загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ілеофеморальний тромбоз: причини, симптоми, лікування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якому захворюванню може бути піддана венозна система людини? Чому така проблема виникає, і як її лікувати? На ці та інші запитання ми відповімо в представленій статті.

Загальні відомості

Ілеофеморальний тромбоз – це тромбоз, вражає глибокі стегнові та клубові вени. Таке захворювання виділено в окрему форму, оскільки для нього характерне досить важкий перебіг і підвищений ризик розвитку тяжкої тромбоемболії легеневої артерії.

Особливості захворювання

Ілеофеморальний тромбоз може розвинутися не тільки в дорослому, але й в дитячому віці. У цьому випадку таке захворювання протікає сприятливо, а лікування проходить досить успішно. Серед більшості дітей розвиток тромбоемболії легеневої артерії або ж ретромбоза відзначено не було. 


Що стосується дорослих пацієнтів, то для них ця хвороба несе з собою досить важкі ускладнення. Тому дуже важливо її вчасно виявити.

Основні симптоми

Тромбоз, який розвинувся стегнової або клубової венах, супроводжується такими симптомами, як:

  • коричневі точки невеликих розмірів, виступаючі на ногах і не зникають при натисканні;
  • підвищена температура тіла;
  • сильний набряк, який може спостерігатися на обох нижніх кінцівках або ж на одній з них;
  • багряно-червоний або синюшний колір шкіри;
  • поступово посилюються больові відчуття в однієї кінцівки або обох ногах, а також в паху (іноді).

Ознаки гострого тромбозу. Стадії

Гострий илеофеморальный тромбоз має кілька стадій розвитку. В залежності від них симптоми хвороби можуть мати свої особливості. Розглянемо їх більш детально: 

  • Продромальна стадія. На цьому етапі захворювання у пацієнта спостерігаються болі різної локалізації. Вони можуть відчуватися в попереково-крижовій області, нижніх частинах живота, а також в області ураження нижньої кінцівки. Больовий синдром має ниючий і тупий характер. Також у пацієнта спостерігається підвищення температури тіла.
  • Стадія виражених клінічних симптомів. Вона характеризується проявом класичної тріади. Іншими словами, у пацієнта спостерігається сильний набряк, зміна забарвлення шкіри і больовий синдром. До речі, останній відчувається в литковому м'язі, пахової області та передньомедіальної поверхні стегна. Характер болю інтенсивний і дифузний. Що стосується набряку, то він захоплює всю область і поширюється від паху до стопи. Іноді спостерігається набряклість на сідничної м'язі і поєднується з відчуттям розпирання і відчуттям важкості в нижньої кінцівки.Зважаючи на те, що набряклі тканини чинять сильний тиск на судини, відбувається порушення кровообігу, спазм і розвивається гостра ішемія ніг, що виражається в різких болях, відсутність чутливості та пульсації артерії. Як було сказано вище, одним із симптомів даної хвороби є зміна забарвлення шкірних покривів. Вони можуть мати блідий або ціанотичний колір. Біла забарвлення виникає внаслідок спазму супутніх артерій. Подібний стан супроводжується сильними больовими синдромами. Синій колір або ціанотичний забарвлення спостерігається в тому випадку, коли клубова або стегнова артерія не виконує свої прямі функції, то є відтік крові по них практично повністю порушений. При цьому дуже важливим симптомом є те, що на стегні пацієнта видно виражений малюнок підшкірних вен.


В цілому илеофеморальный тромбоз характеризується задовільним загальним станом пацієнта. Однак при розвитку гострої хвороби воно може значно погіршуватися. Це свідчить про початок якогось серйозного ускладнення.

Причини розвитку

Венозна система людини може зазнавати різних змін. Нерідко у пацієнтів спостерігається тромбоз глибоких вен. Таке захворювання виникає із-за повільного струму крові та порушення її згортання, а також пошкодження венозних стінок. Розвиток илеофеморального тромбозу може відбуватися і за наявності одного фактору, і при наявності декількох. Фахівці кажуть про таких пускових моментах, які сприяють виникненню цього захворювання:

  • одержання травми;
  • тривалий постільний режим;
  • ДВЗ-синдром;
  • інфекції, що мають бактеріальне походження;
  • період після пологів;
  • прийом протизаплідних засобів;
  • вагітність;
  • злоякісні та доброякісні утворення в малому тазі;
  • аневризми клубових та стегнових артерій, а також черевної аорти;
  • кісти підколінні;
  • ретроперитонеальний фіброз;
  • ятрогенні пошкодження глибоких вен.

Найчастіші причини

Найчастіше илеофеморальный тромбоз нижніх кінцівок, що характеризується застоєм крові у венах, що розвивається під час вагітності. Також це захворювання може виникнути із-за тривалої іммобілізації та недостатність венозних клапанів. Ще одним важливим чинником у розвитку даної хвороби є патологія гемокоагуляції, в тому числі вроджені або набуті тромбофилические стану.

