загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Восени може початися друга хвиля епідемії": інтерв'ю з авторитетним вірусологом Аллою Мироненко

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Карантин в Україні продовжать ще на два тижні, вважає вірусолог.

Коронавірусних інфекція COVID-19 продовжує поширюватися по Україні. 

Читайте такожКоронавірус. Як не зійти з розуму в самоізоляції: досвід астронавтів

Коли в Україні закінчиться епідемія, чи буде у нас своя вакцина і чому коронавірус може повернутися восени – про це розповіла Алла Мироненко, вірусолог, доктор медичних наук, завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В. Громашевського.

"Епідемія може тривати не в одну хвилю, а у дві"

- Коли Україна зможе повернуться до "докарантинного" життя? Чи є якісь сценарії в Інституту епідеміології, як довго може тривати епідемія в країні?

- Ми думаємо, що епідемія може бути не в одну хвилю, а в дві. Зараз ми бачимо, що процес наростає. За місяць, дай Бог, щоб він в загальних рисах якось організувався. Тобто, місяць у нас точно є. Можливо, карантин ще продовжать на два тижні, а потім потеплішає і заробітчани, які приїхали, перехворіють. Півтора місяці – це песимістичний прогноз, а місяць – оптимістичний – це для першої хвилі. Влітку, я так думаю, буде спокійніше. Однак, восени може початися друга хвиля, оскільки це респіраторний збудник і може мати таку сезонність в холодну пору року, тобто осінь-зима-весна.

- Але до осені вакцини точно не буде ...

- Вакцина буде, але не в Україні, тому що в США свої проблеми та літніх людей багато, а ми свою не робимо.

- На той час в українців сформується імунітет, чи потрібно буде знову запроваджувати жорсткі карантинні заходи?

- Карантин встановлений саме для того, щоб люди якомога менше хворіли. Якщо вони мінімально хворіють, значить імунітет не виробляється. Імунітет може з'являтися після того, як людина перехворіла і видужала або після вакцини. Інших шляхів немає.

Читайте також:

"Карантин не можна встановити на весь час"

- Вважається, що Південна Корея та Сінгапур мають найуспішнішу стратегію боротьби з коронавірусом. У них проводять велику кількість тестів і виявляють тих, хто хворіє безсимптомно. В Україні такого широкого тестування немає. Правильна чи у нас стратегія і чому ми не можемо тестувати більше?

- Південна Корея і Сінгапур виробляють свої тест-системи. А в Україні для виробництва повноцінної тест-системи не все є. Це за один день не робиться і потрібно вкладати гроші в розробку, діагностику не тоді, коли всі хворіють і вмирають, а раніше. У нас немає державної стратегії щодо підтримки та розробці наукових досліджень, які ведуться в прогресивних країнах. Треба розуміти, що карантин не можна ввести на весь час – це не захистить. Це може зменшити страждання, число хворих, розтягнути процес у часі, але імунного захисту це не дає.

- Є різні оцінки, що перехворіє від 7 до 22 мільйонів українців. Чи робить Інститут епідеміології свої прогнози?

- Коли з'явився новий вірус H1N1, який назвали "свинячим грипом", тоді прогнозували страшне кількість смертей. На щастя, вони не виправдалися. Але були виявлені специфічні групи ризику, перш за все – діти. А тут, навпаки – діти або взагалі не хворіють, хворіють легко, або захворювання протікає без проявів. Протилежна ситуація з людьми похилого віку – вони в групі ризику, яка потребує госпіталізації і в інтенсивному лікуванні. Можна робити прогнози, а чи виправдаються вони – це покаже час. Сім мільйонів може захворіти – в це я легко вірю, тому що за рік респіраторні захворювання, які враховує статистика, складають 3-4 млн. Тому сім мільйонів, можливо, перехворіють, 22 млн – може, якщо брати з легкими формами, які не будуть звертатися за медичною допомогою і ми не зможемо їх врахувати.

