загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Скролив, скролив та й отупів. Науковці заявляють про виникнення нової хвороби — "цифрове недоумство"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Цифрові технології змінюють мозок людей, кажуть вчені. Так, вони спрощують нам життя, навчають, розважають, надають зв'язок із близькими, але, попри те, можуть призвести й до отупіння.
 
Не так давно у світі з'явилася нова хвороба — "цифрове недоумство". Вперше її описали в Південній Кореї – країні, де найбільший відсоток населення (79,5%) – користувачі гаджетів. Саме захоплення електронними пристроями призвело до того, що в людей стали знижуватися когнітивні (пізнавальні) функції мозку, причому так само, як у випадках, коли люди переживали серйозну черепно-мозкову травму або психічні хвороби.
 
Найбільше в групі ризику перебувають діти та підлітки 10 — 19 років, які використовують свої смартфони більш як 7 годин на день. Вчені провели експеримент: навіть якщо на недовгий час забрати гаджети, вони почуваються безпорадними...
 
– Невже мозок справді змінюється під впливом гаджетів?
 
– Так, неодноразово доведено, що використання сучасних засобів комунікації призводить до сповільнення розвитку мозку дитини, зниження когнітивних функцій, синдрому дефіциту уваги. Це все увійшло в один діагноз – "цифрову деменцію", – каже Марина Смульсон, професорка, членкиня НАПН України, завідувачка лабораторії нових інформаційних технологій навчання інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України.
 
Тож діти до 2 років взагалі не повинні піддаватися впливу гаджетів, у 3 – 5 – спілкування з цими пристроями має бути обмежене годиною на день, а в 6 – 18 років – двома. На жаль, діти і підлітки використовують гаджети значно більше рекомендованого часу, що загрожує серйозними наслідками для здоров'я.
 
– А дорослих це також стосується? 
 
– Ще й як! Гаджети справді змінюють психіку людини та призводять до виникнення манії – це хворобливий стан психіки, для якого характерне зосередження свідомості й почуттів на якійсь одній ідеї чи предметі.
 
– То як уникнути "цифрового слабоумства"?
 
– Насамперед, слід використовувати гаджети дозовано. А щоб мозок, грубо кажучи, не отупів, слід навантажувати його різною розумовою діяльністю. Скажімо, під час читання книжки задіюються одні ділянки мозку, під час перегляду телевізора – інші, під час вивчення віршів – ще інші. 
 
До речі, щоб уникнути вікової деменції, неврологи навіть рекомендують людям похилого віку вчити напам'ять вірші, розв'язувати кросворди, просто читати. Тож в еру розвитку електронних пристроїв книжка потрібна людині, як ніколи!
 
Марина МОРОЗ
 
Джерело:
До списку новин