загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гіпертонія: новий підхід до розуміння симптомів та сучасне лікування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні відомо багато чого щодо гіпертонії та симптомів цього захворювання. Вчені та дослідники готові поділитися своїми знаннями про те, що є правдивим, а що надуманим: які симптоми підвищеного тиску помилково приймаються за істинні та чи існують способи лікування резистентної гіпертонії.

Гіпертонія або, інакше кажучи, підвищений тиск — це захворювання, яке протікає тривало і, як правило, непомітно. З цієї причини гіпертонію називають «мовчазним убивцею».

Відомо, що підвищення артеріального тиску, періодичне або постійне, відчувають 10–30% людей. У більшості випадків це захворювання є самостійним, рідше — розвивається на основі захворювань інших органів.

Прихований перебіг гіпертонічної хвороби можна виявити за низкою симптомів. При цьому вважається, що такі симптоми, як головні болі, надлишкова пітливість і почервоніння обличчя, — ознаки підвищеного тиску. Чи так це насправді?

Симптоми, що помилково вважаються за ознаки підвищеного тиску

Раніше багато медиків вважали, що головний біль — неодмінна ознака гіпертонії. Однак сьогодні відомо, що це не так. Результати досліджень показують, що люди, які мають високий «верхній» (систолічний) тиск набагато рідше страждають на головний біль. Це ж стосується й тих, хто має велику різницю між «верхнім» і «нижнім» (пульсовим) тиском. Таким чином, ризик розвитку мігрені менше в тих, хто має високий тиск.

Явище зменшення чутливості до болю в результаті високого тиску вчені називають обумовленою гіпертонією. За однією з версій, підвищення тиску викликає ущільнення стінок кровоносних судин і це призводить до зменшення чутливості до болю. Тому медиками був зроблений незвичайний висновок: головний біль — це ознака нормального, а не підвищеного тиску.

Те ж можна сказати й про надмірну пітливість. Сьогодні відомо, що гіпергідроз (надмірна пітливість) може бути як спадковим явищем, так і ознакою інших захворювань, крім гіпертонії.

Що стосується почервоніння обличчя, то навряд чи й цю ознаку можна назвати обов’язковою для гіпертоніка. Крім звичайних причин, таких як перепад температур, ніяковість або фізичне навантаження, почервоніння обличчя може бути викликане розацеа — шкірним захворюванням, яке супроводжується хронічним запаленням дрібних кровоносних судин.

Існує і ще одна ймовірна ознака підвищеного тиску — носова кровотеча. Спостереження показують, що носова кровотеча спостерігалася тільки в 17% із тих, хто перебував у гострому стані, що був викликаний підвищеним тиском. Тому медики кажуть, що для більшості людей поява носової кровотечі не пов’язана з гіпертонією.

За словами медиків, єдиний спосіб діагностувати стійку гіпертонію — це робити регулярні вимірювання тиску.

Що може порадити медицина для профілактики і лікування підвищеного тиску? Лікування гіпертонії як хронічного захворювання має починатися зі зміни способу життя. Здоровий спосіб життя, основними елементами якого є відмова від шкідливих звичок, фізична активність, правильне харчування і внутрішня гармонія, важливий також для профілактики гіпертонії.

Нові досягнення в лікуванні гіпертонії

У більшості випадків в лікуванні гіпертонії офіційна медицина використовує медикаментозні препарати, що знижують і стабілізують тиск. Однак для тих людей, хто має резистентну гіпертонію, це лікування є марним.

Нещодавно вченими з університету Квін Мері (Лондон) було випробувано пристрій-імплантат, що здатний істотно знижувати артеріальний тиск. Сам пристрій розробила компанія ROX Medical в Каліфорнії. Імплантат, розміром з канцелярську скріпку, імплантується в пахову область пацієнта. Пристрій створює порожнину між артерією та веною в районі верхньої частини стегна, це зменшує опір при проходженні крові та знижує артеріальний тиск.

Імплантат був випробуваний на 42 пацієнтах, які мали резистентну гіпертонію. Результати нормалізації кров’яного тиску порівнювалися з контрольною групою з 35 пацієнтів, яким було приписано стандартне лікування.

Як результат, через 6 місяців після початку дослідження було виявлено значне зниження артеріального тиску у пацієнтів, яким ввели імплантат. Але все ж введення такого пристрою мало й свій побічний ефект: у третини пацієнтів у місці введення імплантату з’явився набряк. І хоча ця проблема була вирішена, багато вчених вважають, що необхідно проводити додаткові дослідження довгострокових наслідків застосування імплантату, щоб дізнатися, як цей пристрій впливає на організм у цілому.

Аліна Танько

До списку новин