загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як правильно зберігати та викидати ліки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У кожного з нас є домашня аптечка, але чи знаєте ви, як правильно зберігати ліки та що робити, якщо термін придатності закінчився.

Правила зберігання ліків

Обов’язково потрібно дотримуватися вказівок щодо зберігання, що вказані на упаковці ліків. Якщо ж упаковка втрачена, дотримуйтесь загальних рекомендацій.

Відкриті сиропи, креми, гелі та мазі, а також супозиторії зберігають в холодильнику. Не забувайте, що всі упаковки мають бути ретельно закриті. Так ви збережете лікарські засоби від контакту з повітрям, яке може їм зашкодити, а продукти – від запаху ліків.

Звичайні таблетки та інші ліки можна зберігати при кімнатній температурі, але обов’язково у темному сухому місці. Наприклад, підвіконня для таких цілей не підходить – на сонячному промінні ліки швидко зіпсуються. Полиця у ванній кімнаті також не годиться – через високу вологість, яку швидко поглинають сухі ліки, навіть якщо вони добре запаковані. Волога дуже шкодить лікам, вони не лише можуть втратити свою ефективність, але навіть стати отруйними.

Ще менше, аніж ванна кімната, підходить для зберігання домашньої аптечки кухня. Тут, крім підвищеної вологості, ще й наявний частий перепад температур.

Сильнодіючі, психотропні чи гормональні препарати краще зберігати окремо, обов’язково підписаними, щоб ніхто не прийняв їх, переплутавши з іншими ліками.

Ін’єкції також потрібно зберігати окремо. Ампули, які вже відкрито, не зберігають – такі ліки розраховані на те, що весь вміст буде використано негайно після відкриття.

Як часто потрібно робити ревізію аптечки?

Провізор Юлія Лупашко рекомендує робити це двічі на рік. Але це середній термін, адже дуже багато залежить від того, наскільки часто люди вживають ліки.

А от чи купувати медикаменти про запас – кожен вирішує сам. Зараз не проблема придбати ліки цілодобово і навіть з доставкою додому. Але не всі живуть у великих містах, тож знеболювальні, жарознижувальні препарати, активоване вугілля чи його аналоги не зашкодить придбати завчасно, якщо цілодобова аптека знаходиться далеченько від вашої домівки. А ті люди, що мають проблеми зі здоров’ям, обов’язково повинні мати запас необхідних ліків.

домашня аптечка, як правильно зберігати та викидати ліки

Таблетки звичайно мають строк придатності від 2 до 5 років. Мазі – близько 3 років. Розчини на спирту, такі як йод, зеленка та інші, зберігаються не більше 5 років.

Зеленку треба зберігати в холодильнику

Отже, про запас купувати ліки є сенс, якщо ви маєте впевненість, що використаєте їх за цей строк.

Як визначити, що ліки зіпсувалися

Якщо медикаменти зберігались як належно, то навіть після закінчення терміну зберігання їх вигляд зазвичай не змінюється.

Заборонено використовувати ліки в таких випадках:
–          Змінився колір таблеток (відтінок відрізняється від вказаного в інструкції)
–          На поверхні таблетки з’явились плями та вкраплення
–          Таблетка стала м’якою, втратила форму та почала кришитися – це означає, що на неї подіяла волога
–          Ліки змінили запах та саму структуру, наприклад, розшарувалися чи випав осад, рідина помутніла
–          Упаковка, в якій зберігалися ліки, втратила герметичність
–          На ліках є будь-який наліт
–          Капсули склеїлися між собою або зморщилися

домашня аптечка, як правильно зберігати та викидати ліки

Термін придатності вийшов – то що, викидати ліки? Заведено робити саме так, адже закінчився той строк, у який виробник лікарського засобу гарантує, що ефект від його використання відповідає інструкції. Якщо ліки приймаються після виходу терміну придатності, фармацевтична компанія-виробник не несе відповідальність за наслідки такого лікування.

Але вчені провели дослідження, в якому довели, що близько 90% лікарських засобів не втрачають своєї ефективності й після закінчення строку придатності, і їх можна використовувати ще кілька років. Але при такому використанні за наслідки та можливі побічні дії відповідає тільки пацієнт, тож йому і вирішувати, чи вживати такі ліки. Якщо це сильні антибіотики та інші сильнодійні препарати, від такого експерименту краще відмовитися.

Як утилізувати ліки

Правильна утилізація ліків передбачає знищувати їх в особливих умовах, щоб вони не зашкодили навколишньому середовищу. За високих температур зіпсовані ліки спалюють на спеціальному обладнанні, а газ, який утворився, також спалюють. Не намагайтеся зробити це самостійно.

За кордоном організовані спеціальні пункти для здачі непотрібних ліків на утилізацію. Лікарські засоби, у яких скінчився термін придатності, приймають також і в аптеках.  В Україні, на жаль, у населення ліки ніхто не збирає. Є лише небагато приватних організацій, що займаються утилізацією небезпечних відходів, до яких можна віднести й медикаменти.

Тому викидати ліки доводиться на звичайний смітник. Щоб це було безпечно, радимо дотримуватися таких правил.

Викидати ліки прямо в упаковці не можна – є ризик, що їх можуть прийняти інші люди та зашкодити собі.

Якщо ви викидаєте таблетки, їх необхідно розпакувати, подрібнити, змішати з іншим неїстівним сміттям та щільно запакувати у пластикову чи скляну ємність. 

Викидати ліки у пластиковій тарі – не дуже добре для екології. Але так ми убезпечуємо людей, що працюють на сміттєзвалищах або сміттєпереробних заводах, від небезпечних випарів.

Рідкі лікарські засоби, які розчиняються у воді (це вказано в інструкції), потрібно:

  •  - витиснути з тюбика
  •  - розмішати з водою
  •  - вилити у каналізацію

Викидати ліки в оригінальних упаковках не можна, адже тоді їх можуть використати інші люди.

Але найкраще не викидати ліки, а купувати так, щоб вони не залишалися, а були використані у межах строку придатності.

 

Джерело:
До списку новин