загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У чому користь насіння льону та як його правильно вживати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи варто додавати лляне насіння до свого раціону і що цінного воно містить? Як і скільки його використовувати з користю для здоров'я? Адже його активно вживають в їжу люди, що піклуються про своє здоров'я.

У лляному насінні багато корисного. Передусім це джерело харчових волокон, котрі, як щітка, очищають кишківник, стимулюють його перистальтику і створюють відчуття ситості. Багате насіння й на фітоестрогени — фенольні сполуки з антиоксидантною активністю, які захищають жіночий організм від новоутворень і допомагають полегшити прояви клімаксу й дискомфорту, пов'язаного з менопаузою. Також насіння льону можна назвати природним статином, оскільки сприяє нормалізації рівня холестерину. Ця маленька насінина — одна з небагатьох рослин, в яких у великій кількості перебувають Омега-3 жирні кислоти.

Напевно ви багато чули про користь поліненасичених жирних кислот, а саме Омега-3 і знаєте, що їх у нашому раціоні зазвичай недостатньо. Вони належать до розряду "незамінних", бо не виробляються в організмі, а повинні надходити з їжею в достатній кількості.

Омега-3 жирні кислоти потрібні для будівництва клітинних мембран. Вони зменшують в'язкість крові, підвищують еластичність судин, поліпшують травлення, знижують ризик розвитку цукрового діабету й ожиріння, якщо дотримуватися здорового харчування.

Як вживати і скільки

Не більш ніж 1-2 столових ложок на день, тобто 10-20 г насіння! Є певні обмеження на вживання насіння льону. Річ у тім, що вони в невеликій кількості містять рослинні ціанідні сполуки. Друга причина, чому їх треба вживати помірно, це великий вміст клітковини, що викликатиме дискомфорт у кишківнику і проносну дію.

Як використовувати лляне насіння

Його часто застосовують під час лікуванні гастриту та виразкової хвороби, як обволікальний засіб, що створює захисний шар на внутрішній поверхні шлунку, оберігаючи його від впливу травних соків. Для цього необхідно насіння льону залити окропом і настояти. Виходить приємний на смак густий кисіль. Насіння також можна додавати в салати, каші, кисломолочні напої.

Потрібно пам'ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування.

Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його ліпше подрібнювати в кавомолці та вживати одразу після приготування. Так збережуться всі корисні та поживні речовини і не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окисляються на повітрі та на сонячному світлі, утворюючи пероксиди, а вони навпаки — шкідливі для організму.

Зберігати насіння льону потрібно цілим у герметичному контейнері, в темному місці.

Кому може зашкодити насіння льону

Воно протипоказане дітям до 3-х років. Потрібно обережно його застосовувати у разі наявності каміння у жовчному міхурі через жовчогінний ефект. Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки чи полікістоз яєчників, його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні й ті, хто годує грудьми.

Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його суперпродуктом не слід. Воно не є головним джерелом Омега-3 жирних кислот. Річ у тім, що лише 10-20% рослинних Омега-3 повноцінно засвоюється організмом. Тому, якщо вжити 1 столову ложку насіння, попри те, що там велика кількість Омега-3 жирних кислот — аж 2 г, тільки 0,2 — 0, 25 г з них повноцінно засвоються та перетворяться в активні речовини.

Пам'ятайте, що оптимально для дорослих споживати сумарно 1 г Омега-3 жирних кислот на добу. І щоб отримати добову норму з насіння льону, вам довелося б вживати понад 4 столових ложки насіння щодня. А це може завдати шкоди вашому здоров'ю.

Лляне насіння можна додавати до їжі в рекомендованих дозах, та це аж ніяк не виключає використання більш ефективних тваринних джерел Омега-3 жирних кислот.

Тож, згадаємо Парацельса: "Все є отрута і все є ліки; те й інше визначає доза".

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

 

Джерело:
До списку новин