загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Раціон, щоб запобігти раку товстої кишки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Директора харчування Американського онкологічного товариства (АОТ) Колін Дойл регулярно запитують про перелік дивовижних суперпродуктів, що можуть запобігти розвитку раку.

«Таких продуктів немає, - говорить Дойл. - Але є раціони страв, які допомагають знизити ризик розвитку раку загалом і ризик колоректального раку зокрема, що є третім у списку основних причин смертності в США».

Тільки цього року, за прогнозами АОТ, передбачається 141,200 нових випадків захворювання, а 49,400 людей можуть померти від цієї хвороби. При цьому 90 відсотків нових випадків захворюваності і 94 відсотків смертей трапляються, як правило, серед людей від 50 і старше.

Їжа, яку ми споживаємо, це те, що в наших силах змінити і що може зменшити ризик розвитку раку товстої кишки.

Ось що радить АОТ, коли мова заходить про харчування:

Обмежуйте споживання червоного м'яса та м'ясопродуктів. Статистичні дані свідчать про те, що споживання червоного м'яса щодня і м'ясопродуктів кілька разів на тиждень підвищує ризик захворювання колоректальним раком. Червоне м'ясо може підвищити ризик розвитку раку товстої кишки, оскільки потенційні канцерогени формуються в процесі термічної обробки м'яса, коли його готують при високих температурах, оскільки мікроелементи заліза, котрі знаходяться в ньому, утворюють вільні радикали, які можуть викликати пошкодження ДНК, що і є причиною ракових захворювань. Також і деякі речовини в м'ясопродуктах, що використовуються для продовження терміну придатності, сприяють утворенню сполук, що призводять до пошкодження ДНК.

«Я не думаю, що АОТ скаже людям: не їжте жодного хотдогу взагалі, - каже Дойл. - Але якщо ви той, хто їсть подвійні чизбургери і стейки щодня, то потрібно задуматися про обмеження у споживанні і шукати альтернативні варіанти».

Збільшуйте кількість фруктів, овочів та продуктів з цільного зерна. «Ми спостерігаємо менше випадків раку товстої кишки у людей, які споживають переважно рослинну їжу - багато фруктів, овочів і продуктів з цільного зерна», - стверджує Дойл. - Щоб зменшити ризик розвитку раку товстої кишки, слід дотримуватися дієти з  фруктів і овочів. Ми заохочуємо людей їсти не менше п'яти порцій на день різноманітних і різнобарвних овочів та фруктів. Крім того, ми заохочуємо людей включати більше бобових і, власне, самі боби, як альтернативу до червоного м'яса. І ми заохочуємо людей їсти продукти з цільного зерна: хліб, крупи та мучні вироби. Обов‘язково прогляньте список складових і впевніться в тому, що  цільні зернові знаходяться першими у списку».

Обмежте вживання алкоголю. «Існує думка, що споживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку товстої кишки і у чоловіків і у жінок», - каже Дойл. З цієї причини АОТ приєднується до думки інших організацій з захисту охорони здоров'я та рекомендує жінкам не більше, ніж одну стандартну порцію алкогольного напою на день, а чоловікам не більше, ніж дві стандартних порції спиртного напою (одна стандартна порція напою рівняється 360 мл пива, або 45 мл міцних алкогольних напоїв чи 150 мл вина).

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин