загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лупа і інше - хитромудрі оптичні пристрої

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Помічники при читанні - лупи - допомагають літнім залишатися незалежними у повсякденному житті. Тим не менше, багато людей з поганим зором не користуються подібними допоміжними засобами. У цій статті ми подаємо огляд пристроїв для читання для людей з поганим зором

Ранок в центрі Ванне Айкел. Клаус Плум і його клієнтка Маріана К. сидять у підсобному приміщенні магазину оптики. Кімната тиха і добре освітлена. На столі лежать п'ять оптичних пристроїв, покликаних покращити зір. Вісімдесятилітня жінка тримає збільшувальне скло з підсвіткою над списаним аркушем паперу.  "Як правило, я не можу розібрати такий дрібний писаний текст", - розповідає пенсіонерка, яка має намір дізнатися у окуліста, які пристрої пасують для її зору. Тепер Маріанна К. вражена і радіє: "З лупою мені це вдається! "

П'ять корисних помічників:

Прочитати етикетки

 

Ось як це функціонує: Через свої невеликі розміри лупи поміщаються  у руці або в кишені штанів і ідеально підходять для подорожей. Таким чином, маючи їх, можна легко розібрати написи на упаковках, а саме: списки інгредієнтів і терміни придатності, цінники і меню.  Порада: Яка лупа краща: та, що збільшує у два рази, чи та, що у п'ять?

При виборі кратності збільшення спрацьовує правило: збільшуй настільки, наскільки необхідно, але якомога менше. Оскільки при зростаючому збільшенні поле зору зменшується.

Розібратися в мапі міста

 

Ось як це функціонує: Мобільний пристрій для читання з підсвіткою - це маленька версія екранного пристрою для перегляду мікрофільмів та ідеально підходить для подорожей. Його розташовують безпосередньо над текстом, формуляром, мапою міста,  книгою з головоломками або фотографіями, і він збільшує надписи на цих документах.  Порада: Можливість збільшення тексту повинна сягати, як правило, пятнадцятикратної позначки, для того щоб ви могли розібрати навіть найдрібніший шрифт. Ідеальним був би рухливий налаштовуваний складний екран з тим, щоб ви  індивідуально могли припасувати для себе його позицію для  подальшого читання.

Коротка підзорна трубка

 

Ось як це функціонує: Завдяки  спеціальному біноклю, або краще назвати моноклю, можливо самому одним оком прочитати далеко віддалені таблички з вказівками (як от, наприклад, назви вулиць, номери автобусів, табло на залізничних вокзалах). Даний допоміжний пристрій поміщається в кишені пальто. Також він ідеально підходить для огляду міста та спортивних подій.  Порада: Попередньо визначіть, які технічні характеристики вам потрібні. Для далеких відстаней вам будуть необхідні моделі з кратністю збільшення від 3 до 10. Перш ніж ви звикнете до нього, вам потрібно буде трішки покористуватися.

Проекція тексту

 

Ось як це функціонує: Екранні апарати для читання мікротекстів мають своєрідний стіл для читання, на якому ви можете переміщати в різні сторони книгу або формуляр. Вмонтована над ним камера охоплює текст і повторно відображає його вже у збільшеному вигляді на екрані.  Можливість збільшувати у шістнадцять разів дасть можливість читати книгу навіть людям з екстремально слабким зором (до 2 відсотків).  Порада: Важливо мати висококонтрастне зображення. Регульована висота пристрою уможливлює її припасування для зручного положення вашої голови та тіла вцілому.

Полегшене читання

 

Ось як це функціонує: У бінокулярній лупі сильна лінза встановлена в оправу для окулярів. Перевагою є відносно велике поле зору і площа для читання відразу перед очима. Ідеально підходить для читання книг і довгих текстів.  Порада: Бінокулярну лупу можна припасувати для обох очей або тільки для одного ока. У випадку її використання для двох очей у наявності є пристрої з трьохкратним збільшенням, а якщо для одного ока, то існують лінзи з десятикратним збільшенням.

