загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як піклуватися про старших рідних: поради провідних експертів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зателефонувати ввечері, купити новий смартфон та провести літню відпустку 一 так ви уявляєте собі турботу про своїх рідних? Для наших батьків, бабусь та дідусів турбота виглядає трохи інакше 一 це в першу чергу спілкування і словесна підтримка. Так показали дослідження, але ні перший варіант, ні другий не покращить і не збереже здоров’я.

Олег Дудін – головний фахівець з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я МОЗ України: "Збереження здоров’я – це відповідальність кожного. Не допустити появи хвороби та її ускладнення – набагато легше, ніж її лікувати. Доведено, що зміна харчових звичок, підвищення рухової активності, відмова від шкідливих можуть суттєво зменшити захворюваність на неінфекційні захворювання, полегшити їх перебіг та знизити смертність. Це стосується людей у будь-якому віці. Одним із найкращих прикладів того, як це працює – є відмова від тютюну. З першого дня відмови від сигарет організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням – зменшуватися. Упродовж 2 років у вас значно знизиться ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань зменшиться до рівня некурця, а ризик раку – на 70%. Відмова від куріння при різних захворюваннях прискорює одужання, при хронічних станах – полегшує перебіг та зменшує частоту загострень."

Дмитро Скіргіко, сімейний лікар медичного центру здоров’я та реабілітації "100% життя": "Майже 65% смертей у віці понад 60 років припадає на серцево-судинні захворювання. Це гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклеротичні ушкодження кінцівок або коронарних артерій, а також мозковий інсульт та гострий інфаркт міокарда. Важливо розуміти, що завдяки профілактиці ми можемо зменшити ризик цих та інших неінфекційних захворювань. Профілактика буває первинна, вторинна та третинна. Метою первинної профілактики є не допустити розвиток захворювання. Найперше та найважливіше – це здоровий спосіб життя. Серед молодих людей зараз модно бути здоровим та піклуватись про своє тіло. Водночас це не так популярно серед старших людей – вони потребують навчання та порад, як вести здоровий спосіб життя. Це те, у чому ми можемо їм допомогти".

Що таке здоровий спосіб життя?

Збалансоване харчування, підтримання здорової маси тіла, відмова від шкідливих звичок та дозовані щоденні фізичні навантаження. Не менш важливо регулярно підтримувати зв’язок із сімейним лікарем, проходити необхідні обстеження та аналізи. Вторинна профілактика дозволяє не допустити ускладнення, коли людина вже має хронічне неінфекційне захворювання. Це, знову-таки, здоровий спосіб життя, регулярні обстеження. Але в цьому випадку додається прийом потрібних лікарських засобів, також потрібно систематично слідкувати за основними показниками організму. Наприклад, контролювати артеріальний тиск, слідкувати за рівнем цукру в крові тощо.

Доступ до якісних медичних послуг відіграє ключову, проте не головну роль у підтримці здоров'я, забезпеченні якості життя людей після 60 років. Важливо щоби походи до сімейного лікаря були регулярними.

Робити профілактичні огляди потрібно: за наявності факторів ризику виникнення артеріальної гіпертензії чоловікам у віці 45+ та жінкам 50+ – щороку; за наявності факторів ризику виникнення цукрового діабету, після 45 років чоловікам та жінкам – щороку; скринінг на рак молочної залози (мамографія) жінкам після 50 років – кожні два, із 40 років за наявності факторів ризику – щороку; скринінг на колоректальний рак в обох статей після 50 років – кожні 2 роки. чоловікам у 50+ або у 40+ (у разі високого ризику) варто обстежуватися на предмет новоутворення простати.

Правильне та здорове харчування є універсальним і не залежить від віку. Звісно, хронічні захворювання можуть дещо обмежувати у виборі продуктів, наприклад, при цукровому діабеті чи хронічному захворюванні нирок.

Однак загальні поради для всіх однакові: менше смаженого та жирного, менше швидких вуглеводів (випічки, солодощів), менше солі та цукру, харчуватись різноманітно та збалансовано, не забувати про овочі та фрукти, пити достатньо води, особливо влітку А ось кілька простих способів зробити раціон багатшим та кориснішим для наших близьких. Додавати у раціон кисломолочні продукти. З віком збільшується ризик розвитку саркопенії – зменшення об’єму м’язів.

Недостатня кількість деяких компонентів їжі серед населення старшого віку є важливим фактором ризику розвитку саркопенії. Кальцій (Ca), фосфат (P), вітамін D і білок – ключові поживні речовини для організму людини, що впливають на м'язову масу, силу та витривалість. Молочні продукти багаті на ці поживні речовини, тому можуть добре підходити старшим людям. Крім того, вони містять корисні бактерії, важливі для здоров’я нашого кишківника, підтримки імунітету та гарного самопочуття. Додайте до звичайних чаїв напої з ромашкою.

Чаї безумовно є приємними та корисними напоями, але вони мають тонізуючу дію, часто підвищують частоту серцевих скорочень. Замінити їх можна на фруктові та трав'яні напої. Наприклад, чай з ромашкою.

Джерело:
До списку новин