загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що насправді допомагає при остеопорозі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Таблетки кальцію протидіятимуть атрофії кісток? Швидше за все - ні! Лікарі розглядають у новому світлі таку соціальну хворобу, як остеопороз

Повільно піднятися зі стільчика, поставити ноги на ширину плечей. Зовсім не так просто. «21 , 22 , 23 , 24 , 25, - рахує Мартіна Дівальд. - Це зміцнює м'язи внутрішньої частини бедра». Шість жінок і один чоловік, всі - пацієнти з остеопорозом, зустрілися у бібліотеці лікарні імені Альфреда Круппа, що в Ессені, для того, щоб потренуватися з Дівальд. Сісти на край стільчика, «дихати животом», біг на місці: фізіотерапевт обрала прості вправи, які  також можна виконувати самому вдома. Таким чином люди здобувають впевненість у своєму тілі.

Головне, щоб не падати, аби не зламати собі щось: приблизно для семи мільйонів пацієнтів з остеопорозом в Німеччині саме у цьому і полягає проблема . Нещодавні дослідження показують, як найкраще можна досягнути цієї мети та відкоригувати вже давно існуючу припущення.

Остеопороз: що це таке?

Хвороба спочатку не викликає болючих відчуттів і ззовні по кістках нічого не помітно. Вирішальним є те, що відбувається всередині. «Здорова кісточка добре укріплена, має стабільний каркас», - говорить професор Йоганнес Пфайлшифтер, головний лікар лікарні Альфреда Круппа. Остеопороз роз'їдає  каркас, укріплення стає тоншим і виступаючим всередину кістки, ніби голі гілки дерев - це ослаблює кістки. Але остеопороз перетворюється на хворобу лише тоді, коли з'являється небезпека зламати кості у випадках, коли хворий не стоїть впевнено на ногах. Це робить остеопороз хворобою, типовою для літніх людей. Зазвичай лікар може оцінити рівень ризику переломів поставивши певні запитання: чи приймає пацієнт медикаменти подібні на кортизон? Чи пам'ятає він про випадки перелому шийки бедра у його батька чи матері? Пфайльшифтер загалом  рекомендує жінкам від 70 та чоловікам від 80 років пройти кісткову денситометрія. Це займає всього кілька хвилин , і є, за винятком невеликого радіаційного опромінення, нешкідливим. Лікар виміряє вміст кальцію в кістках, що допоможе йому прийняти рішення щодо лікування. «Показників кісткової денситометрії, щоправда, не достатньо для оцінки ризику виникнення переломів», - наголошує Пфайльшифтер.

Раціон для кісток: що їсти?

Щоранку склянка йогурту і шматочок твердого сиру на цільнозерновому хлібі, порція капусти броколі на обід, а пізніше один апельсин і ще склянку мінеральної води між прийомами їжі. При такому раціоні ви споживатимете близько 800 міліграмів кальцію, а більше людина і не потребує. «Звичне харчування для центральної Європи, зазвичай, постачає нам потрібний кальцій», - стверджує Пфайльшифтер.  Таблетки з мінеральними мікроелементами у цьому випадку не принесуть кісткам нічого, а може навіть зашкодять їм: одне з досліджень показує, що надлишок кальцію навіть підвищує ризик перелому.

Навпаки, літнім людям часто бракує  вітаміну Д, який кісткам вдвічі важливіший. Цей вітамін піклується про засвоєння у шлунку кальцію з їжі. І він тримає  у тонусі м'язи, які відповідають за швидку реакцію - наприклад , якщо ви посковзнулися. Організм сам продукує вітамін Д за допомогою ультрафіолетового випромінювання сонця. Для цього буде достатньо короткої прогулянки вдень. Але у старості виробництво вітаміну Д  більше не проходить так ефективно, тому організм потребує допомоги. Багато вітаміну Д міститься в морській рибі, такій як лосось. Більше того, вітамін Д також існує у таблетках, просто проконсультуйтеся у лікаря чи аптекаря, чи вам це рекомендовано.

Медикаменти допомагають, але як?

Лікарі тепер мають набагато більш широкий вибір ліків проти остеопорозу, ніж десять років тому. «Для пацієнтів зараз хороший час,  - говорить професор Лоренц Гофбауер , дослідник проблем кісток при Технічному університеті Дрездена. - Є на вибір препарати, які інгібують метаболізм кістки, тим самим зменшуючи природне руйнування кісткової маси. Вони доступні у формі таблеток, ін‘єкцій, а також у  краплях, які діють протягом цілого року. Якщо ці медикаменти виявляються мало ефективними, або пацієнт має індивідуальну непереносимість, то віднедавна існує також альтернатива: антитіла, які блокують клітини, що знищують кості. Новий засіб, що стимулює відновлюючі клітини.

Ось так діють ліки при остеопорозі

·         

Постійна реконструкція:Остеокласти руйнують кістки, остеобласти поновлюють їх - це природній процес заміни.

 

· 

  Деградація сповільнюється: Більшість ліків від остеопорозу, в тому числі бісфосфонати, уповільнюють діяльність клітин, які є деструктивними для кісток (остеокластів). Це покращує статичні характеристики кістки.

 

·  

  Покращується відновлення: Гормональний препарат (паратормон) стимулює клітини, що відбудовують кісткову тканину (остеобласти).  Він використовується для лікування важких випадків остеопорозу.

Залишається незрозумілим , як довго пацієнт отримує користь від подібних ліків. «У нас є хороші докази того, що хворі менше страждають від переломів кісток протягом перших п'яти років», - говорить Пфайльшифтер. А що потім? Краще, щоб пацієнт зробив паузу, чи продовжував приймати лікарський засіб? Нові дослідження ще повинні дати з‘ясуввати це. «Спочатку, - сказав Пфайльшифтер, - потрібно разом з лікарем особливо ретельно обдумати  необхідність подальшого лікування цими засообами».

Потреба у фізичних навантаженнях, але яких?

Тільки силові вправи та розтяжка роблять кістки сильними. «Силові тренування є особливо благотворними і ідеально підходять для літніх людей, - говорить доктор Моніка Зігріст, -  і їх легко розподіляти». Інструктор очолює  групи пацієнтів з остеопорозом при Технічному університеті Мюнхена. Двічі на тиждень пацієнти  практикуються на стальних машинеріях, які називаються «прес для ніг» або «тренінг для стегон» . Зігріст рекомендує пацієнтам запитати у лікарів або у групах самодопомоги щодо наявності курсів поблизу.

Але сила м‘язів сама по собі не захищає від падінь. Потрібна хороша координація і маленькі корекції в побуті. «Одягайте нековзке взуття, - рекомендує Мартіна Дівальд відвідувачам  тренажерного залу лікарні Альфреда Круппа, кожен з яких вдягає зручні капці , - оскільки ви автоматично робитимете більші кроки. Тренуйте стегна - і не спотикатиметесь так легко».

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин