загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поради, які допоможуть розпізнати фальсифіковані ліки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Поради, які допоможуть розпізнати фальсифіковані ліки

Згідно з визначенням ВООЗ, фальсифіковані лікарські засоби - це препарати, які навмисно неправильно промарковані щодо ідентичності та/або назви виробника. У будь-якому випадку це навмисне та свідоме незаконне виробництво, розповсюдження, поставка та продаж лікарських засобів з метою одержання незаконного прибутку. І якщо, скажімо, китайські підробки одягу шкоди здоров'ю не принесуть (хіба що моральне невдоволення), то вживання підроблених ліків в кращому випадку не дасть очікуваного ефекту, а в гіршому - може призвести до невиправних наслідків.

До речі, в Україні поки що немає чіткого механізму виявлення та покарання підробників ліків. Усе, поки що, спрямоване на вилучення таких препаратів із аптечної мережі.

Порада 1. Найбільш надійне місце для придбання ліків – муніципальні аптекита приваатні, об’єднані в мережу. Не рекомендується купувати медикаменти через Інтернет-магазин та різноманітні контори типу «Ліки – поштою». У разі «проколу» скаржитися доведеться тільки жалісливим родичам. Адже вся інформація про «фармфірму» – номер телефону або а/с.

Порада 2. Однозначно повинен викликати сумнів лікарський засіб, який пропонується по ціні значно нижчій, ніж минулий раз, або ж суттєво дешевше, ніж аналогічний препарат (можливо інакшого виробника) у інших фірм-постачальників.

Переважно, у таких медикаментів не все в порядку або ж з реєстрацією в Україні, або з легітимним їх ввезенням, або ж у них обмежений термін придатності. Незважаючи на те, що амплітуда цін на вітчизняному ринку досягає вражаючого розмаху, і вона має свої обмеження. Виробник навряд чи може дозволити собі знизити ціну, наприклад, у два рази. також не варто стрімголов кидатися на препарат, який довгий час був відсутній на ринку, і тепер знову з'явився.

Порада 3. Шахраї знають, що люди не завжди ретельно вивчають упаковку, і часом не надають значення акуратному її виконанню. Тому при купівлі ліків не полінуйтеся, якщо це необхідно, надіти окуляри і перевірити упаковку. Вас повинні насторожити жорсткий картон, недбало склеєна коробочка, нечіткі написи, відсутність виробника, виправлення в серійних номерах або строк придатності. Якщо таблетки розфасовані в пластини-блістери, зверніть увагу на те, з якого боку витиснуто цифри дати виробництва, номера та серії препарату. Вони повинні бути чіткими і «читатися» з опуклої сторони – там, де проглядаються таблетки.

Якщо це не так, повинні виникнути підозри.

Як правило , на всіх лікарських засобах є штрих-коди, які оформлені дуже якісно, і не можуть бути стерті злегка змоченим пальцем. Якщо вони стираються, то можна задуматися, а чи все тут законно. Потрібно також подивитися чи є штрих коди на упаковці та на флаконі, що знаходиться всередині упаковки.

Якщо упаковка ліків виглядає занадто просто, це ще не показник фальсифікату. Дорого вона виконана або з вигляду дешево - це вибір виробника.

Порада 4. Майте на увазі, що всі фірмові препарати обов’язково забезпечені анотацією. Зазвичай анотація вкладена так, що ділиться пластиною з ліками навпіл. У підробці ж вкладиш частіше вкладається в одну половину коробки. Якщо в коробочці лежить ксерокопія або папірець складений з помилками, перед вами швидше за все підробка. Уважно читайте інструкцію. Не тільки розділ про показання та протипоказання. В інструкції завжди описано те, що міститься у блістері, баночці або флаконі - вид, колір, консистенція лікарського засобу, можливість осаду, наявність на таблетках фаски (скосу), гравіювання і т. ін. Якщо, наприклад, таблетки описані як червоні, а вони жовтуватого кольору або білі, це привід для сумнівів.

Обов’язково зверніть увагу, наскільки точно на упаковці та в анотації відтворено назва ліків: шахраї, замінивши або додавши всього одну букву, видають свої фальшивки за популярний препарат.

Порада 5. Порівнюйте новий препарат зі старим. Якщо приймаєте засіб вже не перший раз, не викидайте стару коробку, принесіть її в аптеку. Будь-які відмінності - наприклад на упаковці нового засобу шрифт трохи крупніше або написи іншого відтінку, мазь або мікстура пахнуть інакше, таблетки не мають звичного гравіювання, термін придатності на упаковці надрукований в іншому місці, варто обговорити це з працівниками аптеки.

Виробник ліків, звичайно, може змінити дизайн - в тому числі це робиться і для захисту від підробок. Тому, виявивши будь-яку невідповідність, потрібно звернутися безпосередньо до виробника або хоча б співробітників аптеки - якщо була зміна дизайну, вони повинні про це знати.

Порада 6. При наявності сумнівів у достовірності препарату ви можете попросити провізора показати вам сертифікат відповідності. Він є своєрідним паспортом будь-яких ліків. Обов’язкові реквізити документа: назва країни, фірми постачальника, форми препарату(ампули, таблетки, капсули тощо) номер серії, який повинен збігатися з номером на упаковці. Сертифікат повинен бути засвідчений печаткою втробника, а кожна ксерокопія повинна мати печатку нотаріуса, тобто завірена нотаріально. Тоді документ є справжнім.

Порада 7. Якщо вам необхідно купити препарат, який вам раніше ще не призначався , не вважайте за працю подивитися інформацію про нього у фармацевтичному довіднику: такі довідники доступні в Інтернеті. Зокрема довідник РЛС (реєстр лікарських засобів) . Там існує ідентифікатор лікарських засобів , що містить якісні фотографії лікарських форм та упаковок препаратів, які мають ризик підробки.

Порада 8. Для того, щоб не придбати підроблених ліків на весь курс лікування, а це, як правило, кілька упаковок, краще всього купити по одній упаковці. І вже після того, як ви переконалися, що ліки не підроблені, докупити необхідну кількість упаковок.

Порада 9. Що стосується біологічних добавок, то на них особливих законодавчих нормативних актів не встановлено. Їх відносять до продуктів харчування. Але приймати їх чи не приймати потрібно все ж таки порадитися з лікарем. На упаковці мають бути найменування товару, його поживна та енергетична цінність. Хто виробник, повна адреса, адреса в Інтернеті, а не якась абонентська скринька. На упаковках БАДів повинний бути штрих код.

До списку новин