загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Додаток у смартфоні допоможе розпізнати фальшиві ліки. Як це буде працювати?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За оцінками експертів, не менше 20% фармацевтичного ринку в Україні – це фальсифікат і ліки, які були ввезені нелегально з-за кордону. Новини про те, що десь виявили партію фальшивих препаратів, з’являються регулярно. Держава несе через це багатомільйонні збитки, а люди втрачають здоров’я.

ФАКТ. 24 липня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка виводить боротьбу з підробленими ліками на новий рівень. У підсумку, вже з 1 вересня на упаковках препаратів почнуть друкувати спеціальне маркування – штрих-код, за яким можна буде перевірити оригінальність препарату. А до кінця 2019 року пацієнти зможуть перевіряти ліки за допомогою мобільного додатку.

ЯК ЦЕ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ? Двомірний штрих-код будуть наносити на упаковку на етапі виробництва, а дані про це будуть заноситися в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. Такі позначення вже є на багатьох імпортних препаратах і деяких українських. Тепер правило діє для всіх ліків.

А коли з’явиться додаток для контролю, його можна буде скачати на свій смартфон і використовувати для сканування штрих-коду (це робиться за допомогою камери гаджета). Після сканування на екрані смартфона з’явиться інформація про те, оригінальний це препарат чи фальсифікований, чи не закінчився у нього термін придатності, чи не були порушені правила ввезення в Україну.

ЦЕ ДОПОМОЖЕ? Сьогодні визначення підробок вимагає від пацієнтів великих зусиль: потрібно ретельно вивчати упаковку, звертатися до держреєстру лікарських препаратів, вимагати сертифікати якості від працівників аптек. 

Сам факт існування штрих-коду від підробок не страхує. Але можливість просканувати його, не відходячи від аптечного прилавка, дозволить відсіяти фальсифікат на етапі покупки. Можна, наприклад, попросити показати препарат перед тим, як оплатити його, і перевірити код через додаток. Але зробити це можна і після покупки. Чек стане підтвердженням (що, де і в який час ви придбали).

Згодом систему сканування інтегрують в систему «Електронне здоров’я». У результаті контролюючі органи зможуть в онлайн-режимі бачити, де продають рецептурні препарати без рецепту, і оперативно реагувати на такі порушення.

Це також допоможе отримати більш повну статистику споживання ліків і планувати держзакупівлі і фінансування медпрограм більш якісно.

ЦЕ БУДЕ ДОВГО. Відзначимо, що в 2019-2020 роках система контролю буде тільки пілотуватися. Цей термін відводиться на те, щоб виробники перебудували свою роботу, а МОЗ підготувало електронну базу даних і налагодило механізми роботи з нею. Повний запуск системи та моніторинг її роботи заплановано на 2021-2023 роки.

 

Джерело:
До списку новин