- Зараз, фактично, зараження в Україні йде безконтрольно. Днями ми бачили, що людей, які повернулися з-за кордону, важко змусити проходити обсервацію. Це може загрожувати Україні?

- Це, звичайно, теж загрожує. Кожна людина – навіть хто не хворіє, не приїхав після заробітків – повинен розуміти ступінь загрози, носити маску в людних місцях. На вулиці, як правило, заразитися не можна, але можна в аптеці, в магазині, поліклініці. Тому потрібно носити маску і стежити за своїми руками – чи це рукавички, або обробляти руки антисептиком, коли їх ніде помити. Якщо можна не їхати в ліфті – краще не їздити, а якщо на верхньому поверсі, то заходити в ліфт в масці і натискати кнопку або серветкою, або в рукавичці, яку потім потрібно зняти.

- Чи варто в період епідемії гуляти в парках, проводити час на дитячих або спортивних майданчиках?

- Все це можна, якщо немає контакту з іншими людьми. Що стосується дитячого майданчика – потрібно подумати, чи будете ви ризикувати, обробляти руки дитини або поверхні, за які може триматися дитина. Це не повинно бути безконтрольно, без батьків. Я б не ходила на дитячий майданчик, нехай дитина бігає, гуляє з кимось, але не торкаючись поверхонь. А гуляти потрібно, особливо з маленькими дітьми, інакше вони будуть хворіти іншими хворобами, сидячи вдома.

"У нас пік ще буде восени"

- Є прогнози, що епідемія триватиме рік-два. Чи означає це, що ми буде жити весь цей час в умовах обмежень, без подорожей?

- Я не думаю. Карантин не може тривати два роки. В Італії, Франції, Іспанії основна хвиля вже минає, вона перевалила через пік, і, напевно, піде на зниження. Їм не буде так страшно, якщо хтось приїде. А у нас пік ще буде восени. Багато людей приїхало з країн, де широко поширилася хвороба під час карантину, коли всі кафе, магазини, кінотеатри закриті. Тому у нас все переміститься на осінь, і буде час, щоб підготуватися. Але я б не пускала людей в громадський транспорт без маски, гігієна рук повинна зберегтися – взагалі за цим дуже правильно стежити завжди, але найближчі два роки за цим потрібно стежити посилено. Можливо, це увійде в звичку, і у нас буде менше кишкових інфекцій серед літа.

- Чи ведуться в Інституті епідеміології дослідження коронавірусу, можливо, розробки, які допоможуть нам його подолати?

- Нашу клініку готують, щоб сюди теж везли хворих. Тому ми готуємося до того, що будемо діагностувати. Крім того, ми займаємося оцінкою дій дезінфектантів при вірусних інфекціях. Планували нові теми, які включають вивчення епідеміологічних особливостей коронавірусу. Для цього потрібно забезпечити оперативну інформацію, щоб оцінити, які групи ризику, яка ймовірність, які ускладнення, хто частіше хворіє, хто частіше вмирає. Такі епідеміологічні оцінки потрібні, щоб потім напрацьовувати організаційні рішення і до осені ми знали, що закрити, на що звертати увагу, кого обмежувати.

- Тобто вакцина або експериментальні методи лікування не розробляються?

- Для того, щоб мати ізольований збудник в чистому вигляді, потрібні лабораторні умови більш високого рівня захисту, ніж у нас в Інституті. Без ізольованого збудника проводити експерименти нових лікарських засобів або інших речей неможливо. Ми можемо діагностувати, можемо аналізувати, скільки пневмоній викликано в якому віці. Але щоб розробити нові препарати, потрібно мати живий вірус в руках – у нас немає таких умов біобезпеки. Можливо, трохи пізніше дозволять виділяти і в наших умовах. Так було з пандемією грипу – спочатку не дозволяли, а потім дозволили виділяти на культурі клітин той вірус, який вважався особливо небезпечним на той час.

 Віталій Андронік

 

Джерело:
До списку новин