загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо ви вночі шукаєте попоїсти, то це ознака певної хвороби

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мабуть, усім знайоме відчуття голоду пізно ввечері, коли пора вже лягати спати, а рука мимоволі тягнеться за чимось смачненьким. Утім, таке нічне захоплення їжею може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям, кажуть дієтологи - майже половина людей із зайвою вагою люблять добре попоїсти саме перед сном.
 
То чому ж увечері нам так часто хочеться їсти? Чим може зашкодити нічний апетит? Як його подолати? Про це газета "Експрес" розпитала у Наталії Суслової, дієтолога Київського центру здоров'я серця, та Ірини Петрової, члена правління Асоціації дієтологів України.

- Отже, чим викликане бажання їсти пізно ввечері або вночі?

Н. Суслова:

- Переважно людина вночі їсть неусвідомлено, нею керують імпульси, а не справжня потреба організму. Через розлад харчової поведінки їжа викликає ефект звикання, він схожий до залежності від алкоголю та тютюну. Крім цього, нічні атаки на холодильник можуть бути спричинені порушенням режиму дня. Мається на увазі незбалансований режим харчування, відсутність сніданку та шкідливі перекуси.
 
Апетит уночі може бути сигналом наявності проблем із травленням. Якщо шлунковий сік виробляється у надлишку, він викликає дискомфорт, який помилково сигналить про почуття голоду.

І. Петрова:

- Якщо в людини порушений режим дня, вона працює вночі або сидить за комп’ютером допізна, то це відбивається на роботі ендокринної системи. Ввечері в організмі активується гормон мелатонін, який відповідає за якість сну. Вдень - лептин, що викликає бажання поїсти. Якщо режим дня порушений, активність гормонів змінюється - вдень людина відчуває занепад сил, а вночі відчуває голод.

Причиною хорошого апетиту пізно ввечері можуть бути депресії, стрес та незадоволені потреби. Людина підсвідомо тягнеться за бутербродом чи тістечком, щоб заповнити нестачу чогось важливого. Апетит може з’являтись і від переживань, і тривоги. А смачна їжа здатна відвернути увагу від них.

- І хто найчастіше має проблеми з нічним апетитом?

І. Петрова:

- Раніше це було проблемою людей середнього віку, а тепер їсти вночі полюбляють і підлітки. Та найбільш поширеною ця практика є у людей віком від 25 до 45 років, особливо серед жінок. Це той період, коли люди є найбільш працездатними й через певні хвилювання або нестачу часу полюбляють заглянути до холодильника після роботи пізно вночі.

- Які проблеми можуть виникнути через пізнє споживання їжі?

Н. Суслова:

- Цукровий діабет, проблеми з обміном речовин, ожиріння і навіть нічна зупинка дихання - усе це є загрозою для тих, хто наповнює шлунок пізно ввечері. Річ у тім, що у м'язах і печінці глюкоза відкладається у вигляді глікогену. Запасу вуглеводів у вигляді глікогену вистачає на 24 години. А надлишок цукрів, який ми отримуємо через переїдання, зокрема і вночі, інсулін шляхом складного процесу ліпогенезу перетворює на жир. Він може відкладатися всюди: у печінці, навколо серця, легень. Він стискає внутрішні органи й не дає їм нормально та повноцінно працювати.

- То яким же є оптимальний час для останнього споживання їжі за день?

Н. Суслова:

- Найкраще - за три години до сну. Але це за умови, що людина лягає спати приблизо о 23-й годині. Зазначу, що на вечерю краще вживати продукти, які не потребують особливих зусиль у перетравленні. Це можуть бути овочі, тушковане м’ясо, риба чи овочевий суп. А от водне навантаження пізніше 18-ої години робити не варто. Тим паче тим, хто має проблеми з нирками. Основну кількість води варто випивати в першій половині дня, максимум до 16-ої години.

- І як же побороти нічний апетит?

Н. Суслова:

- Якщо ввечері хочеться з’їсти якийсь конкретний продукт, це означає, що цього було замало вдень. Тому краще дозволити собі з’їсти шоколадну цукерку чи шматок тістечка в першій половині дня, до 14 години це не зашкодить організму. Якщо є легке відчуття голоду перед сном, то можна випити чай з ромашки чи м’яти. Вони врегулюють обмін речовин та нервову систему, заснути стане легше. Не буде зайвою склянка молока або тепла вода з чайною ложкою меду.

Христина БІЛЯКОВСЬКА

 

Джерело:
До списку новин