Мало хто консультується

 

Консультації щодо проблем з зором пропонуються в межах ФРН у більш ніж 600 кабінетах спеціально навчених окулістів, а також в офтальмологів у лікарнях. "Консультації часто безкоштовні, але до цих пір практично залишаються поза увагою", - нарікає оптометрист Плум . "При цьому лупи, монокуляри або пристрої для читання можуть значно допомогти людям з поганим зором залишатися незалежними і зберегти їх звичний устрій життя."  Певні хвороби очей вливають на зір настільки сильно, що навіть окуляри більше не можуть допомогти зорієнтуватися. У більш ніж півмільйона осіб в Німеччині залишилась максимум одна третина від їхньої первісної здатності бачити.  Наприклад, якщо люди розпізнають певний предмет з десяти метрів, в порівнянні  з людьми з нормальним зором, які можуть розгледіти цей же предмет зі ста метрів, то це означає, що у них лише 10-відсотковий зір.

Причин зіпсованого зору багато

 

За такими втратами може стояти багато чинників: генетична схильність до втрати зору, діабет , глаукома або спричинена віком макулярна дегенерація, яку ще коротко називають ВМД.  Це захворювання очей у західному світі являється основною причиною важких порушень зору у людей старших 60 років. При цій хворобі у центральному поглибленні сітківки гинуть зорові клітини, які передають чіткість і кольоровий зір.  У Маріанни К. лікар також діагностував ВМД. Які перші ознаки? "Я бачила темні плями і розбирала контури предметів дуже спотворено", -  розповідала пацієнтка, яка відразу після діагностики попросила надати інформацію щодо наявних зараз оптичних пристроїв для покращення зору. "Мій окуліст порадив мені це зробити". Перший крок пацієнта мусить завжди бути спрямованим у бік лікаря", -  зауважив д-р Георг Екерт з Професійної асоціації німецьких офтальмологів. "Він ставить діагноз і пропонує лікування".

Окуліст також призначає необхідні допоміжні засоби, які пацієнтові підходять після проведення докладної консультації. Експерт-оптик автоматично перенаправляє інформацію, яка важлива для призначення лікування,  до лікуючого медика.  Медична страховка або повністю бере на себе витрати для придбання допоміжних засобів, або, принаймні, гарантує доплату.  Різноманітні аналізи та докладна консультація тривають 60 - 90 хвилин.  " Ось чому потрібно спочатку записатися на прийом", - наголошує Плум, котрий у той же час продовжує ставити Маріані К. численні запитання: Що викликає проблеми в повсякденному житті? Де ви, як пішохід, почуваєтесь небезпечно? Ви можете прочитати цінники? Яким хобі ви не можете більше займатися через стан вашого зору?  Після цього він перевіряє гостроту її зору на контрастність та потребу у збільшенні.

Електроніка не підходить кожному

 

Вся ця інформація допоможе нам підібрати індивідуально пасуючі допоміжні засоби і випробувати їх на місці разом з пацієнтом. "Стан зору відіграє важливу роль, але також важливе і практичне застосування у повсякденному житті, -  пояснює експерт з допоміжних засобів: - І питання ще у тому, чи в захваті  людина від новітніх технологій". У той час, як  більше тридцяти років тому існували тільки прості лупи та телескопічні окуляри, то сьогодні  люди часто надають перевагу складній електроніці, такій як, приміром, екранні пристрої для читання, які передають зображення на монітори з високою роздільною здатністю. "Але не всім це подобається", - ділиться офтальмолог власним досвідом.  Вже ціла година пройшла. Маріанна К. глибоко зітхнула і одягнула бінокулярні лупи на ніс. "Сподіваюся, я з цим зможу знову читати мої ноти для фортепіано", - говорить 83- річна бабуся. Клаус Плум знає, як важливо цілеспрямовано призначати допоміжні засоби.  "Використання пристроїв вимагають певної практики. Навіть з високовартісними  бінокулярними лупами темп читання буде повільнішим, ніж раніше", - повідомляє офтальмолог. Він принципово постійно довідується у своїх клієнтів: "Ви добре справляєтесь? Є якісь проблеми? Зір погіршився? Було б дуже шкода, якщо лупа або пристрій для читання залишилися б невикористаними десь у шафі".

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин