загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зміцнити імунітет навесні: поради лікаря

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Весна – це час, коли все оживає. Природа, думки, надії, плани. Після довгої зими піднімають голови не лише проліски та травичка, але і люди, що трохи похнюпилися наприкінці зими. Бо не можна довго без сонячного світла та зелені за вікном, без вітамінів та інших корисностей, що дарує нам земля.

Щоб грітися на сонечку, будувати плани, втілювати їх у життя та чекати літа, нам треба не захворіти. Бо ж сили та імунітет вже ось-ось закінчаться – ніяких запасів не вистачить на такий довгий час.

Як зміцнити імунітет навесні, щоб весну зустріти на вулиці, а не в ліжку.

Перше, про що хочу нагадати – про наш мікроб кишечника. Тих малих, що живуть у животі та слідкують за багатьма процесами в організмі. Не пускають чужаків, сприяють травленню, є профілактикою серцево-судинних захворювань та діабету. Навіть покращують настрій!

Треба їх підтримати навесні, бо зимувати їм дуже важко – не вистачає улюбленої їжі, овочів, ягід та зелені.

Отже, навесні даємо їм поласувати побільше клітковини, додаємо квас та квашену капустку, а також запрошуємо підмогу – 1-2 порції натурального кефіру або йогурту в день. Натурального – це того, що приготували самі.

Друге – початок весни – найбільш критичний період для наших запасів вітаміну D. Вже стільки місяців шкіру не голубило сонечко. Хто не приймав взимку цей вітамін, саме час перевірити його наявність в організмі та в разі нестачі, купити в аптеці та приймати.

Аналіз зветься 25-гідроксивітамін D, бажано його зробити, а не пити всліпу. Зайвого не треба, надлишок нічим не краще, ніж дефіцит.

Третє – взимку всі ми трохи ведмедики, мало рухаємося та виходимо надвір. Вперед на довгі прогулянки та будь-яку активність. Рух допомагає зміцнити імунітет не менше, ніж їжа та вітаміни.

Четверте – уважно слідкуємо за першою зеленню та овочами, а поки доїдаємо все, що заморозили – ягоди, овочі, зелень.

Кількість овочів має бути в три рази більша, ніж м’яса. Поклали на тарілку кусок нежирного натурального, власного приготування м’яса (не ковбаси чи сосисок), а поряд поставили миску салату, втричі більшу.

П’яте – окремо хочу наголосити, що навесні, як і завжди, дуже важко категорично відмовляти собі у таких продуктах, як копченості, ковбаси, сосиски, солодкі газовані напої, чіпси та інші продукти, під якими ломляться полиці у супермаркетах.

Виробники не тільки не поклали туди любов (як би про це не кричала реклама), але й напхали дуже багато шкідливого, що вдарить по імунітету сильніше за будь-що.

Шосте – після зими також нешкідливим буде глянути на календар щеплень, чи не час вашим дітям чи вам пройти необхідні щеплення.

Особливо актуально це зараз, коли епідемія кору в країні. Кожного дня виявляють десятки нових хворих, як у Києві, так і інших містах. Проконсультуйтесь із своїм лікарем!

Сьоме – на вулиці вже не мороз, регулярно провітрюйте свої приміщення. Можливо вже час вчитися спати з відкритими вікнами чи взагалі подумати про загартування? Весна додає натхнення!

Восьме – що найважливіше навесні? Так, гарний настрій та зустрічі із друзями, вибиратися на природу, будувати плани та готуватися до літа.

Ганна Солощенко, лікар-кардіолог

 

Джерело:
До списку новин