загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи може наука омолодити старий організм і чи тільки від генів залежить наше здоров’я

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Скільки існує людство, стільки йому кортить дізнатися, чи можливо винайти еліксир молодості. Та й сьогодні існує безліч думок і тверджень про секрети довголіття. Але що серед них правда, а що – вигадка?

Про це розповість український генетик Олександр Коляда, який входить до ТОП-100 учених світу, що досліджують процеси старіння. Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Усьому виною – гени-контролери – Призупинити процеси старіння цілком реально. А от омолодити старий організм неможливо. Принаймні, поки що це вдалося лише одному живому організму – медузі. Але як саме – учені досі не можуть розгадати. Тому я відразу раджу читачам не вірити маркетинговим ходам щодо кремів, які омолоджують, чи їжі, яка поверне молодість.

Це все придумано для того, щоб ви купували цю продукцію, – відверто зазначає Олександр Коляда під час розмови на проєкті «Ходят слухи». – Ось чому серед нас, учених, навіть термін «омолодження» не використовується. Ми вживаємо правдивіше словосполучення – «сповільнити старіння» чи «продовжити молодість». Як це зробити? Однією з дієвих хитрощів учений називає зменшення споживання цукру. Якщо по-простому, то це діє таким чином: клітини, які запускають процес старіння, постійно перевіряють стан наших клітин. Щойно вони виявлять, що в клітинах накопичилося цукру стільки, скільки людина мала би спожити за 100 років, вони дають сигнал сусіднім генам, і ті натискають на кнопку «запустити старіння».

Так само вмикають умовну кнопку старіння алкоголь, куріння, малорухливий спосіб життя (організм вирішує, що раз людина вже пройшла пік своєї активності, то пора вже старіти й помирати), а також хронічне недосипання. Це, зауважує вчений, ду-у-уже небезпечна штука, на яку чомусь мало звертають уваги. А от коли ми ведемо спосіб життя, властивий для, скажімо, 20-річних людей, гени-контролери не бачать причин запускати процеси старості.

Ось чому для продовження тривалості життя вчені наполегливо рекомендують активно рухатися, не зашлаковувати організму жирними продуктами, змушувати свій мозок щодня вчитися чогось нового (наприклад, опановувати ґаджети чи запам’ятовувати іншомовні слова).

– До речі, у птахів немає контролерів, які аналізують кількість цукру в організмі. І тому пернаті вважаються у тваринному світі довгожителями, – зауважує Олександр Коляда. – З’ясувавши таку особливість, науковці навчилися штучно впливати на гени-контролери, аби ті втрачали пильність щодо реального стану організму і вважали, що нам, умовно, не 70 років, а тільки 40.

Проте доки ці технології стануть масовими та загальнодоступними, то подовжити молодість Олександр Коляда радить банальними, але справді ефективними методами – споживати корисну їжу (і не обов’язково вона має бути дорога чи екзотична), дбати про посильні фізичні навантаження, не забувати за профілактичні обстеження в лікарів, аби вчасно усунути той чи іншій збій у роботі організму (ми їх називаємо хворобами). – Але заради об’єктивності скажу: не завжди здорові люди обов’язково будуть довгожителями і далеко не всі довгожителі – це прибічники здорового способу життя, – зауважує науковець. – Приміром, француженка Жанна Луїза Кальман, яка прожила 122 роки, щодня пила вино, їла багато солодкого (у поважному віці споживала до кілограма шоколаду за день), курити кинула лише у 117 років.

Тобто універсального секрету довголіття не існує. Хоча для того, аби переступити 90-річний рубіж, треба мати відповідні гени.

Серед найшкідливіших факторів, які стоять на заваді довгому та щасливому життю, Олександр Коляда виділяє неправильне харчування. Зокрема – смажені та копчені страви, надмірне споживання жирного м’яса і солодощів (треба їсти не більше від 30 г цукру на день, включаючи той, що міститься в йогурті, соусах, майонезі).

Найкориснішими Олександр Коляда називає ягоди, бобові культури та свіжі овочі (денна їхня порція повинна становити не менше ніж 400 г). Картоплю, каже, ми дарма викидаємо зі свого раціону. Просто її треба не смажити, а запікати. Фруктів геронтолог радить споживати не більше ніж 250 г на добу.

Корисно їсти по одному-півтора яйця в день. Молочну продукцію (не плутайте з кисломолочною!) після 40 років краще виключити зі свого раціону (в такому віці лактоза погано сприймається нашим організмом).

І ще обов’язково треба пити якісну свіжу воду. – Людям, віком до 60 років, корисно бути худорлявими. А от після 60-ти не завадить бути в міру повненькими. Бо в такому віці жири виконують ряд важливих функцій, – додає геронтолог.

Джерело:
До списку новин