загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як тримати псоріаз під контролем?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Близько 1.5 млн українців щодня борються з цією проблемою. Через зовнішні неприємні прояви хвороби з’являється відчуття скутості, роздратованості та невпевненості. Як покращити свій стан та що потрібно робити, щоб зменшити симптоми псоріазу, читайте далі.

Причини хвороби

Псоріаз - це хронічне неінфекційне захворювання шкіри. Через збій у процесі регенерації шкіри вона починає пришвидшено відновлюватись. Шкіра, яка не встигає відмирати, наростає одна на одну. На ній утворюються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусочки.

Найчастіше лусочки з'являються на колінах, ліктях, голові та тулубі. При важкому перебігу хвороби псоріаз може вражати внутрішні органи та суглоби.   

Хвороба може бути діагностована в будь-якому віці, проте, найчастіше вона проявляється до 30 років.

Науковці досі дискутують про основні причини виникнення псоріазу. Втім, найбільш  ймовірними факторами, які впливають на його розвиток є:

  • спадковість;
  • неправильний спосіб життя;
  • вірусні та бактеріальні інфекції;
  • пошкодження шкіри (порізи, обмороження, опіки, укуси);
  • зміна кліматичних умов;
  • стреси;

 

Лікування псоріазу

Псоріаз - це дуже небезпечна хвороба. Доведено, що  люди з важкими формами псоріазу помирають значно раніше ніж ті, хто має легку форму хвороби. dec.gov.ua Саме тому її потрібно контролювати та правильно лікувати. 

Псоріаз не лікується повністю, втім, лікарі визначили основні поради, які допоможуть підтримати задовільний стан хворого та знизити прояви недуги аж до 75%:  

  • відмова від куріння
  • обмеження вживання алкоголю
  • контроль ваги
  • регулярні фізичні вправи

При легкому перебігу хвороби можна використовувати місцеве симптоматичне лікування, призначене виключно спеціалістом. Це можуть бути: пом’якшувальні засоби, вітамін D (та його аналоги), місцеві кортикостероїди, тощо.

При важкому перебігу псоріазу варто одразу звертатися до лікаря для отримання спеціалізованої допомоги дерматолога. 

Поширеним методом боротьби з цією проблемою є вузькосмугова фототерапія. Це вплив ультрафіолету на уражені ділянки шкіри, що чинить протизапальну та імуномоделюючу дію. Лікування призначається та триває курсами. 

Псоріаз небезпечний своїми ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності:

  • висипання з гнійним вмістом, які зливаються в одне велике ураження (генералізований пустульозний псоріаз)
  • злиття еритем, плям червоного кольору з висипкою, (псоріатична аритродермія)
  • ураження псоріазом суглобів (псоріатичний артрит)  

Для погодження будь-якого плану боротьби з псоріазом потрібно звертатись до лікаря, адже неправильне лікування може лише погіршити ваш стан.  

Психосоціальні заходи  

Через зовнішні прояви псоріазу, такі як почервоніння, висип та лущення шкіри, в суспільстві хворих часто уникають. Це призводить до погіршення їх психологічного стану, який є ключовим аспектом у лікуванні недуги. Тому, важливо знати, що псоріаз - це неінфекційне захворювання і заразитися ним через рукостискання або ж поцілунки неможливо. 

Піклування про психологічний стан хворого з псоріазом покращить процес лікування, тому при будь-яких проявах депресивного стану варто звертатись до лікаря.

Інститут NICE випустив настанову зі скринінгу депресії, яка рекомендує хворим відповісти на два питання: 

  • Як часто протягом останнього місяця вас турбують відчуття пригніченості, депресії або безнадійності?  
  • Відсутність інтересу або задоволення робити певні речі?

Ствердна відповідь на обидва питання підтверджує проблему та вказує на те, що варто звернутись до лікаря. Адже, зниження рівня тривожності та діагностування психологічних проблем позитивно впливає на перебіг лікування псоріазу. 

 Псоріаз невиліковний, але його можна успішно контролювати протягом усього життя, якщо слідкувати за перебігом хвороби та дотримуватись рекомендацій спеціалістів. 

 

Джерело:
До списку новин