загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які наслідки для організму мають негативні емоції

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Які наслідки для організму мають негативні емоції

Гнів, злість, лють — це ті негативні емоції, які підривають наше здоров’я. Досвід, накопичений за багато років лікарями та фізіотерапевтами, допомагає вирішити питання про те, як переживати ці негативні емоції: дати волю почуттям або спробувати стримати в собі.

Вважається, що переживаючи та стримуючи в собі лють, гнів та інші негативні емоції, ви ризикуєте «заробити» не тільки серцеві захворювання, але й виразку шлунка.

Та чи правда це? Щоб розібратися в цьому, поговоримо спочатку про те, які процеси запускаються в організмі за відчуття цих негативних емоцій. Відчуваючи гнів і лють, ви втрачаєте самовладання, кров приливає до обличчя, щелепи стискаються, частішає серцебиття. Почастішання серцебиття, плюс раніше «зароблені» проблеми з серцево-судинною системою (тромби, часткове закупорювання судин), призводить до підвищення кров’яного тиску.

Різкі коливання тиску не проходять без наслідків: на стінках коронарних артерій залишаються шрами. Зрозуміло, ці шрами невеликі, і один випадковий шрам не несе небезпеки, але з повторенням, коли кількість шрамів збільшується, ситуація стає ризикованою. Різкі коливання кров’яного тиску можуть приводити до відриву жирових відкладень від стінок судин і закупорюванню артерії. У разі, коли кров перестає надходити в серце — настає інфаркт, якщо тромб блокує надходження крові в мозок — настає інсульт.

Одне з досліджень, що підтверджує зв’язок між негативними емоціями, зокрема, гнівом і серцево-судинними та серцевими захворюваннями, було проведене в 2000 році американськими вченими з Університету штату Північна Кароліна. В ході дослідження 12 000 пацієнтам було запропоновано заповнити анкети. В анкетах було необхідно дати оцінку своїй схильності до гніву та подібним негативним емоціям. Через кілька років пацієнти були обстежені.

Результати показали: у тих людей, хто легко втрачає самовладання, часто відчуває гнів і роздратування, ймовірність інфаркту міокарда більше в 3 рази. Зауважимо: показники тиску крові у цих людей були в нормі. Також ученими були зроблені поправки на діабет, куріння та ожиріння учасників дослідження.

Кілька інших досліджень також підтверджують: ті люди, хто легко втрачає контроль над собою, частіше страждають від інфарктів, в порівнянні з тими, хто вміє стримувати ці емоції.

Однак у прояві негативних емоцій, крім їх частоти, також важливий фактор їх інтенсивності. Саме на це й звернув увагу вчений Г. Кейнан. На його думку, короткочасний і нечастий гнів знижує загальний рівень стресу.

Також існують дослідження, що враховують те, як саме людина виявляє гнів. Було виявлено, що чоловіки, які виявляють свій гнів конструктивно і спрямовують його на будь-які дії, менш схильні до серцевих захворювань. В той же час для жінок не було виявлено такої закономірності.

Щодо деяких експериментів, що не виявили прямого зв’язку між гнівом і серцево-судинними захворюваннями, або стримуванням емоцій і підвищеним тиском, то цьому є можливе пояснення: важко порівнювати дослідження, в яких вчені по-різному підходили до статистики та оцінок серцевих захворювань і виявлення негативних емоцій. Існує й інший варіант: важливо не просто не проявляти гнів, заганяючи його всередину себе, а звільнятися від цих емоцій.

На завершення наведемо кілька важливих висновків — результатів більшості досліджень:

  • стримування негативних емоцій менш шкодить здоров’ю, ніж їх бурхливі прояви;
  • рекомендація «випустити гнів, щоб заспокоїтися» не виправдана: це лише посилює гнів і агресію;
  • часті спалахи гніву згубні для здоров’я;
  • ситуація, коли в гніві людина виправдовує власні дії, перекладаючи вину на інших, є особливо небезпечною. Практично в усіх випадках це призводить до серйозних проблем із серцем.
До списку новин