загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щоб не хворіти в холодну пору, треба знати кілька правил харчування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як з'ясовується, є продукти, споживаючи якi людина може зiгрiтися. I це не гарячий чай! Навiть уже при мiнус один дiєтологи радять снiдати не вiвсянкою, а шматком м'яса чи вареним яйцем.

А гарячий чай, щоб зiгрiтися, дає короткотривалий ефект, що може призвести навiть до... переохолодження органiзму.

— У людському органiзмi є два джерела тепла — м'язи та печiнка, — розповiдає дiєтолог Борис Скачко. — У процесi активного руху людина зiгрiвається завдяки тому, що м'язи "витягують" накопичену енергiю iз засвоєних вуглеводiв, таким чином "пiдiгрiваючи" весь органiзм. А печiнка "зiгрiває" людину тодi, коли засвоює бiлки, якi довго розщеплюються, вiдтак 40% закладеної в них енергiї розсiюється по тiлу як тепло, у той час як вуглеводи пришвидшують обмiннi процеси в органiзмi лише на 4%, а жири — на 7%. Саме тому найкращий спосiб зiгрiтися — з'їсти вiдбивну зi свинини чи телятини або ж шматок риби. I якщо у вас немає проблем зi шлунком, бажано додати до страв бiльше спецiй. Примiром, м'ясо приправити не лише перцем, а й iмбиром, а от до риби додати гвоздику чи корицю. Такi страви -- iдеальнi для зiгрiвання, бо прянощi не лише пiдсилюють травнi й обмiннi процеси, а й активiзують кровообiг, а отже, вам одразу стане теплiше. До речi, перець чилi на 50% пришвидшує ритм серця i обмiн речовин протягом трьох годин пiсля їди.

— Чи означає це, що людина повинна споживати в холодну пору року бiльше калорiй, анiж улiтку?

— Калорiйнiсть має збiльшуватися з похолоданням на 10 — 15%. Як правило, так i вiдбувається, адже для зiгрiвання взимку ми п'ємо чай iз печивом чи солодощами, чого не робили влiтку. До речi, не раджу вам споживати магазиннi солодощi. Кiлька днiв тому я провiв експеримент — узяв шiсть пачок звичайного галетного печива рiзних виробникiв i прочитав склад. Виявилось, у всiх мiстяться трансжири, якi передусiм "б'ють" по печiнцi. Тож чай та каву я раджу пити iз сухофруктами, а ще краще — з горiхами, багатими на бiлок. 

До речi, чи не найголовнiше правило чаювання у холодну пору — вживати гарячi напої за годину до виходу на вулицю. Рiч у тому, що такi напої дають короткий ефект зiгрiвання, а ще пiдсилюють потовидiлення i дiють, як легке сечогiнне, а це в таку пору призводить до переохолодження органiзму. Звiдси i загострення хронiчних хвороб — таких, як герпес, артрит, радикулiт чи цистит.

— То яким має бути правильне зимове меню?

— Уранцi замiсть вiвсяної чи гречаної каш, пiсля яких ви замерзнете вже дорогою на роботу, раджу з'їсти шматок жирного м'яса або риби з тушкованими овочами. Бажано їсти свинину, адже вона перетравлюється майже 9 годин, яловичина — 8, а телятина — 7 годин.

Ще варiант — варене яйце iз цiльнозерновим хлiбом, маслом та сиром. До речi, якщо влiтку ми могли втамувати спрагу соковитим кавуном чи яблуком, то у холоднi днi я все ж раджу овочi та фрукти тушкувати або запiкати. Те печене яблуко набагато бiльше зiгрiє вас узимку, анiж свiже. Те ж стосується i свiжих овочiв — гарбуза, кабачкiв, баклажанiв чи помiдорiв.

Що ж до обiду, то в цю пору найкраще їсти першу страву на м'ясному бульйонi. А ще страви, багатi на бiлок, — це гриби i квасоля.

На вечерю можна випити кисломолочний продукт, який збагатить наш органiзм кальцiєм. Але кефiр чи ряжанка аж нiяк не зiгрiє, тож пiсля їх вживання у холоду пору раджу все-таки грiтися природними методами — пiд ковдрою чи бiля чоловiка. До речi, тепловiддача у представникiв сильної статi на 10% вища, нiж у жiнок.

— А як щодо спиртного, яким зiгрiваються?

— Потрапляючи в органiзм, вiн швидко розщеплюється i призводить до розширення судин, у тому числi й периферiйної кровоносної системи. Звiдси i мiф, мовляв, одразу стає теплiше. Насправдi пiсля кiлькасот грамiв коньяку чи горiлки людський органiзм починає вiддавати, а не накопичувати енергiю, тому працює так, як пiчка. Спиртне, як i каву, можна пити взимку в розумних дозах, як аперитив. Тодi цi напої пiдуть на користь системi травлення i печiнцi, якi трудитимуться над переробкою м'яса чи риби.

 

Джерело:
До списку новин