Діагностика

Як діагностується тромбоз нижніх кінцівок? Симптоми захворювання виражені досить яскраво. Але крім зовнішнього огляду пацієнта лікарі нерідко вдаються і до інших діагностичних методів дослідження, які представлені у вигляді:

  • сканування з фібриногеном;
  • дуплексного сканування;
  • радіонуклідної флебографии, яка проводиться в тому випадку, якщо у хворого спостерігається непереносимість рентгеноконтрастних речовин;
  • низхідній або висхідній рентгеноконтрастной флебографией.

Лікування

Ілеофеморальний тромбоз слід лікувати в точності так само, як і інші форми тромбозів. Найчастіше терапію цього захворювання проводять в умовах стаціонару. Вона заснована на прийнятті таких лікарських препаратів:

  • протизапальних засобів;
  • антиагрегантів;
  • антикоагулянтів.Якщо клубова або стегнова артерія вражені не сильно, і захворювання знаходиться на початкових стадіях розвитку, то для його лікування можуть використовуватися методики, які сприяють розчинення тромбу. Якщо є загроза розвитку тромбоемболії, то проводиться її профілактика. Така процедура здійснюється за допомогою перев'язки стегнової вени, встановлення кава-фільтра або ж пликации нижньої порожнистої вени. Якщо у пацієнта спостерігається гострий илеофеморальный тромбоз, то здійснюють його транспортування в стаціонар. При цьому хворий повинен перебувати в положенні лежачи. До обстеження йому призначається постільний режим, після чого роблять ультразвукове сканування і флебографію. У тому випадку, якщо умови для обстеження пацієнта відсутні, то під наглядом спеціалістів йому призначають антикоагулянти, які слід приймати протягом десяти днів. Згідно з повідомленнями фахівців, гострі венозні тромбози необхідно лікувати комплексно, використовуючи три групи препаратів:
  • тромболітики або фибринолитики;
  • антикоагулянти;
  • дезагреганти.

При цьому слід зазначити, що антикоагулянтну лікування ґрунтується на застосуванні таких засобів:

  • низькомолекулярних гепаринів;
  • нефракционированных гепаринів;
  • пентасахарида фондапаринукса.При розвитку тромболізису, який вимагає використання стрептокіназа або урокіназа, значно підвищується смертність пацієнтів з-за збільшення частоти кровотеч. У зв'язку з цим такий метод застосовується лише в крайніх випадках, наприклад, якщо поширений тромбоз розвинувся зовсім недавно, тобто не більше тижня тому. Тромболітичну лікування при тромбозі илеофеморального виду здійснюється після того, як буде встановлено кава-фільтр. Це пов'язано з тим, що така терапія сприяє переходу тромбу в легеневу артерію, що може призвести до розвитку тромбоемболії.

Хірургічне втручання

При илеофеморальном тромбозі можливий варіант оперативного втручання. Воно проводиться за життєвими показниками і залежить від небезпеки розвитку тромбоемболії легеневої артерії. Також слід зазначити, що операцію нерідко проводять при наявності загрози венозної гангрени і при поширенні патологічного процесу на нижню порожнисту вену. Також можна видалити утворився в лівій клубовій вені тромб ретроградно. Таку процедуру здійснюють через флеботомическое отвір, яке роблять у стегновій вені. При цьому необхідно зазначити, що такий варіант можливий не завжди, так як права здухвинна вена може чинити значний тиск.

Згідно з твердженнями фахівців, операцію з видалення тромбів ні в якому разі не можна проводити при спайковому процесі, що відбувається в просвіті вени, а також при наявності внутрішньосудинних перегородок.

Ускладнення

При несвоєчасному зверненні до лікаря, а також при неправильному лікуванні илеофеморального тромбозу у пацієнта може розвинутися досить небезпечне ускладнення у вигляді тромбоемболії легеневих артерій. Тому дуже важливо розуміти, що при спостереженні будь-якого симптому, а також при підозрах на тромбоз, необхідно відразу ж звернутися до досвідченого лікаря.

Профілактика захворювання

Щоб уникнути наслідків даної хвороби потрібно постійно проводити профілактичні заходи, які спрямовані на зміцнення загального стану пацієнта і його судин зокрема. Також запорукою довгого і здорового життя є помірна активність і правильне харчування. Щоб повністю уникнути розвитку тромбозу, пацієнту необхідно ретельно стежити за своїм способом життя. Слід виключити всі шкідливі звички і регулярно спостерігатися у лікаря. У тому випадку, якщо захворювання венозної системи вже почало розвиватися, необхідно дотримуватися всіх заходів профілактики, які спрямовані на запобігання можливих ускладнень. В цей процес включається повне усунення всіх чинників ризику, помірний режим активності, а також правильно підібрана антикоагулянтна і дезагрегантная терапія. Згідно думку фахівців, тромбоз илеофеморальной форми – це досить серйозне захворювання, яке здатне завдати істотної шкоди здоров'ю людини. Однак слід зазначити, що ця хвороба піддається лікуванню, у тому числі якщо воно було розпочато вчасно. Головне - не впадати у відчай і не опускати руки, а слідувати всім рекомендаціям досвідченого лікаря.

 

Джерело:
До списку новин