загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Видалення міжхребцевої грижі: наслідки операції

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Є такий жарт: якщо у вас немає машини, дачі і остеохондрозу – значить, ви молоді і у вас все ще попереду. І дійсно, остеохондроз «наздоганяє» рано чи пізно практично кожного жителя планети, і лише близько 20% населення уникають цієї долі. Сьогодні це найпоширеніше захворювання, суть якого полягає в дегенерації міжхребцевих хрящів (дисків), вона розвивається поступово, приводячи до пересихання, витончення розривів хряща і в підсумку до самого небезпечного ускладнення – выхождению грижі диска.

Чим небезпечна міжхребцева грижа

Коли руйнується хрящ, розташований між хребцями, відбувається розрив його обмежувального кільця, через який виходить під тиском центральна його частина – ядро, утворюючи грижу. Воно може зміщуватися в будь-яку сторону, здавлювати нервові корінці, спинний мозок і навіть секвеструвати (відриватися) і потрапляти в спинальний канал.

Все це призводить до сильних болів, різкого обмеження рухів, а здавлювання стовбурів спинного мозку може призвести до розвитку атрофії м’язів кінцівок, втрати чутливості, розвитку паралічів і розладу функції тазових органів (сечового міхура, товстої кишки).

Грижа може бути виражена в різному ступені: вона може вправляться на своє місце і навіть приростати, якийсь час не викликати скарг і знову виходити при навантаженні, а може виходити значно і викликати серйозні симптоми і порушення. Саме в цих випадках і показана операція видалення міжхребцевої грижі, коли інші методи лікування неефективні.

Які плюси і мінуси у операції видалення грижі

Отже, хірургічне лікування грижі хребта – це вимушений крок, коли немає іншого вибору, щоб допомогти хворому. Як правило, це вирішення проблем запущеного остеохондрозу, який раніше не піддавався адекватної терапії. Показання до оперативного втручання визначає спеціаліст або консиліум лікарів після ретельного обстеження, а пацієнт повинен усвідомити її необхідність, щоб не стати інвалідом.

 

Сьогодні застосовуються унікальні технології для втручань на хребті – фиброоптические видеозонды, робототехніка, лазеротерапія, які не вимагають великих розрізів, наркозу, нетривалі за часом і легко переносяться хворими навіть похилого віку. «Золотим стандартом» є лазерна операція з видалення міжхребцевої грижі, що виконується через прокол голкою.

Після таких втручань пацієнт відразу відзначає поліпшення, зменшуються болі, поступово відновлюється функція хребта, тазових органів, чутливість, а перебування в стаціонарі зазвичай не перевищує декількох днів. Все це — плюси, дають можливість пацієнтові уникнути важких порушень, інвалідності і повернутися до нормального життя.

Але завжди є і зворотна сторона медалі – мінуси, про які потрібно знати:

  •  - будь-яке втручання (навіть елементарна операція з видалення пупкової грижі) містить певну частку ризику, яку не можна прогнозувати на 100%;
  • - видалення грижі призводить до зниження висоти хряща, це підвищує навантаження на сусідні хребці;
  • - навіть після лазерного методу для відновлення хряща необхідно досить тривалий час – від 3 до 6 місяців, і в цей період можуть виникнути різні ускладнення.

Порада: якщо фахівець, провівши обстеження, рекомендує оперативне лікування, не варто від нього відмовлятися. Будь-яка операція на хребті – це той випадок, коли з двох зол вибирають менше, а втрата часу може призвести до незворотних наслідків.

Які бувають ускладнення після операції

Сучасні технології втручань звели до мінімуму ускладнення після операції з видалення грижі диска. Це такі ранні ускладнення, як реакція на наркоз, порушення функції внутрішніх органів, запальний процес, пошкодження стовбурів спинного мозку і так далі. Нові методи операцій в цьому плані практично безпечні.

Наслідки в основному розвиваються вже через деякий час після втручання і найчастіше вони представлені:

  •  - відновленням болю в спині;
  • - нестабільністю хребта;
  • - рецидив грижі диска або появою протрузії (випадання) диска;
  • - виникнення спондилолістезу (зміщення хребців);
  • - розвитком спайкового процесу з порушенням циркуляції ліквору (спинномозкової рідини).

Запідозрити почалися наслідки можна за посилення болю в поперековому (шийному) відділах, може з’явитися оніміння в кінцівках, слабкість м’язів, затримка сечовипускання, утруднення при спорожнюванні кишечника, зниження статевої потенції. При розвитку спайок і порушення циркуляції ліквору з’являються сильні головні болі.

Порада: при погіршенні стану і появі вказаних симптомів слід негайно звернутися до фахівця – вертебролога, нейрохірурга. У багатьох подібних випадках тільки повторне втручання може вирішити проблему.

Чи можливо обійтися без наслідків

Якщо операція пройшла вдало, і пацієнт виписується з поліпшенням, то з’являються потім наслідки, як правило, лежать на його совісті. Це означає, що кінцевий результат лікування залежить від того, як він виконує всі рекомендації лікаря. Вони стосуються обмеження фізичного навантаження, носіння фіксуючого бандажа та виконання реабілітаційних заходів лікувальної фізкультури, фізіотерапевтичних процедур, прийому медикаментів), а також регулярного відвідування лікаря і проходження необхідного обстеження.

Якісна післяопераційна реабілітація та чітке виконання рекомендацій лікаря – головна умова для закріплення ефекту операції видалення міжхребцевої грижі і попередження розвитку різних небажаних наслідків.

https://www.youtube.com/watch?v=i5lZNNc6Mt8&feature=youtu.be

 

Джерело:
До списку новин