загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дегідратація та її небезпека для літніх людей

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Важко знайти більш корисний продукт для людини, ніж вода. Це найважливіший  складник нашого раціону, що впливає на кожний орган та організм у цілому, підтримуючи наш загальний тонус і життєдіяльність. Люди літнього віку дуже вразливі до дефіциту води, тому для них дуже важливо додержуватися правильного питтєвого режиму. Це може допомогти уникнути багатьох захворювань та передбачити розвиток загострень хронічних хвороб. 

Наш організм отримує потрібну кількість води, коли ми пʼємо її та інші напої, а також з їжі (фруктів, овочів, пекарських виробів, гарячої їжі, молочних продуктів). Баланс води в організмі визначається різницею між тим, скільки її отримує організм і скільки витрачає. Організм втрачає воду переважно двома шляхами – з сечею та потом. Разом з цими рідинами з організму виводяться відпрацьовані речовини та токсини. Скільки саме води ми втрачаємо щодня - залежить від харчових звичок та дієти, рівня активності, температури тіла або навколишнього середовища та інших факторів.

 Ми складаємося переважно з води

Організм дорослої людини більше ніж на половину складається з води: 60% у дорослих чоловіків та 50–55% у дорослих жінок. Серед органів, які найбільше наповнені водою, можна назвати нирки (83%), печінку (68%), найменше води в кістковій та жировій тканині (22% та 10% відповідно). Кількість води в організмі залежить від індивідуальних особливостей кожної окремої людини, при цьому вона зменшуєься з віком: у новонароджених вода становить 75%, а у жінок та чоловіків старших 50 років – 39% та 57% відповідно. Отже, не дивно, що без води нормальне функціонування організму буде неможливим.

У випадку, якщо втрата води перебільшує її надходження в організм – розвивається дегідратація. Найпершим сигналом дегідратації є відчуття спраги. В такий спосіб наш організм каже нам, що треба негайно поповнити запаси рідини.

 Ознаки дегідратації

Найперші прояви дефіциту води в організмі - посилення відчуття спраги та низький артеріальний тиск, а також погіршення стану шкіри.

В міру наростання водного дефіциту виникають такі симптоми:

•   відчуття спраги та порушення терморегуляції тіла;

•   відчуття сухості слизової оболонки рота, втрата апетиту;

•   утруднена концентрація, головний біль та сонливість.

При втраті рідини в розмірі 7% від маси тіла людини може виникнути колапс, а втрата 10% є загрозливим станом для життя людини.

 Ризик дегідратації у старших людей

Люди літнього віку можуть не відчувати спраги за дефіциту рідини в організмі, і це ставить їх під загрозу розвитку дегідратації при недостатньому вживанні води.

Особливості літнього віку призводять до того, що людина п’є значно менше води, ніж у молодшому віці. Це неодноразово підтверджувалося результатами низки досліджень. Найбільше ця проблема стосується жінок старшого віку.

У людей похилого віку система «дефіцит рідини в організмі – відчуття спраги – вживання води» не працює настільки ж ефективно, як у людей молодшого віку. Високий ризик розвитку дегідратації у старших людей порівняно з молодими людьми пояснюється передовсім тим, що з віком загальна кількість води організму фізіологічно зменшується.

 Симптоми дегідратації у літніх людей

У людей літнього віку ці класичні прояви дегідратації можуть бути відсутні або замасковані за симптомами інших хронічних захворювань. Утім, є субʼєктивні симптоми, які можуть свідчити про дефіцит води в організмі літньої людини: відчуття сухості в роті, відсутність слини, неможливість помочитися або дуже мала кількість сечі при сечовипусканні, темне забарвлення сечі, заніміння кінцівок, головний біль, плач без сліз, загальне нездужання та слабкість, сонливість та відчуття втомленості, біль або дискомфорт у суглобах. Ці ознаки мають привернути увагу людини до того, яку кількість води вона вживає щодня.

Недостатнє вживання води спричиняє порушення когнітивних функцій та погіршує настрій: люди відчувають важкість при спробі сконцентрувати увагу, вони можуть втрачати пильність та здатність до запам’ятовування. Головний біль, на який часто скаржаться люди старечого віку, може також бути результатом недостатнього вживання ними води. Також унаслідок дегідратації може розвинутися гострий закреп.

 Скільки води треба вживати людям літнього віку?

Кожна країна має свої встановлені норми вживання води, а також існують міжнародні рекомендації з цього питання. Європейська агенція з питань безпеки продуктів харчування (EFCA) у своїх рекомендаціях зазначає, що жінки літнього віку повинні отримувати 2000 мл води на добу, а чоловіки – 2500 мл на добу.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)  рекомендує такі норми гідратації: 2900 мл для чоловіків та 2200 мл для жінок на добу щодня. В Україні за мінімально необхідну людині літнього віку кількість рідини прийнято вважати 1700–2500 мл на добу.

Якщо у людини літнього віку є якесь хронічне захворювання – їй слід коригувати не тільки дієту, але й питний режим. У випадку захворювань нирок інколи доводиться обмежувати вживання води, однак треба вживати як мінімум 500–600 мл рідини на добу. При захворюваннях серцево-судинної системи (наприклад, при гіпертонічній хворобі) слід вживати не менше 1500 мл води на добу, оскільки це може попередити розвиток звуження судин, що виникає у відповідь на нестачу води в системі циркуляції крові.

Отже, старшим людям треба пити більше. Не слід довіряти своїм відчуттям спраги, треба взяти за правило вживати 1700–2500 мл води на добу, що має надходити з різних джерел – напоїв та їжі. Памʼятайте: неадекватна гідратація погіршує перебіг хронічних захворювань, сприяє виникненню нових хвороб, призводить до збільшення показників госпіталізації літніх людей.

Ярослави Корост

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин