалаху в групі плям на Сонці — за умови, що на земну магнітосферу зі світила налітає замагнічена плазма.

— А плями на Сонці виникають у зв’язку зі зростанням його активності, — додає Борис Мурніков, старший викладач кафедри астрономії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. — Від початку нового циклу Сонця минає приблизно 3 — 5 років, коли на ньому з’являється максимум плям. Що цікаво, найменша з плям за розмiрами дорiвнює Землi, найбiльша може перевищувати розмiри нашої планети в десятки разiв.

Від початку нового циклу Сонця минає приблизно 3 — 5 років, коли на ньому з’являється максимум плям.

В. Лозицький:

— Варто сказати, що не кожен спалах на Сонці призводить до магнітної бурі на Землі. Сонячний спалах, який виникає у центрі диска й вистрілює у міжпланетний простір, не потрапляє на Землю. Також не потрапляє на нашу планету плазма, яка виникає зі спалаху в східній частині зірки. А спалахи в західній частині зірки впливають на нас найбільше.

Тепер на Сонці є група плям — вона з’явилася на сході, а ближче до першого жовтня переміститься на захід. Власне за цих умов і будуть можливі магнітні бурі.

— Чому важливо прогнозувати спалахи на Сонці?

— Розкажу два вражаючі випадки. Найпотужніша за історію спостережень геомагнітна буря сталася 1 вересня 1859 року. Тоді ще не було комп’ютерів, натомість була поширена азбука Морзе. Під час бурі відбувся масовий збій телеграфних систем. Очевидці розповідали, що з приладів сипалися іскри, які навіть підпалювали папір. Але такі спалахи бувають раз у 300 років. Ще одна серія потужних спалахів сталася у жовтні 2003 року. Тоді з ладу вийшли 30 космічних апаратів на різних орбітах, а в Швеції зупинилася атомна електростанція. На період спалахів літакам заборонили літати на висоті понад 7,5 тисячі кілометрів.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин