Турецькі вчені оприлюднили дані досліджень, які показують, як під час прослуховування певної музики можна не лише знизити занепокоєння, частоту серцевих скорочень, але й нормалізувати тиск, інформує Ukr.Media.

Такі дані вченим вдалося отримати під час дослідження, для проведення якого були запрошені 1 540 добровольців, вік яких склав 18-65 років. Під час проведення експерименту учасники прослуховували музику різного змісту. При цьому усі учасники були підключені до апаратів, які протягом усього дослідження вимірювали тиск в учасників. Зрештою вчені встановили, що найбільш сприятливою музикою, яка сприяла зниженню тиску, стали твори, що користувалися найбільшою популярністю у 80-х роках минулого століття.

Прослуховування мелодій у виконанні Duran Duran, Pet Shop Boys, Wham! змогло зменшити частоту серцевих скорочень у 36 % добровольців, у той час, як тиск прийшов до нормальних показників практично у 96 % осіб. Але особливе здивування вчених викликав такий фактор, як ефективне зниження тривожності під час прослуховування хеві-метал. Також композиції важкого року змогли знизити показники тиску у 89 % учасників, і нормалізувати ритм серця у 18 % добровольців.

А ось прослуховування музики у стилі техно, дабстеп і рок-музики 70-х років викликало збільшення рівня занепокоєння більш ніж у половини учасників випробувань.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими